Μενού
Η Άρτα στο Τζιμπουτί
Η Άρτα στο Τζιμπουτί | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Στο Τζιμπουτί υπάρχει πόλη με το όνομα Άρτα

Η Άρτα είναι η έκτη μεγαλύτερη πόλη του Τζιμπουτί. Είναι η πρωτεύουσα της Περιφέρειας Άρτα. Έχει πληθυσμό 10.100 κατοίκων, βρίσκεται στα νοτιοανατολικά της χώρας, στα Όρη της Άρτας πιο συγκεκριμένα και φημίζεται για το ήπιο κλίμα της.

Βρίσκεται περίπου 41 χιλιόμετρα (25 μίλια) δυτικά της εθνικής πρωτεύουσας, της πόλης Τζιμπουτί.

Τι είναι η Άρτα και γιατί βρίσκεται στο Τζιμπουτί

Η Άρτα ήταν ένα μικρό χωριό όταν οι Γάλλοι δημιούργησαν τη Γαλλική Σομαλιλάνδη. Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, κυβερνήθηκε από τα σουλτανάτα Ifat και Adal και στη συνέχεια τέθηκε υπό οθωμανική και γαλλική κυριαρχία τον 18ο αιώνα.

Η Άρτα αποτέλεσε αργότερα μέρος του γαλλικού προτεκτοράτου της Σομαλιλάνδης στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα. Κατά τη βρετανική εισβολή στη Γαλλική Σομαλιλάνδη τον Δεκέμβριο του 1942, περίπου 700 Βρετανοί στρατιώτες και Γάλλοι στρατιώτες κατέλαβαν την πόλη.

Υπό τη γαλλική αποικιοκρατία το 1946, χτίστηκε ένα νέο οικιστικό συγκρότημα και ένας ορεινός σταθμός. Το κλίμα της Άρτας προσφερόταν για να γίνει το κύριο καταφύγιο των Γάλλων δημοσίων υπαλλήλων στο Τζιμπουτί.

Η περιοχή της Άρτας κατοικείται από τη λαϊκή εθνοτική ομάδα του Τζιμπουτί, τους Issa, οι οποίοι διατύπωσαν τη «Διακήρυξη της Άρτας», στην οποία δήλωναν συνοχή υπό την προστασία της Γαλλίας. Υποστήριξαν την αντίθεσή τους στην επιρροή των μεγάλων ανεξάρτητων γειτονικών χωρών της Αιθιοπίας και της Σομαλίας και τη σύνδεσή τους με μία από αυτές τις χώρες.

Από τις 2 Μαΐου 2000 στην πόλη πραγματοποιήθηκαν ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ των διαφόρων παρατάξεων του εμφυλίου πολέμου της Σομαλίας με τη συμμετοχή περίπου 810 αντιπροσώπων, με αποτέλεσμα την ίδρυση της Μεταβατικής Εθνικής Κυβέρνησης της Σομαλίας.

Διαβάστε ακόμα:

Από τον Καλημέρη στην Ντένη Μαρκορά: Οι 10 καλύτεροι χαρακτήρες ελληνικών κωμικών σειρών

Οι δύο μοναδικοί παίκτες που κέρδισαν στον ελληνικό «Εκατομμυριούχο»

Τα χωριά της Ελλάδας που «βυθίστηκαν» για να φτιαχτούν λίμνες

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA