Μενού
putin
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν. | Sergei Guneyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
  • Α-
  • Α+

Άρθρο με τίτλο «Ο Τραμπ απέτυχε να πείσει τον Πούτιν να σταματήσει τους πυροβολισμούς» δημοσίευσε το Politico, λίγο μετά το τηλεφώνημα του Ρώσου προέδρου με τον Αμερικανό ομόλογό του.

Ο Τζέιμι Ντέτνερ υπενθύμισε ότι το «Σχέδιο 1» ήταν να σταματήσουν οι πυροβολισμοί (shooting), σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο την Κυριακή.

Ο κύριος στόχος της αμερικανικής κυβέρνησης ήταν να εξασφαλίσει μια γρήγορη κατάπαυση του πυρός πριν τις ευρύτερες συνομιλίες για οριστικό τερματισμό του πολέμου.

rossia stratiotes
Ρώσοι στρατιώτες. | Shutterstock

Αλλά σαφώς δεν είναι αυτό που έχει στο μυαλό του ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως απέδειξε στην 90λεπτη τηλεφωνική συνομιλία του με τον Ντόναλντ Τραμπ την Τρίτη, σημειώνει το Politico.

Νέα επίθεση στην Ουκρανία

Λίγο μετά το τηλεφώνημα, η Ρωσία εξαπέλυσε επίθεση με drone πάνω από το Κίεβο και άλλες πόλεις της Ουκρανίας, σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Ο Ρώσος ηγέτης είπε ότι θα σταματήσει να χτυπά τις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας για 30 ημέρες.

Αυτή η παραχώρηση, κατά το ίδιο Μέσο, θα σώσει ουσιαστικά το ενεργειακό σύστημα της Ρωσίας από το χτύπημα των Ουκρανών, που μόλις αύξησαν δραματικά το βεληνεκές των ισχυρών πυραύλων κρουζ Neptune από 200 χιλιόμετρα σε 1.000 χιλιόμετρα.

piravlos
Εκτόξευση πυραύλων. | Shutterstock

«Συγκλίνουν με τη Ρωσία»

«Συνολικά, ο Τραμπ και το ετερόκλητο "πλήρωμά" του που αποτελείται από ειδικούς απεσταλμένους, μέλη της οικογένειας και προεδρικούς φίλους φαίνονται πιο πρόθυμοι να συγκλίνουν με τη Ρωσία σε ευρύτερα γεωπολιτικά ζητήματα παρά να τον πιέζουν σκληρά για την Ουκρανία», επισημαίνει ο Ντέτνερ.

Ο ίδιος σημειώνει χαρακτηριστικά:

  • «Ο Ρώσος ηγέτης και οι κορυφαίοι βοηθοί του σκιαγράφησαν με έμφαση τις κόκκινες γραμμές τους για μια ειρηνευτική συμφωνία τις τελευταίες εβδομάδες - συνθήκες που, στην πραγματικότητα, θα γκρέμιζαν το κράτος της Ουκρανίας.
  • Θέλουν εγγυήσεις ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί ποτέ στο ΝΑΤΟ.
  • Ότι θα παραμείνει γεωπολιτικά ουδέτερη και ανίκανη να κυβερνήσει τη μοίρα της, με σοβαρούς περιορισμούς στα όπλα.
  • Η Μόσχα θέλει επίσης η Κριμαία και οι τέσσερις ανατολικές περιφέρειες που εμφανίζονται ως μέρη της Ρωσικής Ομοσπονδίας να αναγνωρίζονται διεθνώς ως τέτοιες. Και έχουν αποκλείσει την ανάπτυξη ευρωπαϊκών στρατευμάτων για να παρακολουθούν οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία έχει συμφωνηθεί».

Εν ολίγοις, σύμφωνα με το Politico, η Ρωσία είπε «όχι» στις εγγυήσεις ασφαλείας που θέλει η Ουκρανία για να προστατευτεί από περαιτέρω επιθέσεις της Μόσχας.

Οι κινήσεις του Κρεμλίνου

Στο ίδιο Μέσο σημειώνεται ότι «αντί να περιμένει για επίσημες ειρηνευτικές συνομιλίες, το Κρεμλίνο προσπαθεί να φέρει τη συμφωνία στις κόκκινες γραμμές του τώρα, κρατώντας την πρόταση κατάπαυσης του πυρός όμηρο χωρίς να χρειάζεται να την απορρίψει επισήμως - μια κίνηση που θα διακινδύνευε την οργή του Τραμπ».

trump putin
Ο Ντόναλντ Τραμπ με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. | AP Photo/Evan Vucci

Ο Τραμπ έχει υποσχεθεί περισσότερες κυρώσεις κατά της Μόσχας εάν ο Πούτιν δεν δεσμευτεί για μια ειρηνευτική συμφωνία, αλλά, προς το παρόν τουλάχιστον, επιτρέπει στον Ρώσο πρόεδρο να ξεφύγει και να ορίσει το ρυθμό, υπογραμμίζει ο Ντέτνερ.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA