Μενού
Βλαντίμιρ Πούτιν
Βλαντίμιρ Πούτιν | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Φαίνεται πως ο παγκοσμίου φήμης αρχιτέκτονας του πλούτου, Λανφράνκο Τσιρίλο, δεν έχει ξεμπερδέψει με την εφορία, αφού νέες πληροφορίες θέλουν τον «αρχιτέκτονα του Πούτιν» να χρωστάει 20 εκατομμύρια ευρώ στην υπηρεσία.

Τα ζόρια του Ιταλού είχαν πρωτοδεί το φως της δημοσιότητας όταν η εφορία είχε κατασχέσει μέρος της προσωπικής του περιουσίας ισότιμο με το ποσό των 144 εκατομμυρίων ευρώ, με την κατηγορία της φοροδιαφυγής κατά την περίοδο 2013 - 2019.

Γιατί κατηγορείται ο Τσιρίλο

Σύμφωνα με τη Riformista, o Τσιρίλο έχει κληθεί να αποπληρώσει πρόστιμο 19.706.460 εκατομμυρίων ευρώ για να διευθετήσει τις φορολογικές του υποχρεώσεις, αλλά και τη δικαστική διαμάχη με την ιταλική εφορία για κατηγορίες φοροδιαφυγής, ξεπλύματος μαύρου χρήματος και λαθρεμπορίου.

Στα τέλη του 2022, περιουσιακά στοιχεία αξίας περίπου 140 εκατομμυρίων ευρώ είχαν κατασχεθεί από τον Cirillo, συμπεριλαμβανομένων χρημάτων, πολυτελών κατοικιών, ενός ελικοπτέρου, κοσμημάτων και πανάκριβων έργων μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης από τους πιο διάσημους καλλιτέχνες του 20ού αιώνα.

Ο Τσιρίλο θεωρείται φυγάς από τον νόμο στη χώρα του, λόγω του ότι ζει μόνιμα στη Ρωσία, όπου ίδρυσε το αρχιτεκτονικό στούντιο Masterskaja στη Μόσχα.

Γιατί αποκαλείται «αρχιτέκτονας του Πούτιν»

Ο Τσιρίλο είναι ευρέως γνωστός ως ο άνθρωπος που ανέλαβε την οικοδόμηση ενός πολυτελούς συγκροτήματος κτιρίων στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας κοντά στο Gelendžik, στην επικράτεια Krasnodar, το οποίο φήμες ήθελαν να προορίζεται για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Αν και ο ηγέτης της Ρωσίας αρνείται κατηγορηματικά την ιδιοκτησία του επονομαζόμενου «Παλατιού του Πούτιν», ήταν αυτός που απένειμε αυτοπροσώπως τη ρωσική υπηκοότητα στον φυγά Τσιρίλο, ο οποίος έχει χτίσει μία νέα καριέρα ως εργολάβος των ολιγαρχών της πρώην ΕΣΣΔ, χρησιμοποιώντας την έδρα του στη Μόσχα για τη διακίνηση υλικών.

Το τεράστιο έργο αποκαλείται από τους πολέμιους του Πούτιν ως «Η μεγαλύτερη δωροδοκία του κόσμου». Ο αντιπολιτευόμενος Αλέξεϊ Ναβάλνι είχε μάλιστα διατάξει και διεξάγει εκτενή έρευνα, η οποία αποκάλυψε πως για την ολοκλήρωση της βίλας από το 2005 έως το 2010 σπαταλήθηκαν 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

Ευτυχώς για τον Πούτιν, ένας «παλιόφιλός» του, ο ολιγάρχης Αρκάντι Ρότενμπεργκ, δήλωσε το 2021 πως το πολυτελές συγκρότημα ανήκε στον ίδιο και το προόριζε για ξενοδοχειακή μονάδα. Το εν λόγω «παλάτι» έχει έκταση 17.000 τετραγωνικά μέτρα και περιλαμβάνει θεατρική αίθουσα, μπαρ - εστιατόριο, καζίνο και πισίνα

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA