Μενού
stratos israel
Άρμα μάχης του ισραηλινού στρατού | AP Photo/Tsafrir Abayov, File
  • Α-
  • Α+

Ολοκληρώθηκε η κρίσιμη συνεδρίαση του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ μετά από αρκετές ώρες διαβουλεύσεων, όπως τόνισε Ισραηλινός αξιωματούχος στο NBC News.

Δεν υπήρξαν πρόσθετες λεπτομέρειες σχετικά με το τι συζήτησε η ισραηλινή ηγεσία ή αν ελήφθησαν αποφάσεις για το πώς θα απαντήσει το Τελ Αβίβ στην επίθεση με drones και πυραύλους που εξαπέλυσε το Ιράν το βράδυ του Σαββάτου (13/04).

Σύμφωνα με το ίδιο δίκτυο, ισραηλινός κυβερνητικός αξιωματούχος στο γραφείο του πρωθυπουργού είπε ότι δεν ελήφθη καμία απόφαση για το τι ακριβώς θα κάνει το Ισραήλ, αλλά ότι «ο ισραηλινός Στρατός θα χρειαστεί να παρουσιάσει επιλογές» και ότι «είναι σαφές ότι το Ισραήλ θα απαντήσει».

«Το Ισραήλ θα απαντήσει στην επίθεση του Ιράν, αλλά δεν έχουν ληφθεί τελικές αποφάσεις για το μέγεθος ή το χρόνο της απάντησης, δήλωσε ο αξιωματούχος στο NBC News.

Ένας δεύτερος ισραηλινός βοηθός άλλου μέλους του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου τόνισε: «Κανείς δεν θέλει να δει μια κλιμάκωση» και ότι «είναι μια πολύ λεπτή στιγμή τώρα».

«Είναι σαφές ότι το Ισραήλ θα απαντήσει, το ερώτημα είναι πότε και σε ποια κλίμακα», δήλωσε ο αξιωματούχος μετά την πολύωρη συνεδρίαση.

Το πενταμελές πολεμικό συμβούλιο, στο οποίο ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο υπουργός Αμυνας Γιοάβ Γκάλαντ και ο υπουργός Μπένι Γκαντς έχουν εξουσίες λήψης αποφάσεων, θα συνεδριάσει και πάλι για περαιτέρω συνομιλίες.

Τι ζητήθηκε από τον στρατό

Ζητήθηκε από το IDF (σ.σ. ισραηλινός στρατός) να παρουσιάσει πρόσθετες επιλογές στους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων.

Ο αξιωματούχος τόνισε ότι μεταξύ των εκτιμήσεων που ελήφθησαν υπόψη ήταν το αν το Ισραήλ χρειάζεται να αντιδράσει άμεσα ή έχει την πολυτέλεια να περιμένει και τι αντίκτυπο θα είχε οποιαδήποτε κλιμάκωση κατά του Ιράν στις ισραηλινές επιχειρήσεις στη Γάζα.

 

«Κρίσιμες οι επόμενες 24 ώρες»

Το Ισραήλ βρίσκεται σε μια «πολύ σημαντική περίοδο 24 ωρών» και φαίνεται να ζυγίζει προσεκτικά τα επόμενα βήματά του ως απάντηση στην επίθεση του Ιράν, δήλωσε την ο εκπρόσωπος του IDF Ντάνιελ Χαγκάρι.

Τα επιχειρησιακά σχέδια έχουν εγκριθεί τόσο για επιθετικές όσο και για αμυντικές ενέργειες, αλλά ο Χαγκάρι αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν στη Γάζα και επιπλέον εφεδρείες θα κληθούν να συμμετάσχουν στις μάχες, πρόσθεσε.

«Το Ιράν, από την αρχή του πολέμου, θέλει μόνο ένα πράγμα - να κλιμακώσει την κατάσταση στην περιοχή. Τώρα έχει αποκαλυφθεί».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του IDF τουλάχιστον 350 drones και βαλλιστικούς πυραύλους με 60 τόνους εκρηκτικών εξαπέλυσε το βράδυ του Σαββάτου το Ιράν.

«Κήρυξη πολέμου»

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δίκτυο skynews, o πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτζογκ τόνισε ότι το Ισραήλ «εξετάζει όλες τις επιλογές», στον απόηχο της επίθεσης του Ιράν.

«Αυτό είναι μια κήρυξη πολέμου. Τώρα, επειδή είμαστε συγκρατημένοι και επειδή γνωρίζουμε τις επιπτώσεις και επειδή έχουμε συζητήσεις με τους εταίρους μας, εξετάζουμε όλες τις επιλογές και είμαι βέβαιος ότι θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσουμε και να υπερασπιστούμε τον λαό μας». 

ΗΠΑ: Δεν ειδοποίησε το Ιράν

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν επαφή με το Ιράν μέσω της ελβετικής μεσολάβησης τόσο πριν όσο και μετά την μαζική επίθεση της Τεχεράνης, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Αποφεύγοντας να δώσει λεπτομέρειες για τις επαφές, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράν είχαν «σειρά απευθείας επαφών μέσω του ελβετικού διαύλου».

Σε ερώτηση σχετικά με τις δηλώσεις του ιρανού υπουργού Εξωτερικών ότι η Τεχεράνη είχε προειδοποιήσει τις χώρες της περιοχής 72 ώρες πριν από την εκδήλωση της επίθεσης, ο αξιωματούχος δήλωσε ότι αυτό δεν είναι αλήθεια.

«Δεν έδωσαν ειδοποίηση...Ξεκάθαρη πρόθεσή τους ήταν να καταστρέψουν και να προκαλέσουν θύματα».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA