Μενού
rosos stratiotis.jpg
Διαφημιστική πινακίδα στη Ρωσία που προτρέπει τους νέους να ενταχθούν στο Στρατό της χώρας. | AP Photo/Dmitri Lovetsky
  • Α-
  • Α+

Τα ονόματα 45.123 Ρώσων στρατιωτικών, που σκοτώθηκαν στον πόλεμο στην Ουκρανία από τον Φεβρουάριο του 2022 έως σήμερα κατάφερε να ταυτοποιήσει η ρωσική υπηρεσία του BBC σε συνεργασία με τον ιστότοπο ερευνητικής δημοσιογραφίας Mediazona.

Από αυτούς τουλάχιστον 6.614 σκοτώθηκαν στο διάστημα Οκτωβρίου 2023 - Φεβρουαρίου 2024, δηλαδή την περίοδο κατά την οποία τα ρωσικά στρατεύματα πραγματοποιούσαν επίθεση στην Αβντίιβκα και τις γύρω περιοχές της περιφέρειας του Ντονέτσκ.

Από την ανάλυση των δεδομένων προέκυψε ότι τις μεγαλύτερες απώλειες κατά την επίθεση στην Αβντίιβκα υπέστησαν όσοι ανήκαν στις κατηγορίες των κρατουμένων σωφρονιστικών ιδρυμάτων, των εθελοντών και των επίστρατων.

Οι συνολικές απώλειες στη ρωσική πλευρά το 2023 ήταν 27.906 στρατιωτικοί, δηλαδή κατά 57% αυξημένες σε σχέση με τον πρώτο χρόνο του πολέμου που ήσαν 16.044.

Νεκροί Ρώσοι: Η καταμέτρηση

Πρόκειται μόνο για τις απώλειες εκείνες που κατέστη δυνατόν να ταυτοποιηθούν με βάση τις ανοιχτές πηγές, γράφει η ρωσική υπηρεσία του BBC επισημαίνοντας ότι ο πραγματικός αριθμός των νεκρών (χωρίς να ληφθούν υπόψη τα εδάφη των λεγόμενων «λαϊκών δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ) ενδέχεται να είναι διπλάσιος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, στο διάστημα Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου οι απώλειες του ρωσικού στρατού στην κατεύθυνση της Αβντίιβκα –Νοβοπαβλόβκα συμπεριλαμβανομένων των νεκρών και των τραυματιών, έφτασαν τις 13.000.

Μεγάλες είναι οι απώλειες μεταξύ των πιλότων της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας.

Νεκροί Ρώσοι πιλότοι

Φέτος η Ρωσία έχασε τουλάχιστον 62 πιλότους της πολεμικής αεροπορίας. Επιπλέον, 13 πιλότοι σκοτώθηκαν το 2023 στην επικράτεια της Ρωσίας κατά τη διάρκεια της ανταρσίας του Γιεβγκένι Πριγκόζιν.

Τις μεγαλύτερες μαζικές απώλειες υπέστη η ρωσική πολεμική αεροπορία την πρώτη μέρα της εισβολής στην Ουκρανία.

Συνολικά από την έναρξη του πολέμου η Ρωσία έχασε τουλάχιστον 216 πιλότους.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA