Η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) καταδίκασε με τη σειρά της την πυραυλική επίθεση σε βάρος του ελληνόκτητου εμπορικού πλοίου «MINOAN PIONEER» στα Στενά του Ορμούζ.
Όπως μεταφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για ακόμη μία «εγκληματική και τρομοκρατική επίθεση» εναντίον εμπορικού πλοίου σε εμπόλεμη θαλάσσια περιοχή, ενώ επισημαίνεται ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα δεν επαρκούν για να εξασφαλίσουν την ασφαλή ναυσιπλοΐα και την προστασία των πληρωμάτων.
Παράλληλα, απευθύνει έκκληση για την άμεση παύση κάθε επίθεσης σε βάρος εμπορικών πλοίων, με βασική προτεραιότητα τη διασφάλιση της ζωής, της υγείας και της σωματικής ακεραιότητας των ναυτικών που υπηρετούν στις συγκεκριμένες περιοχές.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην ανάγκη άμεσης κινητοποίησης της Ελληνικής Πολιτείας, η οποία καλείται να αναλάβει ουσιαστικές και αποτελεσματικές πρωτοβουλίες σε διεθνές επίπεδο, ώστε να ενισχυθεί η προστασία των ελληνόκτητων πλοίων και των πληρωμάτων τους.
Τέλος, ζητείται από τη διεθνή κοινότητα να προχωρήσει χωρίς καθυστέρηση στη λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων και μέτρων, προκειμένου να τερματιστούν οι επιθέσεις κατά της εμπορικής ναυτιλίας και να κατοχυρωθούν τα δικαιώματα των ναυτικών, με πρώτο και κυριότερο το δικαίωμα στην προστασία της ανθρώπινης ζωής.
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τη βρετανική υπηρεσία United Kingdom Maritime Trade Operations – UKMTO, το φορτηγό πλοίο χτυπήθηκε από άγνωστο βλήμα περίπου 20 ναυτικά μίλια βορειοανατολικά του Αλ Κασάμπ, στο Ομάν.
Με βάση τα νεότερα στοιχεία, εξακολουθεί να αγνοείται ναυτικός, μετά την επίθεση.
- «Θα το πω να το γνωρίζει ο κόσμος»: Αυτόπτης μάρτυρας εξηγεί τι συνέβη με τη δημοσιογράφο του OPEN
- Φωτιά τώρα στο Πήλιο: Επιχειρούν αεροσκάφη και επίγειες δυνάμεις
- Τουρισμός για όλους 2026 - 2027: Ανοίγει ξανά η πλατφόρμα με διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια
- Συνελήφθη ο αδελφός αντιδημάρχου στην Ψάθα: Έπεσε με το ΙΧ του στα συντρίμμια του μοιραίου ελικοπτέρου
Ακολουθήστε το Reader στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις και τα νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.