Μενού
auction
Δημοπρασία | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Ένα αποξηραμένο λεμόνι που έχει «ζήσει» σχεδόν 3 αιώνες πουλήθηκε πρόσφατα σε δημοπρασία, και ξεπέρασε βέβαια σε τιμή πολλά ακριβά εξωτικά φρούτα.

Η αξία του όμως είναι περισσότερο ιστορική παρά... διατροφική.

Πολλά φρούτα που μας έρχονται από το εξωτερικό, όπως τα ντούριαν, τα dragon fruits και τα ποιοτικά μάνγκο μπορεί να πωλούνται για δεκάδες ευρώ ανά κιλό, όμως αυτό το τεμάχιο αποξηραμένου λεμονιού πουλήθηκε έναντι 1.600 ευρώ, κυρίως λόγω της ιστορικής του αξίας, όπως γράφει η Daily Mail.

Το «χρυσό» λεμόνι

Αυτό το ανεκτίμητο εσπεριδοειδές λοιπόν δεν προέρχεται από τον κήπο των Εσπερίδων, αλλά από ένα σεντούκι του 19ου αιώνα που βρέθηκε κατά την εκκαθάριση ενός παλιού αρχοντικού στο Νιούπορτ της Βρετανίας.

Οι πωλητές ξεχώριζαν τα υπάρχοντα του θείου τους και σκέφτηκαν ότι το σεντούκι μπορεί να είναι πολύτιμο, γι' αυτό το πήγαν σε εμπειρογνώμονες του οίκου δημοπρασιών Brettells.

Ο ιδιοκτήτης της Brettels Auctioneers, David Brettell, είπε: «Το λεμόνι έφτασε με ένα συνηθισμένο μπαούλο Κινέζων εμπόρων στα τέλη του 19ου αιώνα. Ήταν ακριβώς στο πίσω μέρος ενός εκ των συρταριών οπότε το βγάλαμε».

Το «έστυψαν» κανονικά

Οι ειδικοί έμειναν έκπληκτοι από μια εγχάρακτη επιγραφή που είχε σκαλιστεί στη φλούδα του καρπού, που χρονολογείται στο 1739.

Αναφέρει ότι τα εσπεριδοειδή «δόθηκαν από τον κ. P. Lu Franchini στις 4 Νοεμβρίου του 1739 στη Miss E Baxter».

Το λεμόνι πλάτους περίπου 4 εκατοστών είναι πια καφέ και έχει στεγνώσει τελείως, αλλά θεωρείται «εξαιρετικά διατηρημένο» και εξακολουθεί να μοιάζει σε σχήμα με το φρούτο.

Οι εκτιμητές αποφάσισαν λοιπόν να το δημοπρατήσουν έναντι 50 δολαρίων, περισσότερο για αστείο.

Αυτό που δεν περίμεναν ήταν πως οι 35 ενδιαφερόμενοι θα μάχονταν τόσο λυσσαλέα για να αποκτήσουν το σπάνιο φρούτο.

Οι προσφορές έσπασαν γρήγορα το «φράγμα» των τριών ψηφίων, και ο νικητής κατάφερε να εξασφαλίσει το λεμόνι έναντι 1.600 ευρώ (1.400 λίρες).

Συγκριτικά, το σεντούκι μέσα στο οποίο βρέθηκε το φρούτο απέδωσε μόλις 40 λίρες.

Δείτε επίσης:

Η πρωτεύουσα όπου ο κεντρικός της δρόμος λέγεται Ελλάς και δεκάδες άλλοι έχουν ονόματα αρχαίων

Παντρεμένη για μόλις μία ώρα - Από νύφη… χήρα σε έναν γάμο εφιάλτη

Αυτή είναι η πιο χιονισμένη πόλη του κόσμου - Το μετεωρολογικό κοκτέιλ που την ντύνει στα λευκά

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA