Μενού
τραμπ
Ντόναλντ Τραμπ και Βολοντίμιρ Ζελένσκι | AP
  • Α-
  • Α+

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα, Δευτέρα (24/3) ότι αναμένει να υπογραφεί σύντομα η συμφωνία ΗΠΑ-Ουκρανίας για τον επιμερισμό των εσόδων από τα κρίσιμα ορυκτά της υπό εισβολή χώρας.

Ο Τραμπ ανέφερε επίσης κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού του συμβουλίου στον Λευκό Οίκο, ότι οι ΗΠΑ συνομιλούν με το Κίεβο σχετικά για την απορρόφηση ουκρανικών εργοστασίων ηλεκτροπαραγωγής από αμερικανικούς κολοσσούς, μεταφέρει το Reuters.

Διαβάστε επίσης: Επίθεση της Ρωσίας με πυραύλους σε νοσοκομείο της Ουκρανίας: Δεκάδες οι τραυματίες

Αντιπροσωπεία των ΗΠΑ έχει ήδη συναντηθεί με Ουκρανούς αξιωματούχους την Κυριακή (23/3) και Ρώσους σήμερα στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, πρωτίστως για την κατάπαυση του πυρός στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά ο πρόεδρος δήλωσε ότι θα τεθεί επί τάπητος και το ουκρανικό.

Τραμπ: «Μιλάμε για πολλά ζητήματα»

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε συγκεκριμένα: «Μιλάμε για εδαφικά ζητήματα αυτή τη στιγμή. Μιλάμε για τις γραμμές οριοθέτησης, Μιλάμε για την ενέργεια, την ιδιοκτησία των σταθμών παραγωγής ενέργειας. Κάποιοι λένε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να είναι ιδιοκτήτες του σταθμού παραγωγής ενέργειας... επειδή έχουμε την τεχνογνωσία».

Η διασφάλιση μίας λύσης για την εισβολή στην Ουκρανία δεν έχει πάει κατά «γράμμα» για τον πρόεδρο Τραμπ, σκοντάφτοντας σε προβλήματα διπλωματίας και γεωπολιτικών συμφερόντων του ομόλογού του, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Όπως εξηγεί το BBC, η πίστη του Τραμπ στη δύναμη της προσωπικής του διπλωματίας μπορεί να ήταν άστοχη. Από καιρό πίστευε ότι οποιοδήποτε διεθνές πρόβλημα μπορεί να λυθεί εάν καθίσει με έναν άλλο ηγέτη στο τραπέζι και συμφωνήσει.

Η βιασύνη Τραμπ και τα «τσαλίμια» Πούτιν

Ο Τραμπ μίλησε για πρώτη φορά με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στις 12 Φεβρουαρίου, μια συνομιλία μιάμιση ώρας που περιέγραψε ως «ιδιαίτερα παραγωγική». Οι δύο ηγέτες μίλησαν ξανά στις 18 Μαρτίου.

Αλλά είναι σαφές ότι αυτές οι κλήσεις απέτυχαν να εξασφαλίσουν την άμεση εκεχειρία 30 ημερών που ήθελε ο Τραμπ. Η μόνη ουσιαστική παραχώρηση που απέσπασε από τον Πούτιν ήταν μια υπόσχεση να τερματίσει τις ρωσικές επιθέσεις στις ουκρανικές ενεργειακές εγκαταστάσεις.

Ακόμα, ο Ρώσος πρόεδρος έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα βιαστεί προς κάποια λύση. Τα πρώτα δημόσια σχόλιά του για τις διαπραγματεύσεις έγιναν την περασμένη εβδομάδα σε συνέντευξη Τύπου, έναν ολόκληρο μήνα μετά την τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Τραμπ.

Ο Πούτιν έδειξε ότι ήταν κάθετα αντίθετος στη στρατηγική δύο σταδίων των ΗΠΑ να επιδιώξουν μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός, πριν μιλήσει για μια πιο μακροπρόθεσμη διευθέτηση.

Αντίθετα, είπε ότι οι όποιες συνομιλίες πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτό που θεωρεί ότι είναι «τα βαθύτερα αίτια του πολέμου», δηλαδή οι φόβοι του για την επέκταση της συμμαχίας του ΝΑΤΟ και η ίδια η ύπαρξη της Ουκρανίας ως κυρίαρχου κράτους ως απειλή για την ασφάλεια της Ρωσίας.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA