Μενού
somalia polemos.jpg
Στρατιώτες στο Σουδάν. | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Με κομμένη ανάσα παρακολουθεί η παγκόσμια κοινή γνώμη τις δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Μετά την επίθεση εξτρεμιστών της Χαμάς στο Ισραήλ, άνοιξε το κουτί της Πανδώρας στην ευρύτερη περιοχή, που μετατρέπεται σταδιακά σε αιματοβαμμένο πεδίο αντιπαράθεσης, χωρίς μάλιστα να φαίνεται ότι υπάρχει πιθανότητα άμεσης κατάπαυσης του πυρός.

Το Τελ Αβίβ εξαπολύει πόλεμο ευρείας κλίμακας στη Λωρίδα της Γάζας, με βομβαρδισμούς και χερσαίες επιχειρήσεις, ενώ σύμφωνα με τον απολογισμό της 28ης Δεκεμβρίου, πάνω από 21.000 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Είναι όμως η Λωρίδα της Γάζας η μοναδική περιοχή στον πλανήτη όπου διεξάγεται πόλεμος;

gaza
Λωρίδα της Γάζας | Associated Press

Προφανώς η απάντηση είναι όχι, καθώς την ίδια ώρα στην Ουκρανία συνεχίζεται η «σφαγή» που άρχισε τον Φεβρουάριο του 2022, με τη ρωσική εισβολή.

Εκτός από το αιματοκύλισμα σε Γάζα και ανατολική Ευρώπη, υπάρχουν και άλλες περιοχές του κόσμου, στις οποίες οι ένοπλες διαμάχες έχουν στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους.

Το reader.gr παρουσιάζει τους «άγνωστους» πολέμους που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη.

Πόλεμος στη Μιανμάρ

Ο εμφύλιος πόλεμος στη Μιανμάρ, είναι ένας εμφύλιος μετά τις μακροχρόνιες εξεγέρσεις που κλιμακώθηκαν ως απάντηση στο στρατιωτικό πραξικόπημα του 2021.

Από τον Σεπτέμβριο του 2022, 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν εκτοπιστεί εσωτερικά και πάνω από 13.000 παιδιά έχουν σκοτωθεί. Μέχρι τον Μάρτιο του 2023, ο ΟΗΕ υπολόγιζε ότι από το πραξικόπημα, 17,6 εκατομμύρια άνθρωποι στη Μιανμάρ χρειάστηκαν ανθρωπιστική βοήθεια, ενώ 1,6 εκατομμύρια εκτοπίστηκαν εσωτερικά και 55.000 κτίρια πολιτών είχαν καταστραφεί.

myanmar
Shutterstock

Σύμφωνα με την ΜΚΟ ACLEB, οι νεκροί ανέρχονται σε 43.867 συνολικά.

Χάος στη Συρία

Ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία συνεχίζεται. Τον Μάρτιο του 2011, η λαϊκή δυσαρέσκεια με την κυριαρχία του Μπασάρ αλ Άσαντ προκάλεσε μεγάλης κλίμακας διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες υπέρ της δημοκρατίας σε ολόκληρη τη Συρία, ως μέρος των ευρύτερων διαδηλώσεων της Αραβικής Άνοιξης στην περιοχή. Μετά από μήνες καταστολής από τον κυβερνητικό μηχανισμό ασφαλείας, διάφορες ένοπλες ομάδες ανταρτών, όπως ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός, άρχισαν να σχηματίζονται σε όλη τη χώρα, σηματοδοτώντας την έναρξη της εξέγερσης.

Μέχρι τα μέσα του 2012, η κρίση είχε κλιμακωθεί σε έναν πλήρη εμφύλιο πόλεμο. Συνολικά έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 600.000 άνθρωποι και 7 εκατομμύρια έχουν μεταναστεύσει εκτός της χώρας.

Εμφύλιος στην Υεμένη

Ο εμφύλιος πόλεμος της Υεμένης άρχισε στα τέλη του 2014. Οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές ισχυρίζονται ότι αποτελούν την επίσημη κυβέρνηση της Υεμένης. Νότιοι αυτονομιστές, δυνάμεις πιστές στην κυβέρνηση του Αμπντ Ραμπ Μανσούρ Χαντί και δυνάμεις πιστές στον πρώην πρόεδρο Αλί Αμπντουλάχ Σαλέχ, συγκρούονται με τις δυνάμεις των Χούθι.

yemeni
Shutterstock

Η Αλ-Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο και το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε έχουν επίσης διεξάγει επιθέσεις. H Αλ-Κάιντα ελέγχει τμήματα της επικράτειας στην ενδοχώρα και κατά μήκος των ακτών. Πάνω από 400.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας του πολέμου, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Κόλαση στη Σομαλία

Ο εμφύλιος στη Σομαλία άρχισε στα τέλη Ιανουαρίου του 2009 με τη σύγκρουση κυρίως μεταξύ των δυνάμεων της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης της Σομαλίας με τη βοήθεια των ειρηνευτικών στρατευμάτων της Αφρικανικής Ένωσης και των μαχητών της al -Shabaab, που ευθυγραμμίζονται με την Αλ Κάιντα. Οι νεκροί εξαιτίας του εμφυλίου είναι πάνω από 65.000 σύμφωνα με την ΜΚΟ ACLED.

Οι φατρίες του Σουδάν

Ο πόλεμος μεταξύ των Σουδανικών Ενόπλων Δυνάμεων (SAF) υπό τον Abdel Fattah al-Burhan και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF) υπό τον Hemedti, αντίπαλες φατρίες της στρατιωτικής κυβέρνησης του Σουδάν, άρχισε στις 15 Απριλίου 2023 κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού.

Οι μάχες έχουν επικεντρωθεί γύρω από την πρωτεύουσα του Χαρτούμ και την περιοχή του Νταρφούρ. Από τον Οκτώβριο του 2023, 9.000 - 10.000 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί και 6.000 - 12.000 τραυματίστηκαν. Μέχρι τις 23 Δεκεμβρίου 2023, πάνω από 5 εκατομμύρια εκτοπίστηκαν εσωτερικά και περισσότεροι από 1,5 εκατομμύρια είχαν εγκαταλείψει τη χώρα ως πρόσφυγες.

Μάχες στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία

Ο εμφύλιος στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία άρχισε στις 10 Δεκεμβρίου 2012 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Είναι ένας συνεχιζόμενος πόλεμος στον οποίο εμπλέκονται η κυβέρνηση, οι αντάρτες του συνασπισμού Séléka και οι πολιτοφυλακές Anti-balaka.

Μεγάλο μέρος της έντασης αφορά τη θρησκευτική ταυτότητα μεταξύ των μουσουλμάνων μαχητών Séléka και των χριστιανών Anti-balaka και τις εθνοτικές διαφορές μεταξύ φατριών και τον ανταγωνισμό μεταξύ αγροτών και νομάδων.

Άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στην κλιμάκωση και διατήρηση της έντασης είναι η μάχη για τον έλεγχο των διαμαντιών και άλλων πόρων στην πλούσια σε πόρους χώρα. Περισσότεροι από 1,1 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους σε μια χώρα περίπου 5 εκατομμυρίων κατοίκων. Επίσης, πάνω από 14.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA