Μενού
Μπόρις Ναντέζντιν
Μπόρις Ναντέζντιν | EPA/MAXIM SHIPENKOV/ΑΠΕ-ΜΠΕ
  • Α-
  • Α+

Η ρωσική εκλογική επιτροπή απαγόρευσε στον Μπόρις Ναντέζντιν να κατέλθει υποψήφιος στις επικείμενες προεδρικές εκλογές, απέναντι στον Βλαντίμιρ Πούτιν. Πρόκειται για πολιτικό που τάσσεται κατά του πολέμου και χαίρει σημαντικής στήριξης. 

Στην απόφαση γίνεται λόγο περί «παρατυπιών» σε περισσότερες από 9.000 από τις 100.000 υπογραφές που συγκέντρωσε ο Ναντέζντιν για να κατέλθει στις εκλογές του Μαρτίου. 

Ο αναπληρωτής πρόεδρος της επιτροπής εξήγησε πως μεταξύ των υπογραφών εντοπίστηκαν και ορισμένες που ανήκουν σε «νεκρούς». Η απόφαση ήταν αναμενόμενη καθώς από τη Δευτέρα (5/2) κυκλοφορούσαν πληροφορίες για «πρόβλημα» με την υποψηφιότητά του. 

Ο Ναντέζντιν, ένας βετεράνος πολιτικός που έχει συνδεθεί με στελέχη του Κρεμλίνου και με την αντιπολίτευση στον Πούτιν, διεξήγαγε εκστρατεία-εξπρές για να μπει στο ψηφοδέλτιο των εκλογών, με χιλιάδες Ρώσους να στέκονται επί ώρες στο κρύο για να τον στηρίξουν με την υπογραφή τους.

Στο προεκλογικό του μανιφέστο δήλωσε ότι ο Πούτιν έκανε ένα «μοιραίο λάθος ξεκινώντας την ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία, τον όρο που προτιμά το Κρεμλίνο για την εισβολή του. «Ο Πούτιν βλέπει τον κόσμο με ματιά από το παρελθόν και σέρνει τη Ρωσία στο παρελθόν» κατήγγειλε.

Δήλωσε ότι θα προσβάλει την απόφαση στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας. «Δεν συμφωνώ με την απόφαση της κεντρικής εκλογικής επιτροπής. (...) Η συμμετοχή στις προεδρικές εκλογές του 2024 είναι η πιο σημαντική πολιτική απόφαση στη ζωή μου» έγραψε στο κανάλι του στο Telegram. «Δεν υποχωρώ από τις προθέσεις μου». 

Κανείς δεν περίμενε ότι ο 60χρονος πολιτικός θα κέρδιζε, ακόμη και αν του επιτρεπόταν να συμμετάσχει, δεδομένης της απόλυτης κυριαρχίας και του ελέγχου που έχει ο Πούτιν στην κρατική μηχανή. Αλλά, η εκστρατεία του τράβηξε την προσοχή του κόσμου λόγω της ξεκάθαρης αντίθεσής του στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Πολλοί υποστηρικτές του αναγνώρισαν πως παρότι και αυτός είχε δεμσούς με την κυβέρνηση στο παρελθόν, επί της παρούσης δεν έχουν άλλο υποψήφιο που να καταδικάζει τον πόλεμο.

Έλαβε επίσης υποστήριξη από συμμάχους του Αλεξέι Ναβάλνι, οι οποίοι έχουν φυλακιστεί ή εκδιωχθεί από τη Ρωσία. 

Τις τελευταίες εβδομάδες, τα ελεγχόμενα από το Κρεμλίνο Μέσα Ενημέρωσης, εξαπέλυσαν συνεχείς επιθέσεις προς τον Ναντέζντιν, γεγονός που υπογράμμιζε την ανησυχία για την υποψηφιότητά του και τη δυναμική που αυτή αποκτούσε. 

Πολιτικοί αναλυτές υποστήριξαν ότι η αυξανόμενη υποστήριξη στο πρόσωπό του, οι προσπάθειές του να μιλήσει στο αντιπολεμικό αίσθημα και να προσεγγίσει όσους έχουν μεταναστεύσει, λόγω της εισβολής στην Ουκρανία, είχαν καταστήσει την υποψηφιότητά του πολιτικά ενοχλητική για το Κρεμλίνο.

Μια άλλη ανοιχτά αντιπολεμική υποψήφια, η Εκατερίνα Νταντσόβα, έχει ήδη αποκλειστεί από την εκλογική επιτροπή για λάθη, όπως αναφέρθηκε, στην αίτησή της - μεταξύ αυτών και ορθογραφικά. 

Στα ψηφοδέλτια έχουν εγγραφεί, μέχρι στιγμής, τέσσερις υποψήφιοι, συμπεριλαμβανομένου του Πούτιν, που αναμένεται να εξασφαλίσει άλλη μια εξαετή θητεία στην ψηφοφορία της 15ης-17ης Μαρτίου, η οποία θα τον κρατήσει στο Κρεμλίνο τουλάχιστον μέχρι το 2030.

Εάν παραμείνει στην εξουσία μέχρι τότε, η θητεία του θα ξεπεράσει ακόμη και εκείνη του Ιωσήφ Στάλιν, ο οποίος κυβέρνησε τη Σοβιετική Ένωση για 29 χρόνια, καθιστώντας τον Πούτιν τον μακροβιότερο ηγέτη της Μόσχας από την εποχή της ρωσικής αυτοκρατορίας.

Στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση, ο νυν πρόεδρος είχε επικρατήσει με συντριπτική διαφορά, αλλά ανεξάρτητοι παρατηρητές είχαν καταγγείλει νοθεία. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA