Μενού
τραμπ πουτιν
Πούτιν και Τραμπ στη Σύνοδο των G-20 το 2017 | AP - Evan Vucci
  • Α-
  • Α+

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να επικοινωνήσουν ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως δήλωσε ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος, Στιβ Γουίτκοφ.

Ειδικότερα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN μετά τις «θετικές συνομιλίες», όπως τις χαρακτήρισε, που είχε με τον Πούτιν στη Μόσχα, ο Γουίτκοφ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι «θα δούμε πραγματική πρόοδο» για τον τερματισμό του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Ο Πούτιν «δέχεται τη φιλοσοφία του Τραμπ, ο Τραμπ θέλει ένα τέλος στον πόλεμο» τόνισε.

Ο Γουίτκοφ είπε επίσης ότι οι διαπραγματευτικές ομάδες των ΗΠΑ θα συναντηθούν αυτήν την εβδομάδα με τους Ουκρανούς αλλά και με τους Ρώσους.

Τραμπ: Η στρατηγική Πούτιν

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ήθελε να βγάλει κάτι από μέσα του. Πριν καν απαντήσει στην πρόταση για κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας, ο Ρώσος πρόεδρος ευχαρίστησε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, «που έδωσε τόση προσοχή στη διευθέτηση της Ουκρανίας».

Αυτό δεν ήταν τυχαίο. «Ο Πούτιν θέλει ο Τραμπ να πιστέψει ότι ο Πούτιν ενδιαφέρεται για μια συμφωνία», σχολίασε ο Anton Barbashin, πολιτικός επιστήμονας και αρχισυντάκτης της ιστοσελίδας ανάλυσης Riddle Russia τον οποίο επικαλείται η Deutsche Welle.

Ο Πούτιν δεν θέλει να εκνευρίσει τον Τραμπ, όπως έκανε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Αντίθετα, εξηγεί ο Barbashin, ο Ρώσος πρόεδρος «θέλει να πατήσει όλα τα απαραίτητα κουμπιά για να κάνει τον Τραμπ να του μιλήσει και να κλείσει μια συμφωνία».

Ωστόσο, η ιδέα του Πούτιν για το πώς πρέπει να είναι αυτή η συμφωνία μπορεί να είναι διαφορετική από εκείνη του Τραμπ. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ θέλει να υπάρξει μια αρχική αναστολή των μαχών μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας για 30 ημέρες.

Ο Πούτιν ανέφερε ότι το υποστηρίζει αυτό, αλλά πρόσθεσε ότι υπάρχουν «ερωτήματα που πρέπει να συζητήσουμε».

Ποια ερωτήματα εννοεί και τι αποκαλύπτουν για το πώς σκοπεύει να προχωρήσει η Ρωσία;

Οι αντιρρήσεις του Πούτιν, τις οποίες περιέγραψε ως «ερωτήσεις», είναι στην πραγματικότητα απαιτήσεις. Οι Ουκρανοί στρατιώτες που εξακολουθούν να πολεμούν στο ρωσικό έδαφος στην περιοχή του Κουρσκ πρέπει να παραδοθούν.

Δεν θα πρέπει να επιτραπεί στην Ουκρανία να κινητοποιήσει νέους στρατιώτες κατά τη διάρκεια της κατάπαυσης του πυρός. Και η Δύση πρέπει να σταματήσει να παραδίδει όπλα στο Κίεβο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Σύμφωνα με τον Πούτιν, η κατάπαυση του πυρός θα πρέπει «να οδηγήσει σε μια μακροπρόθεσμη ειρήνη και να εξαλείψει τις αιτίες της σύγκρουσης». Αυτή η ασαφής διατύπωση είναι μια προσπάθεια να κατευθύνει τις διαπραγματεύσεις προς τους μακροπρόθεσμους στόχους της Μόσχας στην Ουκρανία.

«Η Ρωσία στοχεύει σε μια κατάπαυση του πυρός που θα οδηγήσει απευθείας σε ειρηνευτικές συνομιλίες», δήλωσε ο Anton Barbashin. Κατά συνέπεια, η Μόσχα θέλει να εξασφαλίσει αρκετές παραχωρήσεις εκ των προτέρων, συμπεριλαμβανομένης της επιβεβαίωσης ότι η Ουκρανία δεν θα γίνει ποτέ μέρος του ΝΑΤΟ - και ο Barbashin λέει ότι θέλει αυτή την επιβεβαίωση «τόσο από το ΝΑΤΟ όσο και από την Ουκρανία».

Επιπλέον, οι δημοσίως διακηρυγμένοι πολεμικοί στόχοι του Πούτιν περιλαμβάνουν την απαίτηση για πλήρη αποχώρηση της Ουκρανίας από τις περιοχές του Λουχάνσκ, του Ντονέτσκ, της Ζαπορίζια και της Χερσώνας, οι οποίες επί του παρόντος κατέχονται μόνο εν μέρει από τις ρωσικές δυνάμεις.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA