Μενού
antonio gutteres.jpg
Ο Αντόνιο Γκουτέρες. | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

«Ο κόσμος μας εισέρχεται σε μια εποχή χάους, που απαιτεί κρίσιμες μεταρρυθμίσεις», προειδοποίησε σήμερα (07/02) ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, με φόντο τις εχθροπραξίες σε Γάζα και Ουκρανία, αλλά και τον «πόλεμο κατά της φύσης», όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Κυβερνήσεις αγνοούν και υπονομεύουν τις ίδιες τις αρχές της πολυμέρειας, χωρίς καμιά ευθύνη. Το Συμβούλιο Ασφαλείας, κύριο εργαλείο για την παγκόσμια ειρήνη, βρίσκεται σε αδιέξοδο λόγω των γεωπολιτικών ρωγμών», πρόσθεσε ο Αντόνιο Γκουτέρες παρουσιάζοντας ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης τις προτεραιότητές του για το 2024.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που το Συμβούλιο είναι διχασμένο. Αλλά αυτή είναι η χειρότερη. Η τωρινή δυσλειτουργία είναι πιο βαθιά και πιο επικίνδυνη», συμπλήρωσε.

Γκουτέρες: «Απουσιάζουν οι μηχανισμοί»

«Επομένως, κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, καλά εδραιωμένοι μηχανισμοί βοήθησαν στη διαχείριση των σχέσεων μεταξύ των υπερδυνάμεων», υπογράμμισε ο Αντόνιο Γκουτέρες.

«Όμως στον σημερινό πολυπολικό κόσμο, τέτοιοι μηχανισμοί απουσιάζουν», τόνισε.

«Βλέπουμε τα αποτελέσματα: ένας επικίνδυνος και απρόβλεπτος ανελέητος ανταγωνισμός, σε απόλυτη ατιμωρησία», κατήγγειλε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, που εξέφρασε την ανησυχία του για την ανάπτυξη «νέων μέσων αλληλοσφαγής αλλά και αυτοεξόντωσης της ίδιας της ανθρωπότητας».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA