Μενού
Παλαιστίνιες στην Ιερουσαλήμ
Αγωνία στη Μέση Ανατολή μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ | AP Photos / Mahmoud Illean
  • Α-
  • Α+

Την ώρα που συνεδριάζει για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες το Πολεμικό Συμβούλιο του Ισραήλ μετά την επίθεση του Ιράν, ο κόσμος παρακολουθεί με «κομμένη την ανάσα» τα όσα γίνονται στη Μέση Ανατολή από το βράδυ του Σαββάτου (13/4).

Σύμφωνα με τον καθηγητή πυρηνικής φυσικής και στρατιωτικών επιστημών, Θεόδωρο Λιόλιο, ο οποίος μίλησε στο Mega, ένας από τους τρόπους, που μπορεί να χτυπήσει το Ισραήλ το Ιράν, είναι με την επιχείρηση «Ολυμπιακοί Αγώνες», απόρρητο πρόγραμμα της Μοσάντ καταστροφής των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν με κυβερνοεπιθέσεις.

Πρόκειται για ένα απόρρητο πρόγραμμα, το οποίο εφαρμόζει τα τελευταία χρόνια το Τελ Αβίβ σε βάρος της Τεχεράνης, και είναι γνωστός ως ιός «Stuxnet». Έχει προκαλέσει, όπως αναφέρεται, καταστροφή των φυγοκεντριστών των πυρηνικών εργοστασίων του Ιράν.

Όπως είπε ο κ. Λιόλιος, οι πιθανές περιοχές του Ιράν, που μπορεί να μπουν στο επίκεντρο των επιθέσεων του Ισραήλ, είναι οι λεγόμενες «πυρηνικές» όπου φιλοξενούνταν οι μονάδες παραγωγής πυρηνικής ενέργειας.

Ισραήλ: Τα δύο σενάρια για την απάντηση στην επίθεση του Ιράν

Κρίσιμες είναι οι ώρες που διανύουμε για τις εξελίξεις στο μέτωπο της Μέσης Ανατολής, εν αναμονή των αποφάσεων του Τελ Αβίβ τρόπο και τον χρόνο που θα απαντήσει στην επίθεση του Ιράν.

Το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ, υπό τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχουσυνεδριάζει εκ νέου από το μεσημέρι της Δευτέρας (15/04) στην Ιερουσαλήμ. Εχθές (14/04) προηγήθηκε πολύωρη σύσκεψη, η οποία επιβεβαίωσε ότι το Ισραήλ θα απαντήσει στο Ιράν ωστόσο δεν αποφασίστηκε το πότε θα γίνει και ποιο θα είναι το μέγεθος της απάντησης στην Τεχεράνη.

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, που επικαλείται ξένα μέσα, ένα σενάριο το οποίο προβάλλει είναι οι στρατιωτικοί να ευνοούν σκληρότερη απάντηση εντός του πολεμικού συμβουλίου και αυτό ενδεχομένως να οδηγήσει στην επιλογή από το Ισραήλ μιας στρατιωτικής απάντησης προς το Ιράν, η οποία βεβαίως δεν θα είναι σκληρή, αλλά και πάλι θα μπορούσε να έχει κάποιες συνέπειες.

Ένα πρόσθετο σενάριο που φαίνεται να υπάρχει στο τραπέζι, είναι το Ισραήλ να δεχθεί να μην χτυπήσει το Ιράν ή να κάνει ένα συμβολικό χτύπημα, με αντάλλαγμα να του «επιτραπεί» να μπει στη Ράφα για να «τελειώνει» με τη Χαμάς.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA