Χάρη σε έναν 17χρονο που τράβηξε με το κινητό του τη στιγμή που το Boeing 787 στην Ινδία συνετρίβη και τυλίχθηκε στις φλόγες, οι ερευνητές του δυστυχήματος έχουν ένα επιβεβαιωμένο βίντεο για να βρουν τα αίτια της συντριβής.
«Κάθε φορά που ο Αριάν Ασάρι άκουγε τον ήχο ενός αεροπλάνου, έτρεχε έξω από το σπίτι για να το δει. Το να εντοπίζει αεροπλάνα ήταν κάτι σαν χόμπι για αυτόν» είπε ο πατέρας του, Μαγκανμπάι Ασάρι. «Αλλά τώρα, μόνο η σκέψη τού προκαλεί ναυτία» συμπληρώνει.
Την περασμένη Πέμπτη, ο 17χρονος βρισκόταν στην ταράτσα του σπιτιού του κ. Ασάρι στην πόλη Αχμενταμπάντ, τραβώντας βίντεο με αεροπλάνα, όταν το Boeing 787-8 της Air India συνετρίβη μπροστά στα μάτια του και τυλίχθηκε στις φλόγες, σκοτώνοντας 279 άτομα που επέβαιναν σε αυτό.
Διαβάστε επίσης: Ινδία: Ειδικός εξηγεί πώς σώθηκε ο μοναδικός επιζών - «Είναι σχεδόν πρωτοφανές»
«Είδα το αεροπλάνο. Κατέβαινε και κατέβαινε. Μετά ταλαντεύτηκε και συνετρίβη μπροστά στα μάτια μου», είπε σε συνέντευξή του στο BBC.
Το βίντεο, που πλέον αποτελεί κρίσιμο στοιχείο για τους ερευνητές που προσπαθούν να εντοπίσουν την αιτία της συντριβής, έχει προκαλέσει αναταράξεις στα μέσα ενημέρωσης και έχει φέρει τον Αριάν —έναν μαθητή λυκείου— στο επίκεντρο μιας από τις χειρότερες αεροπορικές τραγωδίες στην ιστορία της χώρας.
«Έχουμε κατακλυστεί από αιτήματα για συνεντεύξεις. Δημοσιογράφοι είναι νύχτα-μέρα έξω από το σπίτι και ζητούν να του μιλήσουν», είπε ο κ. Ασάρι στο BBC.
Το περιστατικό —και ό,τι ακολούθησε— είχε «καταστροφικό αντίκτυπο» στον Αριάν, που έχει τραυματιστεί ψυχολογικά από αυτό που είδε. «Ο γιος μου είναι τόσο φοβισμένος που σταμάτησε να χρησιμοποιεί το τηλέφωνό του», είπε ο κ. Ασάρι.
Διαβάστε επίσης: Ινδία: Στους 279 οι νεκροί από την αεροπορική τραγωδία
Ένας απόστρατος στρατιώτης, που πλέον εργάζεται στη μετρό της πόλης, ο κ. Ασάρι διαμένει εδώ και τρία χρόνια σε μια γειτονιά κοντά στο αεροδρόμιο. Πρόσφατα μετακόμισε σε ένα μικρό δωμάτιο στην ταράτσα ενός τριώροφου κτηρίου, με καθαρή θέα στον ορίζοντα της πόλης.
Η σύζυγός του και τα δύο παιδιά του —ο Αριάν και η μεγαλύτερη αδελφή του— ζουν στο πατρογονικό τους χωριό, κοντά στα σύνορα των πολιτειών Γκουτζαράτ και Ρατζαστάν.
«Κάθε φορά που τον καλούσα, με ρωτούσε αν μπορούσε να δει αεροπλάνα από την ταράτσα, και του έλεγα ότι μπορείς να δεις εκατοντάδες να διασχίζουν τον ουρανό».
Ο ενθουσιασμός με τα αεροπλάνα
Ο Αριάν, εξήγησε, ήταν ενθουσιώδης με τα αεροπλάνα και του άρεσε να τα βλέπει να πετούν πάνω από το χωριό. Η ιδέα ότι θα μπορούσε να τα δει πολύ πιο κοντά από την ταράτσα του νέου σπιτιού του πατέρα του τον ενθουσίαζε.
Μια ευκαιρία παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα όταν η κόρη του κ. Ασάρι, που θέλει να γίνει αστυνομικός, ταξίδεψε στην Αχμενταμπάντ για να δώσει εξετάσεις εισαγωγής.
Ο Αριάν αποφάσισε να τη συνοδεύσει. «Μου είπε ότι ήθελε να αγοράσει καινούρια τετράδια και ρούχα», είπε ο κ. Ασάρι.
Τα αδέλφια έφτασαν στο σπίτι του πατέρα τους γύρω στο μεσημέρι της Πέμπτης, περίπου μιάμιση ώρα πριν τη συντριβή.
Η οικογένεια έφαγε μαζί μεσημεριανό και μετά ο κ. Ασάρι έφυγε για τη δουλειά, αφήνοντας τα παιδιά στο σπίτι.
Ο Αριάν ανέβηκε στην ταράτσα και άρχισε να τραβάει βίντεο του σπιτιού για να τα δείξει στους φίλους του. Τότε εντόπισε το αεροπλάνο της Air India και άρχισε να το τραβάει βίντεο, όπως είπε στο BBC.
Η στιγμή της συντριβής
Ο Αριάν γρήγορα κατάλαβε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με το αεροπλάνο: «Έτρεμε, πήγαινε αριστερά και δεξιά», είπε.
Καθώς το αεροπλάνο έπεφτε σε σπειροειδή πορεία, συνέχισε να το καταγράφει, ανίκανος να συνειδητοποιήσει τι επρόκειτο να συμβεί.
Αλλά όταν ο αέρας γέμισε καπνούς και φωτιές πετάχτηκαν από τα κτήρια, κατάλαβε επιτέλους τι είχε μόλις δει.
Έστειλε το βίντεο στον πατέρα του και τον κάλεσε.
Το αεροπλάνο έχασε ύψος και συνετρίβη σε κατοικημένη περιοχή της πόλης που λέγεται Μέγκανιναγκαρ.
«Ακουγόταν τόσο φοβισμένος – “Το είδα μπαμπά, το είδα να συντρίβεται,” μου είπε και με ρωτούσε συνέχεια τι θα του συμβεί. Του είπα να μείνει ήρεμος και να μην ανησυχεί», είπε ο κ. Ασάρι. «Αλλά ήταν σε απόλυτο πανικό.»
Ο κ. Ασάρι του ζήτησε επίσης να μην μοιραστεί το βίντεο περαιτέρω. Ωστόσο, τρομοκρατημένος και σε σοκ, ο Αριάν το έστειλε σε μερικούς φίλους του. «Την επόμενη στιγμή, το βίντεο ήταν παντού.»
Γείτονες, δημοσιογράφοι και κάμερες κατέκλυσαν το μικρό σπίτι του κ. Ασάρι μέρα-νύχτα, ζητώντας να μιλήσουν με τον Αριάν. «Δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα για να τους σταματήσουμε», είπε.
«Δεν έχει επανέλθει ακόμα»
Η αστυνομία πήρε τον Αριάν στο τμήμα και του πήρε κατάθεση.
Ο κ. Ασάρι διευκρίνισε ότι, σε αντίθεση με κάποια δημοσιεύματα, ο Αριάν δεν συνελήφθη, αλλά η αστυνομία τον ανέκρινε για μερικές ώρες σχετικά με όσα είδε.
«Ο γιος μου ήταν τόσο ταραγμένος που αποφασίσαμε να τον στείλουμε πίσω στο χωριό.»
Επιστρέφοντας στο σπίτι, ο Αριάν επέστρεψε στο σχολείο αλλά «δεν έχει επανέλθει ακόμη. Η μητέρα του μου λέει πως κάθε φορά που χτυπά το τηλέφωνο, τρομάζει», είπε ο κ. Ασάρι.
«Ξέρω ότι με τον καιρό θα γίνει καλά. Αλλά δεν νομίζω ότι ο γιος μου θα ξανασηκώσει τα μάτια στον ουρανό για να ψάξει αεροπλάνα», πρόσθεσε.
- Σφοδρή επίθεση στην Ελλάδα από το αφεντικό της Ryanair για καθυστερήσεις σε πτήσεις
- Η σειρά του Mega που συνεχίζει λόγω τεράστιας επιτυχίας - Τι αλλάζει στον 2ο κύκλο
- Η αεροσυνοδός και influencer που έχει τρελάνει τον Λαμίν Γιαμάλ - Πώς «προδόθηκαν»
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.