Μενού
gaza.jpg
Στιγμιότυπο από την καθημερινότητα στην πολύπαθη Λωρίδα της Γάζας. | AP Photo/Fatima Shbair
  • Α-
  • Α+

Στην Αίγυπτο για συνομιλίες, με στόχο μια ενδεχόμενη νέα ανακωχή στη Γάζα, θα βρεθεί σήμερα (01/02) ο ανώτατος πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια.

Να σημειωθεί ότι στην πολύπαθη Γάζα οι βομβαρδισμοί και οι χερσαίες επιχειρήσεις από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό.

Σύμφωνα με τον απολογισμό των παλαιστινιακών αρχών, οι νεκροί από την αρχή των επιθέσεων έχουν ξεπεράσει τους 26.000.

Ο Ισμαήλ Χανίγια αναμένεται σήμερα στο Κάιρο για να συζητήσει την πρόταση που καταρτίστηκε το σαββατοκύριακο στο Παρίσι σε συνομιλίες στις οποίες συμμετείχαν ο διευθυντής της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς και αξιωματούχοι του Κατάρ, της Αιγύπτου και του Ισραήλ.

Σύμφωνα με πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στη Χαμάς, το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα εξετάζει πρόταση που προβλέπει τρεις φάσεις.

Γάζα: Το σενάριο για ανακωχή

Κατά το πρώτο στάδιο, θα εφαρμοστεί ανακωχή με διάρκεια έξι εβδομάδων και θα απελευθερωθούν 200-300 παλαιστίνιοι φυλακισμένοι σε αντάλλαγμα με 35 - 40 ομήρους που κρατούνται στη Γάζα, αλλά και την είσοδο καθημερινά στην περιοχή 200-300 φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια.

Διαβάστε επίσης: Χαμάς: Εξετάζει πρόταση εκεχειρίας με το Ισραήλ - Οι τρεις φάσεις του σχεδίου

Μέχρι στιγμής, η Χαμάς ζητεί πλήρη κατάπαυση του πυρός, που χαρακτηρίζει αναγκαία προϋπόθεση για να κλείσει οποιαδήποτε συμφωνία.

Από τη μεριά της, η ισραηλινή κυβέρνηση κάνει λόγο για παύση των στρατιωτικών επιχειρήσεων, αλλά «επ’ ουδενί για τερματισμό του πολέμου».

Για ακόμα μια νύχτα, αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για βομβαρδισμούς κοντά στο νοσοκομείο Νάσερ της Χαν Γιούνις, της μεγαλύτερης πόλης στη νότια Λωρίδα της Γάζας, που έχει μετατραπεί τις τελευταίες εβδομάδες στο επίκεντρο του πολέμου, με τον ισραηλινό στρατό να διαβεβαιώνει πως θα εξαλείψει τους μαχητές του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς και τους ηγέτες του που κατ’ αυτόν κρύβονται εκεί.

Γάζα: Οι κινήσεις των Ισραηλινών

Τις τελευταίες ημέρες, ο ισραηλινός στρατός διαβεβαιώνει πως «περικύκλωσε» την πόλη, νίκησε μονάδες της Χαμάς στο ανατολικό της τμήμα και πλέον επικεντρώνεται στο δυτικό.

Ο ΟΗΕ κάνει λόγο για «εντατικούς βομβαρδισμούς» απ’ άκρου σ’ άκρο της Λωρίδας της Γάζας και ειδικά στη Χαν Γιούνις. Σημειώνει πως ακόμη 184.000 Παλαιστίνιοι εγγράφηκαν στους καταλόγους των ανθρώπων που χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια αφού αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το δυτικό τμήμα της πόλης.

«Αυτή τη στιγμή, αυτό που γίνεται είναι σφαγή», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Λεό Καν, επικεφαλής της αποστολής της μη κυβερνητικής οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins sans frontières, MSF) στα Παλαιστινιακά Εδάφη.

«Δεν είναι δυνατόν σήμερα, σ’ έναν πόλεμο στον οποίο ο κόσμος δεν έχει δικαίωμα να φύγει, που ο κόσμος πολιορκείται, δεν έχει πουθενά να πάει, να αποδεχόμαστε να σκοτώνονται 150 γυναίκες και παιδιά κάθε μέρα. Το πρωταρχικό είναι να υπάρξει άμεση και πλήρης κατάπαυση του πυρός», πρόσθεσε.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA