Μενού
Ισπανία μπλακ άουτ
Μπλακ άουτ στην Ισπανία | AP Photo/Armando Franca
  • Α-
  • Α+

Το μπλακ άουτ που παρέλυσε την Ιβηρική Χερσόνησο τη Δευτέρα προκάλεσε χάος σε χιλιάδες σπίτια και υπηρεσίες, βύθισε στο σκοτάδι σχεδόν τρεις χώρες και γέμισε με άγχος εκατομμύρια πολίτες. Ανάμεσα σε όλα όμως αυτά, καταγράφηκε και ένα παράδοξο και ειδικότερα εικόνες που μας θύμισαν παλιότερες εποχές.

Οι άνθρωποι αναγκάστηκαν να αφήσουν για λίγο στην άκρη ο,τιδήποτε ηλεκτρονικό είχαν στα χέρια τους και να επικοινωνήσουν. Χωρίς ρεύμα, μακριά από τηλεπικοινωνίες, οθόνες κι αριθμούς, ήρθαν σε επαφή -έστω και για κάποιες ώρες- με τον πραγματικό κόσμο, συνδεόμενοι ο ένας με τον άλλον.

Είναι άλλωστε που τέτοια γεγονότα κάπως ανασταίνουν ακόμα και παλιούς ισχυρούς δεσμούς που είχαμε αφήσει να ατονούν και τελικά να ψυχομαχούν μες στον χρόνο. Από αμέλεια, από ανία ή από μια τάση δήθεν υπεραπασχόλησης που δεν μας αφήνει να ερχόμαστε πραγματικά κοντά στους διπλανούς μας επί της ουσίας.

Στη γειτονιά Gracia στη Βαρκελώνη της Ισπανίας, οι πλατείες γέμισαν με ανθρώπους που έκαναν ηλιοθεραπεία, που διάβαζαν βιβλία ή έπαιζαν επιτραπέζια παιχνίδια. Στη Μαδρίτη, νέοι και ηλικιωμένοι μαζεύτηκαν στα πεζοδρόμια για να ακούσουν ραδιόφωνα με μπαταρίες που πλέον στη σύγχρονη ζωή θεωρούνται απαρχαιωμένα. Ο φωτογραφικός φακός έπιασε άλλους στη Σεβίλλη να κουνιούνται στους ρυθμούς του φλαμένκο, λίγο πριν τη δύση του ηλίου.

Μπλακ άουτ στην Ισπανία
Μπλακ άουτ στην Ισπανία | AP Photo/Armando Franca

Υπήρχαν γείτονες που μίλησαν μεταξύ τους για πρώτη φορά. Διεθνή μέσα ενημέρωσης γράφουν πως σε ένα συνεργείο, κάπου στην Ισπανία, οι υπάλληλοι έστησαν ένα αυτοσχέδιο δίχτυ για να παίξουν βόλεϊ. 

Διαβάστε ακόμη: Υπάρχει απειλή μαζικού μπλακ άουτ στην Ελλάδα; Οι κίνδυνοι για τη χώρα μας

Το προσωπικό ενός μη κερδοσκοπικού ιδρύματος στη γειτονιά Embajadores της Μαδρίτης έστησε τραπέζια στα πεζοδρόμια και προκάλεσε τους περαστικούς σε ένα φιλικό παιχνίδι γνώσεων. Άλλοι έπαιζαν UNO σε δημόσια παγκάκια. Μεγάλες ουρές σχηματίστηκαν για το δωρεάν παγωτό που αποφάσισαν να μοιράσουν οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων. 

Οι άνθρωποι στις περιοχές που κόπηκε το ρεύμα είδαν τα πράγματα κάπως αλλιώς. Τις στιγμές κατέγραψαν οι φωτογράφοι του Associated Press. Και ναι σε καμία περίπτωση δεν λέμε πως όλο αυτό που έγινε ήταν εύκολο και δεν προκάλεσε ζημιά, αλλά αν μη τι άλλο, η συγκεκριμένη κατάσταση ήταν μια ωραία εικόνα μέσα στο χάος που δημιουργήθηκε που μας είχε λείψει. Τη θυμηθήκαμε κάπως την εποχή του κορονοϊού, όμως τώρα υπό άλλες συνθήκες.

Διαβάστε ακόμη: «Σαν ζόμπι στους δρόμους»: Εξιστορήσεις ανθρώπων που έζησαν το μπλακ άουτ στην Ιβηρική

Μέσα στην ταχύτητα της καθημερινότητας, την αέναη βουή των smartphones και της κάθε οθόνης, που ώρες ώρες σε κάνει να απορείς που ακόμα έχεις τα λογικά σου, είναι αδύνατο να μην μένεις σε όλο αυτό, έστω και για λίγα δευτερόλεπτα.

Τα αίτια του μπλακ άουτ στην Ισπανία

Υπενθυμίζεται ότι όπως σημείωσε στο Reader o ενεργειακός επιθεωρητής, Αθανάσιος Τοτικίδης, προς το παρόν «μόνο εικασίες μπορούμε να κάνουμε για τα αίτια του μπακ άουτ. Με τη γνώση που έχουμε αυτή τη στιγμή και την ώρα που έγινε το μπλακ άουτ, το πιο πιθανό είναι να οφείλεται σε έναν συνδυασμό πολλών παραγόντων».

Πιο αναλυτικά, όπως τόνισε: «Πρώτον οι ΑΠΕ το μεσημέρι σε πανευρωπαϊκό επίπεδο "πετιούνται", δηλαδή παράγουμε ενέργεια την οποία δεν χρειάζεται κανείς και την "πετάμε". Αν δεν την πετάξουμε μπαίνει στο δίκτυο και υπερφορτώνεται το σύστημα, επομένως υπάρχει ένας παράγοντας επιβάρυνσης.

Αν κάποιο σύστημα δεν έλεγξε την υπερπαραγωγή και δεν πέταξε αυτόματα την παραπανίσια ενέργεια -γιατί η ηλεκτρική ενέργεια δεν αποθηκεύεται, αυτό σημαίνει ότι υπήρχε ένα επιβαρυμένο φορτίο στο δίκτυο μαζί με μία πιθανή ατμοσφαιρική επιβάρυνση».

Όσον αφορά το δεύτερο, «το ρεύμα πρέπει να ταξιδεύει με σταθερή συχνότητα. Αν αυτό αλλάξει για κάποιο λόγο, τότε το σύστημα δεν μπορεί να το παρακολουθήσει και αρχίζει να καταρρέει».

«Αυτοί οι δύο παράγοντες αν είναι αρκετοί σε τοπικό επίπεδο και επειδή είναι κοντά στην γραμμή της υψηλής τάσης του διεθνούς δικτύου που ενώνει την Πορτογαλία με την Ισπανία, προφανώς η Πορτογαλία απέρριψε το επιβαρυμένο φορτίο και έστειλε πίσω ό,τι δεν μπορούσε να απορροφηθεί, με αποτέλεσμα να γυρίσει σαν μεγάλο πρόβλημα και άρχισε να καταρρέει μία γραμμή», εξήγησε ο κ. Τοτικίδης.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «αν καταρρεύσει μία γραμμή στις υψηλές τάσεις, υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη υπερφόρτωση στο δίκτυο και δημιουργείται ντόμινο. Έτσι όλο το σύστημα βρίσκεται υπό κατάρρευση».

Από την άλλη, «πρόλαβε και επηρεάστηκε λίγο και η Γαλλία, όμως το σύστημά της αντέδρασε, γιατί αλλιώς θα είχαμε και εκεί ντόμινο και σταμάτησε το πρόβλημα που ερχόταν από την Ισπανία. Κάποια περιοχή επηρεάστηκε, αλλά το γεγονός είναι ότι η Ισπανία βρέθηκε με πρόβλημα σε όλο το δίκτυό της».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA