Μενού
Ζελένσκι Ερντογάν
Ζελένσκι και Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη | ΑΠΕ-ΜΠΕ
  • Α-
  • Α+

Συνάντηση ανάμεσα στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν και τη ρωσική αντιπροσωπεία πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης (15/5) στα γραφεία της τουρκικής προεδρίας στο Ντολμά Μπαχτσέ.

Σύμφωνα με τουρκικές διπλωματικές πηγές, οι ειρηνευτικές συνομιλίες, θα διεξαχθούν την Παρασκευή.

Στις συζητήσεις θα συμμετέχουν από την πλευρά της Τουρκίας, ο Χακάν Φιντάν, από τις ΗΠΑ ο Μάρκο Ρούμπιο, από την Ουκρανία ο υπουργός Άμυνας, Ρουστέμ Ουμέροφ και από τη Ρωσία, ο Βλαντίμιρ Μεντίνσκι.

Η απόφαση του Ζελένσκι

Υπενθυμίζεται ότι ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε νωρίτερα την Πέμπτη ότι στέλνει ουκρανική αντιπροσωπεία στην Κωνσταντινούπολη με επικεφαλής τον υπουργό Άμυνας Ρουστέμ Ουμέροφ, για να έχει συνομιλίες με Ρώσους αντιπροσώπους και όπως τόνισε ο ίδιος δεν θα μεταβεί εκεί.

«Δεν υπάρχει τίποτα για μένα να κάνω στην Κωνσταντινούπολη», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Ουκρανός πρόεδρος βρέθηκε νωρίτερα στην Άγκυρα, όπου συνάντησε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και έχει ήδη αναχωρήσει από τη χώρα. Δήλωσε ότι δεν πρόκειται να δεχτεί παραχώρηση εδαφών στη Ρωσία και ότι έστειλε την διαπραγματευτική ομάδα από σεβασμό, όπως είπε, στον πρόεδρο Ερντογάν.

Ερντογάν και Ζελένσκι θα βρεθούν την Παρασκευή στα Τίρανα, όπου θα συναντήσουν την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς εκεί διεξάγεται η σύνοδος των υπό ένταξη χωρών.

Οι ελιγμοί των Ρώσων

Να σημειωθεί ότι ο Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, κάλεσε ξαφνικά το απόγευμα της Πέμπτης τους δημοσιογράφους στο ρωσικό προξενείο για να δηλώσει ότι ο στόχος της Μόσχας είναι η μακροπρόθεσμη ειρήνη, με εξάλειψη, όπως είπε, των βαθύτερων αιτιών της κρίσης.

Είπε επίσης ότι η Ρωσία είναι έτοιμη για ενδεχόμενους συμβιβασμούς, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει σε ποιους συμβιβασμούς αναφέρεται.

Η θέση των ΗΠΑ

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, δήλωσε ότι δεν αναμένει σημαντικές εξελίξεις στις ρωσο-ουκρανικές συνομιλίες αφού «η Μόσχα έστειλε αντιπροσωπεία χαμηλότερου επιπέδου για να διαπραγματευτεί».

Μάλιστα, επανέλαβε τη θέση του Τραμπ, ότι ο μόνος τρόπος για να υπάρξει πρόοδος στις προσπάθειες να τερματιστεί ο πόλεμος είναι οι απευθείας συνομιλίες μεταξύ του Αμερικανού και του Ρώσου προέδρου.

Είπε επίσης ότι θα συναντηθεί την Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη με τον Ουκρανό ΥΠΕΞ, Αντρίι Σιμπίχα, ενώ άλλος Αμερικανός αξιωματούχος χαμηλότερου επιπέδου θα συναντήσει την ρωσική πλευρά.

«Θα δούμε τι θα συμβεί στις συνομιλίες της Παρασκευής και θα αποφασίσουμε το χρονοδιάγραμμα μιας πιθανής συνάντησης Πούτιν - Τραμπ», τόνισε χαρακτηριστικά.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA