Μενού
mosxa
Το κτίριο όπου σημειώθηκε η πολύνεκρη επίθεση στη Μόσχα | Associated Press
  • Α-
  • Α+

Το Κρεμλίνο απάντησε σήμερα ότι καμία χώρα δεν είναι άτρωτη στην τρομοκρατία, όταν ρωτήθηκε εάν οι υπηρεσίες ασφαλείας απέτυχαν να αποτρέψουν την πολύνεκρη επίθεση της Παρασκευής σε μία αίθουσα συναυλιών στη Μόσχα, τη χειρότερη επίθεση στο ρωσικό έδαφος εδώ και 20 χρόνια.

Τουλάχιστον 137 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 182 τραυματίστηκαν, όταν τέσσερις άνδρες εισέβαλαν στο Crocus City Hall, πυροβολώντας αδιακρίτως, προτού βάλουν φωτιά στην αίθουσα των 6.200 θέσεων.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, είπε κατά τη διάρκεια διαγγέλματος προς το έθνος το Σάββατο, ότι όλοι όσοι ευθύνονται για το μακελειό θα τιμωρηθούν. Είπε, επίσης, ότι 11 άνθρωποι συνελήφθησαν, οι τέσσερις ενώ κατευθύνονταν προς την Ουκρανία.

Ο εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε σήμερα πως είναι ανάρμοστο να σχολιάσει την ανάληψη ευθύνης για την επίθεση από την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, ενώ η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη. «Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη», είπε ο Πεσκόφ σε δημοσιογράφους. «Μέχρι στιγμής, καμία εκδοχή δεν έχει διατυπωθεί καθόλου».

Όταν ο Πεσκόφ ρωτήθηκε εάν η διάπραξη μιας τέτοιας αιματηρής επίθεσης λίγο έξω από τη ρωσική πρωτεύουσα συνιστά αποτυχία των ειδικών υπηρεσιών, απάντησε ότι τα συναισθήματα είναι έντονα, όμως καμία χώρα δεν είναι άτρωτη.

«Δυστυχώς, ο κόσμος μας δείχνει ότι καμία πόλη, καμία χώρα δεν μπορούν να είναι απολύτως άτρωτες στην απειλή της τρομοκρατίας», δήλωσε ο Πεσκόφ, προσθέτοντας πως οι ειδικές υπηρεσίες εργάζονται ακούραστα για να υπερασπιστούν τη Ρωσία.

«Η μάχη κατά της τρομοκρατίας είναι μια διαδικασία σε εξέλιξη που απαιτεί διεθνή συνεργασία με όλα τα μέσα. Όμως, μπορείς να δεις τώρα, σε αυτήν την οξύτατη συγκρουσιακή περίοδο, τέτοιου είδους συνεργασία δεν υλοποιείται πλήρως με οποιονδήποτε τρόπο».

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) αποτελεί έναν από τους ισχυρότερους θεσμούς της Ρωσίας. Επικεφαλής της είναι από το 2008 ο Αλεξάντερ Μπόρτνικοφ, ο οποίος και ενημέρωσε τον Πούτιν σχετικά με τις έρευνες μετά την επίθεση.

Αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών

Οι ΗΠΑ είπαν πως είχαν προειδοποιήσει τη Ρωσία δύο εβδομάδες πριν σχετικά με το ενδεχόμενο μιας επίθεσης στη Μόσχα. Αυτές οι πληροφορίες οδήγησαν την αμερικανική πρεσβεία στη Μόσχα να εκδώσει μία προειδοποίηση ότι «εξτρεμιστές» είχαν επικείμενα σχέδια για μια επίθεση.

Σε ερώτηση εάν οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας χρειάζονται βοήθεια από τη Δύση, ο Πεσκόφ απάντησε: «Οι ειδικές υπηρεσίες μας εργάζονται ανεξάρτητα, τώρα δεν υπάρχει κανένα θέμα για καμία βοήθεια». Ο Πεσκόφ απέφυγε να σχολιάσει λεπτομέρειες για τις υπηρεσίες πληροφοριών.

Τόνισε, ωστόσο, ότι σε συνομιλίες με άλλους ηγέτες μετά την επίθεση, άλλοι επικεφαλής κρατών πρότειναν τη βελτίωση των διεθνών προσπαθειών για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA