Μενού
epithesi-vryxelles-astynomikos
Αστυνομικός στις Βρυξέλλες | Associated Press
  • Α-
  • Α+

Νεκρός φέρεται να είναι ο δράστης της αιματηρής επίθεσης στις Βρυξέλλες, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους δύο Σουηδοί τουρίστες. Ο άνδρας φέρεται να πέθανε στο ασθενοφόρο, κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο.

Όπως αναφέρει το HLN, στον δράστη της επίθεσης στο Βέλγιο έγινε προσπάθεια ανάνηψης, μετά από συμπλοκή με την αστυνομία σε καφετέρια στο προάστιο Σέρμπεκ της πρωτεύουσας του Βελγίου.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το οποίο επικαλείται το βελγικό τηλεοπτικό δίκτυο VRT, ο ύποπτος πυροβολήθηκε από αστυνομικούς μέσα στο καφέ.

Σε συναγερμό το Βέλγιο

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός του ΒελγίουΑλεξάντερ Ντε Κρόο, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων. Δήλωσε δε πως είχε επικοινωνία με τον Σουηδό ομόλογό του, ενώ παράλληλα ανέφερε ότι επετράπη στους φιλάθλους του ποδοσφαίρου που ήταν στο στάδιο King Baudouin να φύγουν μόνο αφού κρίθηκε πως ήταν ασφαλές.

Ο Ντε Κρόο τόνισε ότι την έρευνα διενεργεί η ομοσπονδιακή εισαγγελία, λόγω του πιθανού τρομοκρατικού κινήτρου. Το επίπεδο απειλής βρίσκεται στο «4» στις Βρυξέλλες – κάτι που σημαίνει αυξημένη αστυνομική παρουσία και επιπλέον προστασία σε ευαίσθητα σημεία που συνδέονται με τη Σουηδία.

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου συνέστησε σθεναρά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Επαγρύπνηση απαιτείται και στην υπόλοιπη χώρα, όπου το επίπεδο συναγερμού βρίσκεται στο «3». Θα υπάρξουν επιπλέον έλεγχοι και τα μέτρα θα επαναξιολογηθούν αργότερα σήμερα, διευκρίνισε.

Ποιος είναι ο δράστης της επίθεσης στις Βρυξέλλες

Σύμφωνα με τη βελγική τηλεόραση ο δράστης είναι ο Λασουέντ Αμπντεσλάμ, 45 ετών, τυνησιακής καταγωγής, κάτοικος Βρυξελλών. 

Ο Βέλγος πρωθυπουργός επιβεβαίωσε την καταγωγή του, ενώ αποκάλυψε ότι διέμενε παράνομα στο Βέλγιο. Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο δράστης δηλώνει μέλος του Ισλαμικού Κράτους.

«Με ισλαμικούς χαιρετισμούς, Αλλάχου Άκμπαρ. Ονομάζομαι Αμπντεσαλέμ αλ Γκιλάνι και πολεμώ για τον Αλλάχ. Ανήκω στο Ισλαμικό Κράτος. Αγαπάμε όσους μας αγαπούν και μισούμε όσους μας μισούν. Ζούμε για τη θρησκεία μας και πεθαίνουμε για αυτήν. Δόξα στον Αλλάχ. Ο αδερφός σας πήρε εκδίκηση για λογαριασμό των μουσουλμάνων.

Έχω σκοτώσει τρεις Σουηδούς, μέχρι στιγμής. Δόξα στον Αλλάχ. Τρεις Σουηδούς, ναι. Σε εκείνους που έβλαψα, ας με συγχωρήσουν. Κι εγώ τους συγχωρώ όλους. Ειρήνη υμίν», αναφέρει στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο φερόμενος ως δράστης, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA