Μενού
pirinika
Βόμβα GBU-57 στην αεροπορική βάση Whiteman στο Μιζούρι. | U.S. Air Force via AP
  • Α-
  • Α+

Το ΝΑΤΟ βρίσκεται σε συνομιλίες για να αναπτύξει περισσότερα πυρηνικά όπλα, με φόντο την αυξανόμενη απειλή από τη Ρωσία και την Κίνα, αποκάλυψε ο επικεφαλής τη Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Σύμφωνα με όσα είπε στη βρετανική εφημερίδα Telegraph, στόχος είναι τα πυρηνικά όπλα να βγουν από συνθήκες αποθήκευσης και να τεθούν σε ετοιμότητα.

Μάλιστα, ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε στο βρετανικό Μέσο ότι θα υπάρξουν διαβουλεύσεις ανάμεσα στα μέλη του ΝΑΤΟ για διαφάνεια σχετικά με τη χρήση του πυρηνικού οπλοστασίου ως αποτρεπτικό παράγοντα.

Στόλτενμπεργκ: Τι είπε για τα πυρηνικά όπλα

«Δεν θα υπεισέλθω σε επιχειρησιακές λεπτομέρειες σχετικά με το πόσες πυρηνικές κεφαλές θα πρέπει να είναι λειτουργικές και πόσες να αποθηκευτούν, αλλά πρέπει να προχωρήσουμε σε διαβουλεύσεις για αυτά τα ζητήματα. Αυτό ακριβώς είναι που κάνουμε», είπε στην Telegraph.

«Η διαφάνεια βοηθάει στο να επικοινωνήσουμε το άμεσο μήνυμα ότι εμείς, φυσικά, είμαστε μια συμμαχία με πυρηνικά», σημείωσε ο Στόλτενμπεργκ.

«Ο στόχος του ΝΑΤΟ είναι ένας κόσμος χωρίς πυρηνικά όπλα, αλλά όσο υπάρχουν τα πυρηνικά όπλα, θα παραμείνουμε μια συμμαχία με πυρηνικά, γιατί ένας κόσμος όπου η Ρωσία, η Κίνα και η Βόρεια Κορέα έχουν πυρηνικά όπλα και το ΝΑΤΟ δεν έχει, είναι ένας πιο επικίνδυνος κόσμος», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με δηλώσεις του ίδιου, την περασμένη εβδομάδα, «τα πυρηνικά όπλα είναι η έσχατη εγγύηση ασφάλειας του ΝΑΤΟ και ένα μέσο για τη διατήρηση της ειρήνης».

Υπενθυμίζεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι η Μόσχα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα «για να αμυνθεί σε ακραίες συνθήκες».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA