Μενού
Μόσχα επίθεση
Η επίθεση στον συναυλιακό χώρο στη Μόσχα | AP
  • Α-
  • Α+

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε αργά το βράδυ της Παρασκευής την ευθύνη για το μακελειό σε συναυλιακό κέντρο της Μόσχας όπου έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 40 άνθρωποι. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters η τζιχαντιστική οργάνωση «ανέβασε» σχετική ανακοίνωση στο Telegram. «Μαχητές του ISIS επιτέθηκαν σε μια μεγάλη συγκέντρωση στα περίχωρα της ρωσικής πρωτεύουσας Μόσχας'', ανέφερε το Ισλαμιό Κράτος στο Τelegram και υπογραμμίζει πως οι επιτιθέμενοι «υποχώρησαν στις βάσεις τους με ασφάλεια».

Τουλάχιστον 62 είναι, σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, οι νεκροί από το περιστατικό πυροβολισμών που σημειώθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής (22/3) σε συναυλιακό χώρο στο «Crocus City Hall», βορειοδυτικά από τη Μόσχα. Την ίδια ώρα, ο αριθμός των τραυματιών, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες της Ria Novosti και του TASS, αγγίζει τους 100, την ώρα που εκφράζονται φόβοι για την κατάρρευση της οροφής του κτιρίου, καθώς οι – τουλάχιστον – πέντε δράστες φέρεται να έριξαν χειροβομβίδες εντός του συγκροτήματος.

Η Μόσχα έχει τεθεί σε κατάσταση συναγερμού μετά την «τρομοκρατική», όπως τη χαρακτήρισε η Μαρία Ζαχάροβα, επίθεση, καθώς ακούστηκε δεύτερη έκρηξη στο Crocus City Hall, όπου σημειώθηκε το περιστατικό με τους πυροβολισμούς. Ένας άνδρας που εντοπίστηκε κοντά στο σημείο της ένοπλης επίθεσης, συνελήφθη σύμφωνα με τα ρωσικά Μέσα δίχως να γίνονται γνωστές περισσότερες πληροφορίες. Οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ενίσχυσαν τα μέτρα ασφαλείας στα αεροδρόμια και τους σιδηροδρομικούς σταθμούς της Μόσχας, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία.

Όλες οι μεγάλες αθλητικές, πολιτιστικές και άλλες δημόσιες εκδηλώσεις θα ακυρωθούν στη Μόσχα αυτό το Σαββατοκύριακο μετά το περιστατικό με τους πυροβολισμούς, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης, Σεργκέι Σομπιάνιν.

Ενημερώθηκε ο Πούτιν για το μακελειό στη Μόσχα

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, ενημερώθηκε για το αιματηρό συμβάν στη Μόσχα από τις πρώτες στιγμές που σημειώθηκε, όπως ανέφερε σχετικά ο εκπρόσωπός του, Ντμίτρι Πεσκό.

«Στα πρώτα λεπτά όσων συνέβησαν στο Δημαρχείο ο πρόεδρος ενημερώθηκε ότι είχαν ξεκινήσει πυροβολισμοί» είπε ο Πεσκόφ, στην πρώτη ενημέρωση των δημοσιογράφων από το μακελειό στη Μόσχα.

Οι πρώτες αντιδράσεις

Ο Λευκός Οίκος υπήρξε από τους πρώτους διεθνείς φορείς που αντέδρασαν για το αιματηρό περιστατικό στη Μόσχα και έσπευσε να διαψεύσει τα όσα λέγονταν για εμπλοκή της Ουκρανίας στο μακελειό.

Ειδικότερα, ο Λευκός Οίκος κάνει λόγο πως «δεν βλέπει καμία ένδειξη ότι η Ουκρανία ή Ουκρανοί εμπλέκονται στην επίθεση στη Μόσχα», την ώρα που τα επίσημα πρακτορεία κάνουν λόγο για 18 νεκρούς και αρκετούς τραυματίες.

«Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η Ουκρανία ή οι Ουκρανοί συμμετείχαν σε ένοπλη επίθεση» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Τζον Κίρμπι, συντονιστής στρατηγικών επικοινωνιών στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας.

Ως τρομοκρατική επίθεση χαρακτήρισε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα το μακελειό στον συναυλιακό χώρο στη Μόσχα.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε πως η Ρωσία δέχεται συλλυπητήρια τηλεφωνήματα από απλούς πολίτες από όλων τον κόσμο.

«Η διεθνής κοινότητα είναι υποχρεωμένη να καταδικάσει αυτό το φρικτό έγκλημα, την αιματηρή τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα», αναφέρει το ρωσικό ΥΠΕΞ.

Την ίδια ώρα, ο αντιπρόεδρος του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Ντμίτρι Μεντβέντεφ εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των νεκρών μετά την επίθεση στη ρωσική πρωτεύουσα.

«Εκφράζω τα ειλικρινή  μου συλλυπητήρια στις οικογένειες των νεκρών της τρομοκρατικής επίθεσης, ειλικρινή δύναμη σε όλους τους αγαπημένους των θυμάτων» έγραψε ο Μεντβέντεφ στο κανάλι του στο Telegram.

Παράλληλα, απείλησε πως «οι τρομοκράτες θα βρεθούν και καταστραφούν» δείχνοντας έμμεσα «ουκρανικό δάκτυλο» πίσω από το μακελειό στη Μόσχα.

Ελληνικό ΥΠΕΞ: «Συγκλονισμένοι από τις τρομερές εικόνες»

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, με δήλωσή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για το μακελειό στη Μόσχα, κατά τη διάρκεια του οποίου σκοτώθηκαν 40 άτομα και τραυματίστηκαν άλλοι 100.

«Είμαστε συγκλονισμένοι από τις τρομακτικές εικόνες που έρχονται από τη Μόσχα, μετά και τη φρικτή επίθεση στο Crocus City Hall» αναφέρει αρχικά το ΥΠΕΞ για το περιστατικό μαζικών πυροβολισμών στη ρωσική πρωτεύουσα.

«Οι σκέψεις μας είναι μαζί με τις οικογένειες των θυμάτων, στις οποίες εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια» καταλήγει η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ για το συμβάν στη Μόσχα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA