Μενού
ifaisteio-islandia
Το ηφαίστειο που εξερράγη στην Ισλανδία | Associated Press
  • Α-
  • Α+

Εξερράγη το βράδυ της Δευτέρας το ηφαίστειο στη χερσόνησο Ρέικιανες στην Ισλανδία, με χιλιάδες κυβικά μέτρα λάβας να ξεπηδούν από τον κρατήρα Sundhjuka, φωτίζοντας τον νυχτερινό ουρανό με πορτοκαλί χρώμα και αναγκάζοντας την πολιτική άμυνα της χώρας να τεθεί σε κατάσταση συναγερμού.

Σύμφωνα με το Associated Press, η έκρηξη σημειώθηκε περίπου τέσσερα χιλιόμετρα από την πόλη Γκρίνταβικ, ανακοίνωσε η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ισλανδίας. Βίντεο που κατέγραψε τη στιγμή της έκρηξης δείχνει μια λάμψη φωτός που φώτισε τον ουρανό στις 22:17 τοπική ώρα. Καθώς η έκρηξη μεγάλωνε, το μάγμα εκτοξευόταν κατά μήκος της κορυφογραμμής ενός λόφου.

«Η ροή μάγματος φαίνεται να είναι τουλάχιστον 100 κυβικά μέτρα ανά δευτερόλεπτο, ίσως και περισσότερο. Έτσι, αυτή θα μπορούσε να θεωρηθεί μεγάλη έκρηξη σε αυτή την περιοχή τουλάχιστον», δήλωσε ο Vidir Reynisson, επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών της Ισλανδίας, στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα RUV.

Ελικόπτερο της ακτοφυλακής θα προσπαθήσει να επιβεβαιώσει την ακριβή θέση και το μέγεθος της έκρηξης, ενώ θα πραγματοποιήσει μετρήσεις για τις εκπομπές αερίων.

Το Γκρίνταβικ, ένα ψαροχώρι 3.400 κατοίκων, βρίσκεται στη χερσόνησο Ρέικιανες, περίπου 50 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας Ρέικιαβικ, όχι μακριά από το αεροδρόμιο του Κέφλαβικ, την κύρια εγκατάσταση της Ισλανδίας για διεθνείς πτήσεις.

ifaisteio-islandia-2
Ελικόπτερο της ακτοφυλακής πάνω από το ηφαίστειο που εξερράγη | Associated Press

Ισλανδία: Όταν εξερράγη το ηφαίστειο Eyjafjallajokull

Η Ισλανδία βρίσκεται πάνω από ένα ηφαιστειακό θερμό σημείο στον Βόρειο Ατλαντικό και κατά μέσο όρο μία έκρηξη συμβαίνει κάθε τέσσερα με πέντε χρόνια. Η μεγαλύτερη έκρηξη των τελευταίων χρόνων ήταν το 2010 όταν το τεράστια σύννεφα τέφρας εκτοξεύτηκαν στην ατμόσφαιρα από το ηφαίστειο Eyjafjallajokull, καθηλώνοντας πτήσεις σε όλη την Ευρώπη για ημέρες, καθώς υπήρχαν φόβοι ότι η τέφρα θα μπορούσε να βλάψει τους κινητήρες των αεροπλάνων.

Οι επιστήμονες λένε ότι μια νέα έκρηξη θα παρήγαγε πιθανότατα λάβα, αλλά όχι σύννεφο τέφρας. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ισλανδίας, Bjarne Benediktsson, δήλωσε παλαιότερα ότι «δεν υπάρχουν διαταραχές στις πτήσεις από και προς την Ισλανδία και οι διεθνείς διάδρομοι πτήσεων παραμένουν ανοιχτοί».

ifaisteio-islandia-3
Η έκρηξη του ηφαιστείου όπως φαίνεται από το Ρέικιαβικ | Associated Press
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA