Μενού
Ο πρόεδρος του τουρικού Κοινοβουλίου, Νουμάν Κουρτουλμούς
Ο πρόεδρος του τουρκικού κοινοβουλίου | Associated Press
  • Α-
  • Α+

Σε νέα πρόκληση προχώρησε η Τουρκία και πιο συγκεκριμένα η πολιτική ηγεσία, με τον πρόεδρο του τουρκικού κοινοβουλίου, Νουμάν Κουρτουλμούς, να μιλάει στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Κυπριακό.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Mega, ο κ. Κουρτουλμούς, ναι μεν αποδέχθηκε πως υπήρξε εισβολή στην Κύπρο, ωστόσο προχώρησε σε μία προκλητική δήλωση σχετικά με το ποιοι ήταν οι εισβολείς. Χαρακτηριστικά, είπε πως δεν ευθύνεται η Τουρκία, αλλά οι Ελληνοκύπριοι.

«Πράγματι στην Κύπρο υπάρχει μια εισβολή: Όμως ο εισβολέας στην Κύπρο δεν είναι η Τουρκία, αλλά η ελληνοκυπριακή πλευρά που κατήργησε τη νόμιμη Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία ιδρύθηκε το 1960 και προέβλεπε την  παρουσία των Τούρκων και των Ελληνοκυπρίων. Εισβολείς είναι οι Ελληνοκύπριοι που κατέκτησαν την Κυπριακή Δημοκρατία» τόνισε ο Κουρτουλμούς.

«Μεταξύ του 1963 και του 1974 είχε μειωθεί στο 3% η ύπαρξη των Τουρκοκυπρίων. Είχαν φτάσει σε σημείο να μην μπορούν να επιβιώσουν σε ένα νησί που ήταν εταίροι. Η Τουρκία ως εγγυήτρια χώρα, δεν μπορούσε να παρακολουθεί τις προσπάθειες των ομάδων της Ένωσης να καταργήσουν την Κυπριακή Δημοκρατία. Kαι σήμερα η τουρκική πλευρά είναι αυτή που δέχεται όλες τις διεθνείς συνθήκες. To σχέδιο Ανάν το δέχθηκε η Τουρκία. Η τουρκική πλευρά είναι αυτή που δεν θέλει να συνεχιστούν οι διαφορές».

Επίσκεψη Δένδια στην Τουρκία εν μέσω προκλήσεων

Την ίδια ώρα, που ακούγονται από την πολιτική ηγεσία της Τουρκίας προκλητικές δηλώσεις, ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Γιασάρ Γκιουλέρ, δήλωσε σε συνάντηση με δημοσιογράφους πως ο Έλληνας ομόλογός του, Νίκος Δένδιας, θα επισκεφθεί τη χώρα το επόμενο χρονικό διάστημα.

«Κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να μην διαταραχθεί η θετική ατμόσφαιρα που έχει δημιουργηθεί πρόσφατα με τη γειτονική μας Ελλάδα. Ο αξιότιμος Πρόεδρός μας συναντήθηκε επίσης με τον κ. Μητσοτάκη στον ΟΗΕ. Πιστεύουμε ότι τα προβλήματά μας μπορούν να λυθούν στα πλαίσια καλών σχέσεων, καλής γειτονίας και διεθνούς δικαίου» είπε σχετικά ο κ. Γκιουλέρ.

«Για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης φυσικά θα ξεκινήσουν συναντήσεις. Ο κ. Δένδιας θέλει να έρθει στην Τουρκία, θα τον φιλοξενήσουμε, θέλει να δει τη ζώνη του σεισμού, θα του δείξουμε το επιτυχημένο έργο της πολιτείας μας στη σεισμογενή ζώνη. Γιατί μετά την καταστροφή του αιώνα, το σημείο που έφτασε με τον συντονισμό όλων των φορέων του κράτους μας είναι κάτι που ελάχιστες χώρες στον κόσμο μπορούν να πετύχουν. Μας προσκαλεί και θα δεχθούμε αυτή την πρόσκληση».

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA