Μενού
feast roman
Associated Press
  • Α-
  • Α+

Ακόμα και οι θρησκευτικοί άρχοντες θέλουν να χαλαρώνουν λιγάκι, ειδικότερα όταν έχουν να αντιμετωπίσουν τις σκληρές, ταραχώδεις στιγμές της Ρώμης του 16ου αιώνα.

Είμαστε στην εποχή που η οικογένεια Βοργία διαφθείρει μια ολόκληρη πόλη τόσο εύκολα, σαν να γεμίζει ένα ποτήρι νερό, με τον Πάπα Αλέξανδρο τον Έκτο, και τον - εκτός γάμου - γιό του Καίσαρα Βοργία (καρπός του έρωτα του με την Ισπανίδα Βανότσα ντελ Κατανέι) , να ακροβατούν στα όρια της κοινωνικής ηθικής, μέρα και νύχτα.

Είναι η εποχή όπου η θρησκευτική εξουσία επιδεικνύει την αδιαμφισβήτητη δύναμη της με κοινωνικές εκδηλώσεις βουτηγμένες στη χλιδή και την πρόκληση. Μερικές φορές δεν αρκούσε ούτε αυτό. 

romaika orgia by Asterix
Αστερίξ, τεύχος «Ο Αστερίξ στην Ελβετία»

Ήταν 30 Οκτωβρίου 1501, όταν ένα τεράστιο δείπνο οργανώθηκε στο Παλάτι του Πάπα. Σε αυτό συμμετείχαν νέοι και βετεράνοι αξιωματούχοι της Καθολικής Εκκλησίας, αλλά επίσης και εκδιδόμενες γυναίκες, οι οποίες προσέφεραν στους παρευρισκόμενους ολονύκτια ερωτικά παιχνίδια και όχι μόνο. Θα εξηγήσουμε. 

Το Δείπνο με τα Κάστανα

roman feast
Associated Press

Αυτός ήταν ο τίτλος που δόθηκε σε μια από τις πιο προκλητικές βραδιές στην ιστορία του Μεσαίωνα. Παρά το γεγονός ότι αμφισβητείται αν όντως συνέβη το συγκεκριμένο δείπνο, ο κληρικός/ιστορικός Γιοχάνες Μπρουσάρ έγραψε στα απομνημονεύματα του γι' αυτό το απερίγραπτο βράδυ, όπου ξεπεράστηκαν κάθε είδους ηθικές και μη, αναστολές, και αποδείχθηκε πως ακόμα και οι υπηρέτες του Θεού έχουν τις δικές τους αδυναμίες. 

Οικοδεσπότες του δείπνου ήταν ο Πάπας Αλέξανδρος και ο Καίσαρας Βοργίας. Αρχικά εξασφάλισαν πολύ, πάρα πολύ φαγητό για όλους τους καλεσμένους, τόσο φαγητό που θα μπορούσε να θρέψει μια οικογένεια Ρωμαίων για ένα μήνα.

Το δείπνο έγινε στο Αποστολικό Παλάτι, το οποίο διαθέτει περισσότερα από 1.000 δωμάτια, παρά το γεγονός ότι οι καλεσμένοι ήταν μερικές δεκάδες. Το τραπέζι περιλάμβανε αποξηραμένα φρούτα, ψητά κρέατα και τα ποτήρια των καλεσμένων δεν έμεναν ποτέ άδεια από κρασί. Το «δώρο» της βραδιάς ήταν λίγο ασυνήθιστο:

Πενήντα από τις πιο έμπειρες πόρνες της Ρώμης είχαν συμπεριληφθεί στη λίστα με τους καλεσμένους, προκαλώντας αμηχανία σε συνδυασμός με ερωτική ένταση, καθώς τα πιάτα άδειαζαν, το ένα μετά το άλλο. 

Όταν τέλειωσε το φαγητό, τα φώτα χαμήλωσαν και ξεκίνησε το «παιχνίδι». Ο Πάπας έδωσε το παράγγελμα, και οι σεξεργάτριες ξεκίνησαν τον αισθησιακό τους χορό. Το θέαμα παρακολουθούσαν και ο Καίσαρας Βοργίας, μαζί με την αδελφή του, Λουκρητία, ρίχνοντας κάστανα στο πάτωμα.

Οι γυναίκες χόρευαν και σύμφωνα με το «παιχνίδι» της βραδιάς, έπρεπε να μαζέψουν τα κάστανα από το πάτωμα, χρησιμοποιώντας τους γλουτούς τους. Τη στιγμή που ο Πάπας θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει την τέλεση της προσευχής, καθόταν στο θρόνο του, μαζί με τα δύο του παιδιά, πίνοντας ένα ποτήρι κρασιού ποικιλίας Montepulciano d’Abruzzo, και διασκεδάζοντας με αυτό το περίεργο «παιχνίδι».

Σύντομα και οι καλεσμένοι μπήκαν στο «χορό», πετώντας γάντια, μαντήλια και ότι είχαν πάνω στο τραπέζι, ώστε να τα πιάσουν οι γυναίκες όπως τα κάστανα. Οι φραγμοί κάθε είδους ηθικής πήγαν περίπατο, όταν σηκώθηκαν από τα τραπέζια και απαίτησαν από μια γυναίκα ο καθένας για τον εαυτό του, ως «έπαθλο». 

Σύμφωνα με τα γραφόμενα του Μπρουσάρ, ο Πάπας δεν έφυγε ποτέ από την αίθουσα όσο συνέβαιναν τα σεξουαλικά «δρώμενα» των καλεσμένων του, καθώς, είχε την φήμη ότι ήταν λάτρης της ηδονοβλεψίας, με προτίμηση και στο αρσενικό αλλά και στο θηλυκό φύλο.

Μέχρι σήμερα πάντως, η Καθολική εκκλησία απορρίπτει το «Δείπνο με τα Κάστανα» ως προϊόν μυθοπλασίας, που κατασκευάστηκε από εχθρούς της.

Δείτε επίσης:

Η περιοχή στην Ελλάδα που βγάζει νικητές Τζόκερ - Πού έχουν παιχτεί τα περισσότερα τυχερά δελτία

Οι 10 πιο άσχημες πόλεις της Ελλάδας - Η λίστα που προκαλεί μαζικές αντιδράσεις

Παίκτης στον Τροχό της Τύχης δεν έλυσε τον γρίφο ενώ έλειπε μόνο ένα γράμμα

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA