Μενού
putin
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν. | AP
  • Α-
  • Α+

Ο Πούτιν και η ρωσική κυβέρνηση έχουν στην κατοχή τους ένα κτίριο που θυμίζει παλάτι στο Σάσεξ. Το Seacox Heath αποτελείται από 50 δωμάτια και χτίστηκε το 1871 για τον πολιτικό Τζορτζ Γκόσεν.

Το κτίριο φροντίζουν ένα ηλικιωμένο ζευγάρι Ρώσων και στην είσοδο του υπάρχει μια μαύρη σιδερένια πύλη με έναν καθρέφτη τοποθετημένο κοντά στο σημείο για να βοηθάει στην έξοδο της κυκλοφορίας. 

Η έπαυλη βρίσκεται υπό την κατοχή της ρωσικής κυβέρνησης από το 1946, με τον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας να έχει κάνει τους ντόπιους του Σάσεξ να κοιτούν με άλλο μάτι το κτήριο. 

Μερικοί κάτοικοι δεν ήξεραν ότι το κτίριο άνηκε στην Ρωσία και θεωρούν πως είναι λάθος να βρίσκεται εκεί.

«Ο πόλεμος είναι σοκαριστικός και δεν μου αρέσει να πιστεύω ότι ο Πούτιν και οι φίλοι του έχουν μια έπαυλη ακριβώς στο δρόμο. Δεν νομίζω ότι οι Ρώσοι έχουν καμία δουλειά να έχουν ένα κτίριο πρεσβείας εδώ», είπε ένας 66χρονος ντόπιος στην Daily Mail

«Έχω πελάτες που έρχονται και μου λένε ότι υπάρχει ένα κτίριο πρεσβείας εκεί, αλλά δεν είχα ιδέα και δεν ξέρω τίποτα γι' αυτό» είπε ένας καταστηματάρχης από την περιοχή. 

Η ιστορία του κτιρίου 

 

Ο Πρώτος υποκόμης Γκόσεν είχε μια μακρά πολιτική σταδιοδρομία που κορυφώθηκε τη δεκαετία του 1890, όταν υπηρέτησε ως Υπουργός Οικονομικών και ως Πρώτος Άρχοντας του Ναυαρχείου. 

Ο γιος του (ο 2ος υποκόμης) έδωσε το σπίτι της οικογένειας στη Σοβιετική Ένωση το 1946 ως δώρο επειδή Ρώσοι ναυτικοί έσωσαν τον γιο του κατά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο. 

Αρχικά χρησιμοποιήθηκε ως ξενώνας για οικογένειες προσωπικού εμπορικών αντιπροσωπειών, αλλά το 1952 χαρακτηρίστηκε ως «Ρωσικό κλαμπ εξοχής». Λέγεται ότι ήταν άδειο το χειμώνα, αλλά γεμάτο με τις συζύγους και τα παιδιά των διπλωματών το καλοκαίρι.

Τα Σαββατοκύριακα οι άντρες έρχονταν στις οικογένειές τους και οι τοίχοι του σαλονιού έφεραν πορτρέτα του Σοβιετικού δικτάτορα Ιωσήφ Στάλιν και άλλων Ρώσων ηγετών.Τη δεκαετία του 1990, το σπίτι ήταν γνωστό ως το καταφύγιο του Ρώσου πρέσβη. 

Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, ήταν το μόνο μέρος έξω από το Λονδίνο όπου οι Ρώσοι μπορούσαν να πάνε χωρίς άδεια.

Οι αξιωματικοί της KGB (Επιτροπή Κρατικής Ασφάλειας) εθεάθησαν κάποτε από τον ξένο ανταποκριτή του BBC, Τζον Μίλερ, να καίνε τεμαχισμένα μυστικά αρχεία σε μια φωτιά στον κήπο.

Ο Μίλερ πέθανε το 2021 και σε ένα από τα απομνημονεύματα του αποκάλυψε πως μπήκε κρυφά στον πίσω κήπο και ότι στις στάχτες βρήκε μονάχα μια σειρά από αντικείμενα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA