Η Ρωσία αντιμετωπίζει καθήκοντα μεγάλης κλίμακας στην Αρκτική και θα πρέπει να ενισχύσει τις υποδομές μεταφορών και εφοδιασμού, να προστατεύσει το εύθραυστο οικοσύστημα και να εξασφαλίσει άνετες συνθήκες διαβίωσης, δήλωσε ο πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, σε συνάντηση για την ανάπτυξη της περιοχής της.
«Εδώ στην Αρκτική, σε αυτή τη στρατηγική και σημαντική περιοχή, αντιμετωπίζουμε μεγάλης κλίμακας και πολύπλοκα καθήκοντα. Πρέπει να ενισχύσουμε τις μεταφορές, τις υποδομές logistics, να επεκτείνουμε τις οικονομικές και επιχειρηματικές ευκαιρίες με υποχρεωτική προστασία των ευαίσθητων οικοσυστημάτων της Αρκτικής», δήλωσε ο Πούτιν από το Μουρμάνσκ, όπως αναφέρει το πρακτορείο TASS.
Πρόσθεσε δε ότι είναι απαραίτητο να βελτιωθεί με συνέπεια το αστικό περιβάλλον, να ενισχυθούν οι οικισμοί του Άπω Βορρά και γενικά να αυξηθεί η ποιότητα ζωής.
Στόχος, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ρωσίας είναι «να μπορούν να έχουν ενδιαφέρουσες, καλές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, καθώς και πρόσβαση σε σύγχρονες υπηρεσίες εκπαίδευσης και υγειονομικής περίθαλψης, καθιστώντας την Αρκτική πραγματικά άνετη και ελκυστική για να ζει κανείς».
Η ανησυχία του Πούτιν για την Αρκτική και τα «σοβαρά σχέδια» του Τραμπ για τη Γροιλανδία
Επιπλέον, ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι τα σχέδια του Αμερικανού ομολόγου του Ντόναλντ Τραμπ να πάρει τον έλεγχο της Γροιλανδίας είναι «σοβαρά», με τον Ρώσο πρόεδρο να εκφράζει την ανησυχία του ότι η Αρκτική μπορεί να γίνει «εφαλτήριο για πιθανές συγκρούσεις».
«Πρόκειται για σοβαρά σχέδια των ΗΠΑ αναφορικά με τη Γροιλανδία, σχέδια που έχουν βαθιές ιστορικές ρίζες», δήλωσε ο Πούτιν μιλώντας σε συνέδριο στο Μούρμανσκ για την Αρκτική.
Ο Ρώσος ηγέτης τόνισε ότι οι γεωπολιτικές αντιπαλότητες εντείνονται στην Αρκτική, τονίζοντας ότι η συνεργασία στην περιοχή είναι εφικτή, μεταξύ άλλων ανάμεσα στη Μόσχα και δυτικά κράτη.
Εντούτοις ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι η Μόσχα ανησυχεί βλέποντας το ΝΑΤΟ να εστιάζει την προσοχή του στην περιοχή αυτή για να έχει πιθανές βάσεις, λέγοντας ότι η Ρωσία πρέπει να ενισχύσει τον στόλο παγοθραυστικών της. Ζήτησε όπως είπε από τη ρωσική κυβέρνηση να εξετάσει την κατασκευή νέων ναυπηγείων.
Ο αριθμός των Ρώσων στρατιωτών στην Αρκτική θα αυξηθεί, είπε.
Ο Πούτιν, ο οποίος επιθυμεί να ενισχύσει το εμπόριο μέσω της Βόρειας Θάλασσας διαμέσου των υδάτων της Αρκτικής, καθώς η Ρωσία μετατοπίζει το εμπόριο προς την Ασία και μακριά από την Ευρώπη λόγω των δυτικών κυρώσεων, τόνισε ότι η Μόσχα δεν έχει απειλήσει ποτέ κανέναν στην Αρκτική, αλλά είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της.
Η Ρωσία ενδιαφέρεται για κοινά έργα με τις ΗΠΑ στην Αρκτική
Σύμφωνα με δημοσίευμα των Moscow Times τον Φεβρουάριο, το Κρεμλίνο πρόσφερε στις ΗΠΑ συμφωνία για τους ρωσικούς φυσικούς πόρους. Η Ρωσία πιστεύει ότι οι αμερικανικές εταιρείες πετρελαίου ενδέχεται να επιστρέψουν στη χώρα και ενδιαφέρεται επίσης για κοινά έργα στην Αρκτική, δήλωσε ο Κίριλ Ντμίτριεφ, επικεφαλής του Russian Direct Investment Fund.
Ο Ντμίτριεφ, ένας από τους τρεις εκπροσώπους που επέλεξε ο Πούτιν για να συναντηθεί με τους Αμερικανούς στο Ριάντ, η Μόσχα θεωρεί σημαντική την επανέναρξη της οικονομικής συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Μεγάλες εταιρείες πετρελαίου από τις ΗΠΑ είχαν μια «πολύ επιτυχημένη επιχείρηση» στη Ρωσία, είπε ο Ντμίτριεφ και σχολίασε: «Πιστεύουμε ότι κάποια στιγμή θα επιστρέψουν, γιατί να αρνηθούν την ευκαιρία να αποκτήσουν πρόσβαση στους ρωσικούς φυσικούς πόρους που τους έδωσε η Ρωσία;».
«Πρέπει επίσης να κάνουμε κοινά έργα, συμπεριλαμβανομένων, για παράδειγμα, την Αρκτική και άλλες περιοχές· τα κοινά έργα θα μας επιτρέψουν να έχουμε μεγαλύτερη επιτυχία», συνέχισε ο Ντμίτριεφ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, αμερικανικές εταιρείες φέρεται να έχασαν 300 δισεκατομμύρια δολάρια από τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και η κυβέρνηση Τζο Μπάιντεν «έδωσε πολλά λάθος μηνύματα» για την κατάσταση της ρωσικής οικονομίας.
Πριν από την εισβολή στην Ουκρανία, μόνο μία μεγάλη αμερικανική εταιρεία συμμετείχε στην παραγωγή πετρελαίου στη Ρωσία, η Exxon Mobil που κατέχει το 30% του έργου Sakhalin-1.
Μετά την επιβολή των κυρώσεων, η εταιρεία ανακοίνωσε την αποχώρησή της από το έργο, αλλά δεν μπόρεσε να πουλήσει το μερίδιό της. Αρχικά αναμενόταν να συμβεί το 2023, αλλά το Κρεμλίνο παρέτεινε την προθεσμία δύο φορές, πιο πρόσφατα μέχρι το τέλος του 2026.
Μετά την έναρξη του πολέμου, κορυφαίες αμερικανικές εταιρείες παροχής υπηρεσιών πετρελαίου, όπως οι Halliburton, Schlumberger και Baker Hughes, ανακοίνωσαν επίσης την απόσυρσή τους από τη Ρωσία.
Με τη βοήθειά τους, η χώρα κατάφερε να αποκαταστήσει την παραγωγή μετά την κατάρρευση τα τελευταία χρόνια της ΕΣΣΔ. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν απαίτησε ότι έως το 2025 η χώρα θα είχε δημιουργήσει τις δικές της τεχνολογίες για τη γεώτρηση και την εξερεύνηση υδρογονανθράκων και ότι το μερίδιό τους θα έφτανε το 80%.
Αλλά στην πραγματικότητα, περισσότερο από το ήμισυ του εξοπλισμού που χρησιμοποιείται για την υδραυλική ρωγμή -η τεχνολογία που αυξάνει τις αποδόσεις των πηγαδιών και εξάγει λάδι που είναι δύσκολο να ανακτηθεί - εξακολουθεί να προέρχεται από «μη φιλικές» χώρες.
Για ορισμένες δραστηριότητες, για παράδειγμα συστήματα περιστροφικού ελέγχου, η εξάρτηση από τις εισαγωγές είναι συνολική και ανέρχεται στο 100%, υπολόγισαν οι ειδικοί της Yakov and Partners .
Η ρωσική κυβέρνηση, στη στρατηγική της για την ανάπτυξη της βάσης ορυκτών πόρων έως το 2050, αναγνώρισε ότι η εξάρτηση από τον εισαγόμενο εξοπλισμό για την εξόρυξη και την εξερεύνηση ορυκτών παραμένει.
Αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 90% του εξοπλισμού γεώτρησης, το 50% των μηχανημάτων εξόρυξης και το 30% του γεωφυσικού εξοπλισμού εδάφους, αναφέρει το έγγραφο.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.