Μενού
Πόλεμος στην Ουκρανία
Νεκροί από τον πόλεμο στην Ουκρανία | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Σε νέα μονοπάτια φαίνεται πως κινείται η παγκόσμια πραγματικότητα μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι πρόεδροι των ΗΠΑ και Ρωσίας αντίστοιχα, Ντόναλντ Τραμπ και Βλαντίμιρ Πούτιν για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Μετά την επικοινωνία Πούτιν, Τραμπ, ο Ουκρανός πρόεδρος μίλησε τηλεφωνικά με τον Αμερικανό ομόλογό του, προκειμένου να μάθει τα σχέδια των ΗΠΑ για τερματισμό του πολέμου στη χώρα του, με τις όποιες επιπτώσεις μπορεί να έχει αυτό στο Κίεβο.

Διεθνείς αναλυτές προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν, παρόλο αρκετά νωρίς, την τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Τραμπ και του Πούτιν, κάνοντας λόγο για «μικροπρόθεσμα οφέλη για τον Αμερικανό πρόεδρο και μακροπρόθεσμη αστάθεια στην Ουκρανία».

Πόλεμος στην Ουκρανία
Πόλεμος στην Ουκρανία | AP Photos

Τι σημαίνει για Τραμπ, Ουκρανία το τηλέφωνο στον Πούτιν 

Αναλυτής του Sky News αναφέρει πως ο Ντόναλντ Τραμπ θα είναι ευχαριστημένος μετά την τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Τραμπ επέφερε βραχυπρόθεσμα οφέλη σύμφωνα με τις προεκλογικές του υποσχέσεις, αλλά δημιούργησε επίσης «μακροπρόθεσμη αβεβαιότητα», δήλωσε ανταποκριτής του βρετανικού μέσου από την Ουάσινγκτον στον επικεφαλής παρουσιαστή του Sky News, Μαρκ Όστιν, στην εκπομπή «News Hour».

«Αν είσαι τώρα στο Κίεβο, αναζητάς κάποιου είδους εγγύηση. Βραχυπρόθεσμα, θα πρέπει να είναι μια ειρηνευτική δύναμη κατά μήκος του ανατολικού μετώπου» δήλωσε ο ανταποκριτής του Sky News, στην πρώτη άτυπη ανάλυσή του.

Αλλά αφού ο Pete Hegseth απέκλεισε τις αμερικανικές δυνάμεις ή την προστασία του ΝΑΤΟ, οι επιλογές του Τραμπ για την επιβολή μιας ειρηνευτικής συμφωνίας λιγοστεύουν, εξήγησε ο ανταποκριτής.

«Η κυβέρνηση Τραμπ έχει απορρίψει τον ΟΗΕ πολλές φορές ως άσκοπο και άχρηστο, οπότε δεν μπορείτε πραγματικά να το δείτε να αποτελεί επιλογή», πρόσθεσε ο δημοσιογράφος για να καταλήξει: Στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, η οποία αρχίζει την Παρασκευή, θα μπορούσαν να γίνουν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις προθέσεις της Αμερικής.

Η στάση της Ευρώπης στην Ουκρανία

«Συμφωνήσαμε να ξεκινήσουν οι αντίστοιχες ομάδες μας διαπραγματεύσεις αμέσως και θα ξεκινήσουμε καλώντας τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, για να τον ενημερώσουμε για τη συνομιλία, κάτι που θα κάνω εγώ» ανέφερε ο Τραμπ σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Την ίδια στιγμή, ο Τραμπ χαρακτήρισε τη συνομιλία του με τον Πούτιν «μακρά και εξαιρετικά παραγωγική» σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Truth Social.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ισπανίας επέμειναν την Τετάρτη ότι οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία στην Ουκρανία δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί χωρίς τη συμμετοχή του Κιέβου και των Ευρωπαίων εταίρων του.

«Δεν θα υπάρξει δίκαιη και διαρκής ειρήνη στην Ουκρανία χωρίς τη συμμετοχή των Ευρωπαίων», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό σε συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών στο Παρίσι, ενώ οι Γερμανοί και Ισπανοί ομόλογοί του πρόσθεσαν ότι δεν θα μπορούσαν να ληφθούν αποφάσεις χωρίς την Ουκρανία.

«Η εγκατάλειψη της Ουκρανίας, αναγκάζοντας την Ουκρανία να συνθηκολογήσει, θα κατοχυρώσει οριστικά τον νόμο του ισχυρότερου και θα έστελνε μια πρόσκληση σε όλους τους δεσπότες και όλους τους τυράννους στον πλανήτη να εισβάλουν στον γείτονά τους με πλήρη ατιμωρησία» συμπλήρωσε ο Γάλλος ΥΠΕΞ.

Οι υπουργοί μίλησαν λίγο αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συμφώνησαν να ξεκινήσουν αμέσως συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Η Γερμανίδα Αναλένα Μπέρμποκ και ο Ισπανός Χοσέ Αλμπάρες είπαν στη συνάντηση ότι δεν θα μπορούσε να ληφθεί καμία απόφαση για την Ουκρανία «χωρίς την Ουκρανία» και κάλεσαν τις χώρες της ΕΕ να δείξουν ενότητα σε αυτό το ζήτημα.

Ο Χοσέ Αλμπάρες πρόσθεσε: «Θέλουμε ειρήνη για την Ουκρανία, αλλά θέλουμε ένας άδικος πόλεμος να τελειώσει με μια δίκαιη ειρήνη».

Ο κόσμος δεν είναι «ζούγκλα», τόνισε ο επικεφαλής της ισπανικής διπλωματίας. «Έχουμε μια παγκόσμια τάξη βασισμένη στον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ, η οποία λειτουργεί από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου προς όφελος όλων», υπενθύμισε.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Ράντοσλαβ Σικόρσκι δήλωσε εν τω μεταξύ ότι «η συνέχιση της συνεργασίας με τις ΗΠΑ» ήταν θέμα συζήτησης στη συνάντηση.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA