Μενού
Ισχυρή αστυνομική παρουσία στην Πράγα, μετά το μακελειό στο Πανεπιστήμιο
Ισχυρή αστυνομική παρουσία στην Πράγα, μετά το μακελειό στο Πανεπιστήμιο | EPA/MARTIN DIVISEK/ΑΠΕ-ΜΠΕ
  • Α-
  • Α+

Ημέρα πένθους κηρύχθηκε το Σάββατο στην Τσεχία, μετά το μακελειό που σημειώθηκε στο Πανεπιστήμιο της Πράγας, όπου φοιτητής άνοιξε πυρ και σκότωσε 14 άτομα. 

Οι τοπικές Αρχές έκαναν αρχικά λόγο για 15 νεκρούς, ωστόσο αργότερα ο αριθμός αναθεωρήθηκε και επισημάνθηκε πως ο 15ος είναι ο πατέρας του ενόπλου, τον οποίο φαίνεται ότι σκότωσε στο σπίτι του στην περιοχή Χοστούν, πριν ταξιδέψει στην Πράγμα για να εξαπολύσει μία από τις χειρότερες επιθέσεις στην ιστορία της χώρας. Σήμερα, ο αριθμός ανατιμήθηκε εκ νέου με την αστυνομία να ανακοινώνει πως οι νεκροί είναι 14, συμπεριλαμβανομένου του δράστη. 

Μέχρι και τώρα δεν έχουν δοθεί τα στοιχεία του στη δημοσιότητα, επισήμως, καθώς - κατά τη διάρκεια της επιχείρησης της αστυνομίας εντός του πανεπιστημιακού ιδρύματος - «δεν είναι εύκολη η αναγνώρισή του». Παραμένει άγνωστο εάν αυτοκτόνησε ή τον σκότωσε η αστυνομία. Ανεπίσημα, έχει αναγνωριστεί στο πρόσωπο του 24χρονου Ντέιβιντ Κόζακ.

Τα κίνητρά του, επίσης, παραμένουν αδιευκρίνιστα, ωστόσο έχουν δημοσιευτεί αρκετά στοιχεία για το προφίλ του, αλλά και τις κινήσεις του πριν από το μακελειό. 

praga
Ένοπλη επίθεση στην Πράγα | AP Photo/Petr David Josek

Το προφίλ του μακελάρη της Πράγας

Όπως προαναφέρθηκε, αφού σκότωσε τον πατέρα του, ο μακελάρης ταξίδεψε στην Πράγα. 

Οι Αρχές, σύμφωνα και με την ενημέρωση που παρείχαν, είχαν λάβει πληροφορίες για τον ένοπλο, πριν από την επίθεση, ωστόσο αυτές ανέφεραν πως σκόπευε να αφαιρέσει τη δική του ζωή. 

Μετά την πρώτη ενημέρωση, έμαθαν για τον θάνατο του πατέρα του στην περιοχή που είναι περίπου 21 χιλιόμετρα δυτικά της Πράγας. Σημειώνεται πως πιστεύεται ότι πλην του συγγενικού του προσώπου σκότωσε και δύο άτομα: έναν πατέρα και το 2 μηνών παιδί του, σε ένα προάστιο της τσεχικής πρωτεύουσας. 

Η αστυνομία γνώριζε πως ο δράστης θα συμμετείχε σε μία διάλεξη το μεσημέρι και αποφάσισαν να εκκενώσουν το κτίριο, ωστόσο εκείνος επέλεξε να επιτεθεί σε διαφορετικό κτίριο του Πανεπιστημίου. 

Ο αρχηγός της αστυνομίας περιέγραψε τον άνδρα ως «εξαιρετικό φοιτητή, ο οποίος δεν είχε ποινικό μητρώο», αλλά δεν παρείχε καμία άλλη πληροφορία. Παράλληλα, σημείωσε πως δεν φαίνεται ότι είχε συνεργό. 

Ακόμα, γίνεται γνωστό πως είχε στην κατοχή του, με νόμιμη άδεια, αρκετά όπλα. Άλλωστε, μπήκε στο Πανεπιστήμιο βαριά οπλισμένος και με πολλές σφαίρες. 

Οι Αρχές κάνουν λόγο για μία «καλοσχεδιασμένη, τρομερή ενέργεια» και, προς το παρόν, διαψεύδεται κάθε σύνδεση με διεθνή τρομοκρατία. 

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA