Η Ουκρανία συγκέντρωσε την υποστήριξη των δυτικών συμμάχων της την Παρασκευή, αφού το Κίεβο και η Μόσχα απέτυχαν να συμφωνήσουν σε κατάπαυση του πυρός στις πρώτες απευθείας συνομιλίες τους εδώ και τρία και πλέον χρόνια, με τη Ρωσία να θέτει όρους που δεν ικανοποίησαν την ουκρανική πλευρά.
Παράλληλα, αδιευκρίνιστο παραμένει το πότε θα συνεχιστούν οι συνομιλίες.
Υπενθυμίζεται ότι οι αντιπρόσωποι των αντιμαχόμενων χωρών συναντήθηκαν για πρώτη φορά εχθές (17/5) από τον Μάρτιο του 2022, τον μήνα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Οι πρώτες συνομιλίες σε παλάτι της Κωνσταντινούπολης διήρκεσαν λιγότερο από δύο ώρες.
Τι συμφωνήθηκε στις πρώτες συνομιλίες
Σύμφωνα με το Reuters, αναφορικά με τον πρώτο γύρο συνομιλιών, η Ρωσία εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη συνάντηση και δήλωσε έτοιμη να συνεχίσει τις επαφές. Και οι δύο χώρες δήλωσαν ότι συμφώνησαν να ανταλλάξουν 1.000 αιχμαλώτους πολέμου η καθεμία σύντομα, σε μια ανταλλαγή που θα ήταν η μεγαλύτερη που έχει γίνει μέχρι σήμερα.
Αλλά το Κίεβο, το οποίο θέλει η Δύση να επιβάλει αυστηρότερες κυρώσεις στη Μόσχα, εκτός εάν ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αποδεχθεί την πρόταση του Τραμπ για εκεχειρία 30 ημερών, άρχισε αμέσως να συσπειρώνει τους συμμάχους του για σκληρότερη δράση.
Μόλις τελείωσαν οι συνομιλίες, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε στον Χ ότι είχε μιλήσει τηλεφωνικά με τον Τραμπ και τους ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Πολωνίας.
«Η Ουκρανία είναι έτοιμη να κάνει τα ταχύτερα δυνατά βήματα για να φέρει πραγματική ειρήνη και είναι σημαντικό ο κόσμος να κρατήσει μια ισχυρή στάση», δήλωσε ο Ζελένσκι. Ζήτησε «σκληρές κυρώσεις» εάν η Ρωσία απορρίψει την πλήρη και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός.
Η Ρωσία -η οποία προχωρά αργά αλλά σταθερά στο πεδίο της μάχης και ανησυχεί ότι η Ουκρανία θα χρησιμοποιήσει μια τέτοια παύση για να ανασυνταχθεί και να επανεξοπλιστεί- έχει δηλώσει ότι πρέπει να καθορίσει τους όρους μιας κατάπαυσης του πυρός προτού υπογράψει μια τέτοια συμφωνία.
«Συμφωνήσαμε ότι κάθε πλευρά θα παρουσιάσει το όραμά της για μια πιθανή μελλοντική κατάπαυση του πυρός και θα το διευκρινίσει λεπτομερώς», δήλωσε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση. «Αφού παρουσιαστεί ένα τέτοιο όραμα, πιστεύουμε ότι θα ήταν σκόπιμο, όπως επίσης συμφωνήθηκε, να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις μας».
Πότε θα γίνουν οι επόμενες συνομιλίες
Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε ότι δεν συμφωνήθηκε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ή τοποθεσία για τις επόμενες συνομιλίες, καθώς και οι δύο πλευρές πρέπει πρώτα να ενημερώσουν τους ηγέτες τους.
Οι Ουκρανοί μίλησαν στη δική τους γλώσσα μέσω διερμηνέα, δήλωσε ουκρανική πηγή, αν και τα ρωσικά ομιλούνται ευρέως στην Ουκρανία.
Μια ουκρανική και μια ευρωπαϊκή πηγή δήλωσαν ότι η Ρωσία απέρριψε το ουκρανικό αίτημα να βρίσκονται στην αίθουσα εκπρόσωποι των ΗΠΑ.
Δύο πηγές με γνώση των συνομιλιών είπαν ότι ο Μεντίνσκι δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συνεχίσει να πολεμά για όσο διάστημα χρειαστεί, παραλληλίζοντας τους πολέμους του τσάρου Πέτρου του Μεγάλου εναντίον της Σουηδίας, οι οποίοι διήρκεσαν 21 χρόνια στις αρχές του 1700.
«Δεν θέλουμε πόλεμο, αλλά είμαστε έτοιμοι να πολεμήσουμε για ένα χρόνο, δύο, τρία - όσο καιρό θέλετε», ανέφερε μία από τις πηγές.
Ποια ήταν η στάση της Ρωσίας στις πρώτες συνομιλίες
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ χαρακτήρισαν «απαράδεκτη» τη στάση της Ρωσίας στις ειρηνευτικές συνομιλίες της Κωνσταντινούπολης.
Ο Μακρόν ανέφερε ότι είναι «απαράδεκτο» το γεγονός ότι η Ρωσία και πάλι δεν απάντησε στην έκκληση των Αμερικανών και των Ευρωπαίων για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία
«Για δεύτερη φορά η Ρωσία, ο πρόεδρος Πούτιν, δεν απαντά στα αιτήματα που διατύπωσαν οι Αμερικανοί, με τη στήριξη της Ουκρανίας και των Ευρωπαίων», είπε ο Γάλλος πρόεδρος.
Πιθανό «πακέτο» κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας
Το ζήτημα των περαιτέρω οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων που έχουν σήμερα στην Αλβανία οι ηγέτες 44 ευρωπαϊκών κρατών, αναφέρουν γαλλικές διπλωματικές πηγές.
Επίσης αναμένεται να συζητηθούν θέματα προσκείμενα στους τομείς της ασφάλειας, της ενέργειας, της Δημοκρατίας καθώς και το προσφυγικό. Πρόκειται για την έκτη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαΐκής Πολιτικής Κοινότητας μετά την θεσμοθέτηση της το 2022 από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σχετικά με τις κυρώσεις η γαλλική πλευρά, ειδικά, εκτιμά ότι σε συνεργασία με τις ΗΠΑ οι χώρες της Ευρώπης μπορούν να διαμορφώσουν έναν ασφυκτικό κλοιό γύρω από την ρωσική οικονομία κυρίως σε σχέση με τον τραπεζικό τομέα αλλά και τον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών.
Τέλος κατά τη διάρκεια της σημερινής συνόδου κορυφής αναμένεται να αποφασιστεί και η δημιουργία μίας Γραμματείας που θα συντονίζει εφεξής την λειτουργία της Ευρωπαΐκής Πολιτικής Κοινότητας.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.