Μενού
Ο Βρετανός σχολιαστής, Πιρς Μόργκαν
Ο Βρετανός σχολιαστής, Πιρς Μόργκαν | Jordan Strauss / Associated Press
  • Α-
  • Α+

Ο Βρετανός δημοφιλής παρουσιαστής και σχολιαστής, Πιρς Μόργκαν, μίλησε κατά τη διάρκεια της εκπομπής του στο Sky News Australia, για το θέμα των ημερών που δεν είναι άλλο από τα Γλυπτά του Παρθενώνα και την ακυρωθείσα συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρίσι Σούνακ.

Ο ίδιος υποστήριξε πως ήταν υποστηρικτής της παραμονής των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο, ωστόσο τόσο η συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο BBC όσο και τα αιτήματα της Αθήνας, τον έκαναν να αλλάξει άποψη. 

«Η Ελλάδα είναι σύμμαχος, ένας φίλος, μας έδωσαν τη φέτα, το ελαιόλαδο και τον Σταύρο Φλάτσλεϊ. Ήρθε η ώρα να τους δώσουμε τα Γλυπτά μας σε αντάλλαγμα» είπε για τα Γλυπτά του Παρθενώνα ο Πιρς Μόργκαν.

Πιρς Μόργκαν: Τι είπε για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

«Η συζήτηση σχετικά με το αν αυτοί οι ελληνικοί θησαυροί πρέπει να φύγουν ή να παραμείνουν, έχει διχάσει τη Βρετανία εδώ και δεκαετίες. Όσοι θέλουν να παραμείνουν στο Βρετανικό Μουσείο ανησυχούν ότι αυτό θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου» τόνισε αρχικά.

«Λένε ότι χώρες σε όλο τον Κόσμο θα αρχίσουν να απαιτούν την επιστροφή των αποικιακών τους θησαυρών - αφήνοντας το Βρετανικό Μουσείο να μοιάζει με την τροπαιοθήκη της Τότεναμ» είπε με δόση ειρωνίας για τους λίγους τίτλους που έχει κατακτήσει η λονδρέζικη ποδοσφαιρική ομάδα» συνέχισε.

«Έχω συμφωνήσει με αυτή την άποψη στο παρελθόν. Όμως, μερικές φορές κάποιος διατυπώνει μια άποψη τόσο πειστική που κάνει ακόμη και ανθρώπους σαν εμένα να αλλάξουν γνώμη. Αυτό έγινε με το επιχείρημα του Έλληνα πρωθυπουργού (για τον πίνακα της Μόνα Λίζα). Η Ελλάδα έχτισε ένα θεαματικό μουσείο για να αναδείξει τα μάρμαρα του Παρθενώνα, όπως τα αποκαλεί, αλλά υπάρχει ένα κραυγαλέο κενό εκεί όπου πραγματικά θα έπρεπε να βρίσκονται τα Γλυπτά που εκτίθενται στο Λονδίνο» πρόσθεσε.

«Τα έφερε στη Βρετανία ο λόρδος Έλγιν, ο οποίος πλήρωσε μια περιουσία για να τα βγάλει και αργότερα τα πούλησε στην κυβέρνηση. Ισχυριζόταν πάντα ότι είχε την άδεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η οποία ήλεγχε την Αθήνα εκείνη την εποχή».

«Το Βρετανικό Μουσείο μπορεί να κατέχει τα Μάρμαρα και να τα δανείζει στην Ελλάδα, όπως κάνει με πολλές χιλιάδες άλλα αντικείμενα κάθε χρόνο. Η Βρετανία ανέκαθεν έλεγε ότι αυτοί οι θησαυροί πρέπει να παραμείνουν εδώ, όπου είναι ασφαλείς- ένα επιχείρημα που έχει γίνει πολύ λιγότερο ισχυρό από τότε που το μουσείο παραδέχτηκε ότι έχουν κλαπεί περισσότεροι από 2.000 θησαυρούς αξίας πολλών εκατομμυρίων λιρών».

«Τώρα το θέμα εξελίσσεται σε διπλωματική διαμάχη, αφού ο πρωθυπουργός  ακύρωσε την τελευταία στιγμή μια συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του. Αυτό φάνηκε σαν μια μάλλον ασήμαντη προσπάθεια να ικανοποιήσει την εκλογική βάση του, και δεν είναι καλή εικόνα για τη Βρετανία» συνέχισε, ασκώντας κριτική στην απόφαση του Σούνακ να ακυρώσει τη συνέντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη».

«Η Ελλάδα είναι σύμμαχος. Ένας φίλος. Μας έδωσαν τη φέτα, το ελαιόλαδο και τον Σταύρο Φλάτλεϊ. Ήρθε η ώρα να τους δώσουμε τα Γλυπτά μας σε αντάλλαγμα» ολοκλήρωσε, μιλώντας για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA