Μενού
  • Α-
  • Α+

Το Instagram ενημέρωσε ότι αναπτύσσει νέα εργαλεία για την προστασία των νέων και την καταπολέμηση των σεξουαλικών εκβιασμών, συμπεριλαμβανομένης μιας λειτουργίας που θα θολώνει, αυτόματα, το γυμνό στα άμεσα μηνύματα.

Το μέσο κοινωνικής δικτύωσης ανέφερε, σε ένα blogpost, ότι δοκιμάζει νέα χαρακτηριστικά, στο πλαίσιο της εκστρατείας του για την καταπολέμηση των σεξουαλικών απατών κι άλλων μορφών «κατάχρησης εικόνας» και για να καταστήσει πιο δύσκολο για τους εγκληματίες να έρθουν σε επαφή με ανηλίκους.

Όσοι πέφτουν θύματα σεξουαλικού εκβιασμού - είναι γνωστός και ως sextortion - απειλούνται από άτομα στα οποία είχαν στείλει προσωπικές τους φωτογραφίες και αναγκάζονται να υποκύπτουν σε εκβιαστικά διλήμματα, για να μην δημοσιευτούν. 

Μία από τις πιο πρόσφατες περιπτώσεις αφορούσε δύο άνδρες που παραδέχθηκαν ότι εκβίαζαν έφηβα αγόρια στο Μίσιγκαν. Ένα από τα θύματά τους είχε αυτοκτονήσει. Σε άλλη, ένας βοηθός σερίφη στη Βιρτζίνια εκβίασε και απήγαγε ένα 15χρονο κορίτσι.

Το Instagram δήλωσε ότι οι δράστες χρησιμοποιούν τη δυνατότητα των άμεσων μηνυμάτων για να ζητήσουν «προσωπικές εικόνες». Για να το αντιμετωπίσει αυτό, θα αρχίσει σύντομα να δοκιμάζει μια λειτουργία προστασίας γυμνού, που θολώνει κάθε εικόνα με γυμνό «και ενθαρρύνει τους ανθρώπους να το σκεφτούν δύο φορές πριν στείλουν γυμνές εικόνες».

«Έχει σχεδιαστεί όχι μόνο για να προστατεύει τους ανθρώπους από το να βλέπουν ανεπιθύμητο γυμνό στα DM τους, αλλά και για να τους προστατεύει από άτομα που μπορεί να στείλουν γυμνές εικόνες για να ξεγελάσουν τους συνομιλητές τους, ώστε να στείλουν και εκείνοι τις δικές τους» επεσήμανε το social media. 

Η νέα λειτουργία του Instagram κατά του γυμνού

Η λειτουργία θα είναι προενεργοποιημένη σε όλους τους λογαριασμούς ατόμων κάτω των 18 ετών, ενώ οι ενήλικοι θα λαμβάνουν ειδοποίηση που θα τους ενθαρρύνει να την ενεργοποιήσουν. 

Όταν εντοπίζεται γυμνό σε μία εικόνα, αυτή θα θολώνει αυτόματα και θα δίνεται η δυνατότητα στον χρήση να τη δει ή όχι. Ανάλογη τακτική, δηλαδή, με εκείνη που χρησιμοποιείται για εικόνες ή βίντεο σκληρού περιεχομένου. Ακόμα, θα υπάρχει δυνατότητα να μπλοκάρουν άμεσα τον αποστολέα και να του κάνουν αναφορά. 

Όσοι στέλνουν προσωπικές εικόνες, θα λαμβάνουν ειδοποίηση που θα τους ζητά να είναι προσεκτικοί. Θα ενημερώνονται, επίσης, ότι μπορούν να ακυρώσουν την αποστολή των φωτογραφιών αν αλλάξουν γνώμη. Ακόμα και τότε, όμως, μπορεί να έχει ήδη μοιραστεί.

Προς το παρόν, δεν υπάρχουν σχέδια για να υπάρξει η ίδια λειτουργία και στα άλλα μέσα της Meta, το Facebook και το WhatsApp

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA