Μενού
Έκρηξη στο Ιράν
Πολίτες στο Ιράν τρέχουν από τη διπλή έκρηξη | ΑΠΕ - ΜΠΕ - EPA / MEHR NEWS AGENCY
  • Α-
  • Α+

Στους 103 ανέρχεται –μέχρι στιγμής– ο απολογισμός των θυμάτων των δύο εκρήξεων που σημειώθηκαν το μεσημέρι της Τετάρτης (03/01) στο Ιράν, στην πόλη Κερμάν, όπου λάμβανε χώρα μνημόσυνο για την τέταρτη επέτειο δολοφονίας του ανώτατου διοικητή των «Φρουρών της Επανάστασης», Κασέμ Σουλεϊμάνι.

Μέχρι στιγμής, όπως αναφέρει σε άμεση ανάλυσή του το Sky News, καμία οργάνωση ή κράτος δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τις εκρήξεις στο Ιράν, γεγονός που εντείνει την ανησυχία για την εύθραυστη σταθερότητα στην περιοχή.

Αρκετοί αναλυτές εντός της χώρας «δείχνουν» ως υπεύθυνο για την εκατόμβη νεκρών το Ισραήλ, μετά την επίθεσή του με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στον Λίβανο. Ωστόσο, όπως εκτιμούν διεθνείς αναλυτές, η επίθεση στην πόλη Κερμάν έχει πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά σε σχέση με τη χθεσινή, κατά τη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκε ο Σάλεχ Αλ-Αρούρι.

Ιράν: Οι εκτιμήσεις αναλυτών για την επίθεση

Ειδικότερα, ο τρόπος που εξερράγησαν οι εκρηκτικοί μηχανισμοί στο Ιράν δεν φαίνεται να ταιριάζει στο «προφίλ» του Ισραήλ, όπως εκτιμά το Sky News. Οι εκρήξεις, σύμφωνα με την ίδια ανάλυση, φαίνεται να ανήκουν σε διαφορετική κατηγορία και είναι πιθανότατα έργο μη κρατικού παράγοντα, όπως του Ισλαμικού Κράτους.

Κρίνοντας από την κλίμακα των εκρήξεων, η βομβιστική επίθεση είχε ένα επίπεδο πολυπλοκότητας, αλλά δεν φαίνεται να ξεπερνά τις δεξιότητες πολλών ομάδων που δραστηριοποιούνται στο εσωτερικό της χώρας.

Ιράν: Μαρτυρίες για βόμβες σε βαλίτσες

Σύμφωνα με το Al Jazeera, οι Αρχές του Ιράν αναμένεται τις επόμενες ώρες να ανακοινώσουν τα πρώτα ονόματα των θυμάτων των εκρήξεων, ενώ στο φως της δημοσιότητςα έρχονται οι πρώτες μαρτυρίες απ' όσους ήταν παρόντες στο σκηνικό.

Γυναίκα που μίλησε στην κρατική τηλεόραση υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, πως μία από τις βόμβες είχε τοποθετηθεί σε σκουπιδοτενεκέ. «Δεν τραυματίστηκα, αλλά έχω αίμα στα ρούχα μου. Μόλις είχα περάσει απένταντι, όταν μία από τις δύο βόμβες εξερράγη» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα, το πρακτορείο ειδήσεων «Tasim» υπογραμμίζει πως οι δύο βόμβες είχαν τοποθετηθεί σε βαλίτσες, και φαίνεται πως κάποιος τις ενεργοποίησε από απόσταση. Σε περίπτωση, που ισχύει το εν λόγω σενάριο, «ακυρώνεται» το προηγούμενο των Αρχών που έκαναν λόγο πως βομβιστές αυτοκτονίας έσπειραν τον θάνατο στο Ιράν.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA