Μενού
Συντρίμμια στη Γάζα
Πολίτες και διασώστες σε συντρίμμια στη Γάζα | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Βαθύτερα στη Λωρίδα της Γάζας προωθείται ο στρατός του Ισραήλ, υψώνοντας μάλιστα και σημαία σε κτίριο. Ήδη η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανακοίνωσε σήμερα ότι έλαβε προειδοποιήσεις από τις ισραηλινές αρχές να εκκενώσει το νοσοκομείο Αλ Κουντς.

Ο στρατός ανακοίνωσε ότι αναπτύσσει περισσότερες επίγειες δυνάμεις μέσα στον παλαιστινιακό θύλακα, περνώντας στη δεύτερη φάση του πολέμου και ζητά από τους κατοίκους να κατευθυνθούν στο νότο, καθώς «η περιοχή που βρίσκονται είναι πεδίο μαχών».

«Να φύγουμε, να πάμε πού;»

Η ΕΡΤ επικοινώνησε με κάτοικο της Γάζας που παραμένει στο σπίτι του και δεν φεύγει για τον νότο παρά την εντολή για να κατευθυνθεί προς εκεί της είπε: «Να φύγουμε, να πάμε πού, να πάμε στο Νότο και να κοιμόμαστε στο δρόμο και να μην έχουμε ούτε φαγητό να φάμε;».

Μάλιστα σε βίντεο που τράβηξε από το παράθυρο του σπιτιού του φαίνονται καθαρά και πολύ κοντά οι βομβαρδισμοί. Σε ερώτηση για το εάν υπάρχουν καταφύγια της απάντησε: «Εμείς δεν έχουμε καταφύγια μένουμε στα σπίτια μας. Άλλοι έχουν στα νοσοκομεία, σε τζαμιά, σε σχολεία, πολλοί άμαχοι μαζί».

Αυτοί που έχουν φύγει από τα σπίτια στον Βορρά και την Τζαμπάλια, εάν δεν έχουν κάποιο συγγενή, δεν έχουν πού να μείνουν και πάνε σε αυτούς τους κοινόχρηστους χώρους για να μείνουν. Είναι εκτεθειμένοι σε κάθε κίνδυνο και στις στρατιωτικές επιχειρήσεις που είναι σε εξέλιξη.

Ο ισραηλινός στρατός προωθείται σταδιακά στο εσωτερικό της Γάζας και μάλιστα έδωσαν και ένα βίντεο στη δημοσιότητα που ισραηλινοί στρατιώτες υψώνουν την ισραηλινή σημαία σε κάποιο κτίριο της Γάζας.

Το πυροβολικό του Ισραήλ έχει αναπτυχθεί σε πολλά σημεία σε όλο το μήκος στα σύνορα με τη Γάζας και οι βολές στο εσωτερικό είναι συνεχείς. Το αυτό συμβαίνει και με τα βομβαρδιστικά που επιχειρούν συνεχώς.

«Η πολιτική τάξη στη Λωρίδα της Γάζας αρχίζει να καταρρέει»

Σύμφωνα με το Γραφείο Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA), χθες, χιλιάδες άνθρωποι εισέβαλαν σε διάφορες αποθήκες και κέντρα διανομής της οργάνωσης, παίρνοντας αλεύρι και άλλα βασικά είδη, όπως είδη υγιεινής. 

Σε μία από τις αποθήκες, στην Deir al-Balah, η UNRWA αποθηκεύει προμήθειες από τις ανθρωπιστικές αυτοκινητοπομπές που έρχονται από την Αίγυπτο.   

«Αυτό είναι ένα ανησυχητικό σημάδι ότι η πολιτική τάξη αρχίζει να καταρρέει μετά από τρεις εβδομάδες πολέμου και αυστηρής πολιορκίας της Γάζας

Οι άνθρωποι είναι φοβισμένοι, απογοητευμένοι και απελπισμένοι. Οι εντάσεις και ο φόβος επιδεινώνονται από τις περικοπές στις γραμμές επικοινωνίας των τηλεφώνων και του διαδικτύου. Αισθάνονται ότι είναι μόνοι τους, αποκομμένοι από τις οικογένειές τους μέσα στη Γάζα και τον υπόλοιπο κόσμο», δήλωσε ο Thomas White, Διευθυντής Υποθέσεων της UNRWA στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με την UNRWA, ο μαζικός εκτοπισμός των ανθρώπων από το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας προς το νότο έχει ασκήσει τεράστια πίεση στις κοινότητες αυτές, προσθέτοντας περαιτέρω βάρος στις καταρρέουσες δημόσιες υπηρεσίες. Ορισμένες οικογένειες δέχθηκαν έως και 50 συγγενείς να βρίσκουν καταφύγιο σε ένα νοικοκυριό.  

«Οι προμήθειες στην αγορά εξαντλούνται, ενώ η ανθρωπιστική βοήθεια που έρχεται στη Λωρίδα της Γάζας με φορτηγά από την Αίγυπτο είναι ανεπαρκής. Οι ανάγκες των κοινοτήτων είναι τεράστιες, έστω και για τη στοιχειώδη επιβίωση, ενώ η βοήθεια που λαμβάνουμε είναι πενιχρή και ασυνεπής», πρόσθεσε ο White. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA