Μενού
Η φυλακή όπου κρατείτο ο Κένεθ Σμιθ
Η φυλακή όπου κρατείτο ο Κένεθ Σμιθ | Associated Press
  • Α-
  • Α+

Ανακοινώθηκε χθες, Πέμπτη (25/1) στις ΗΠΑ η πρώτη εκτέλεση θανατοποινίτη με τη μέθοδο της εισπνοής αζώτου, στον απόηχο επικρίσεων, ακόμα και από τον ΟΗΕ, πως η πρακτική συνιστά βασανιστήριο.

Ο εκτελεσθείς, Κένεθ Γιουτζίν Σμιθ, είχε καταδικαστεί το 1986, αφού κρίθηκε ένοχος για τη δολοφονία γυναίκας, και η οριστική καταδίκη του σε θάνατο ήρθε το 1996. Μιλώντας στο BBC είχε πει πως η αναμονή όλα αυτά τα χρόνια «ήταν το πραγματικό βασανιστήριο».

Τα τελευταία του λόγια

Η εκτέλεση ξεκίνησε στις 19:53 τοπική ώρα και διαπιστώθηκε ο θάνατός του στις 20:25. «Απόψε η Αλαμπάμα πηγαίνει την ανθρωπότητα ένα βήμα προς τα πίσω», είπε ο Σμιθ όσο πέθαινε, με ένα ανεπαίσθητο χαμόγελο στα χείλη του, σύμφωνα με μαρτυρίες. 

«Ευχαριστώ όσους με στήριξαν. Φεύγω μέσα στην αγάπη, την ειρήνη, και το φως». Αφού το αέριο άρχισε να ρέει στη μάσκα του, λέγεται ότι ο Σμιθ χαμογέλασε, έγνεψε προς την οικογένειά του και είπε ένα τελευταίο «σας αγαπώ».

Σφάδαζε και τρανταζόταν

Η νέα μέθοδος εκτέλεσης, σύμφωνα με το CNN, προκαλεί θάνατο μέσω υποξίας, που μπορεί να χαρακτηριστεί ως χημικός στραγγαλισμός. Καθώς το αέριο άζωτο εισέρχεται σε μεγάλες ποσότητες στο σώμα, αρχίζει να αντικαθιστά και να αποβάλλει το οξυγόνο που είναι απαραίτητο για τη λειτουργία των περισσότερων ιστών, οδηγώντας σε ασφυκτικό θάνατο.

Οι αρμόδιοι των φυλακών είχαν δηλώσει πως κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης, αναμένεται πως ο κατάδικος θα έχανε τις αισθήσεις του πολύ νωρίς στη διαδικασία, καθιστώντας τον θάνατο ανώδυνο. Δεν μεταφέρουν όμως την ίδια εικόνα κάποιοι από τους παρευρισκόμενους.

«Φαινόταν να έχει τις αισθήσεις του για αρκετά λεπτά μετά την έναρξη», δήλωσε ένας μάρτυρας στο μέσο. «Για περίπου δύο λεπτά μετά από αυτό, ο Κένεθ Σμιθ τρανταζόταν και σφάδαζε πάνω στο φορείο του». 

Συνεχίζει περιγράφοντας πως οι εισπνοές του άρχισαν να γίνονται πιο βαθιές και βαριές, και σταδιακά όλο και πιο ασθενείς, ώσπου κανένας δεν μπορούσε να ακούσει την ανάσα του». Ο Σμιθ χρειάστηκε λίγο παραπάνω από 20 λεπτά για να πεθάνει.

Όταν ρωτήθηκε  εάν το τρέμουλο ήταν απόδειξη ότι υπέφερε, ο Επίτροπος του Σωφρονιστικού Συστήματος της Αλαμπάμα, Τζον Χαμ, απάντησε: «Φάνηκε ότι ο Σμιθ κρατούσε την αναπνοή του όσο μπορούσε. Και μετά, υπάρχουν επίσης πληροφορίες ότι πάλεψε λίγο με τα δεσμά του, αλλά μπορεί να οφείλεται σε ακούσιες κινήσεις».

Πόσο επώδυνο είναι

Αυτόν τον μήνα, ειδικοί του ΟΗΕ προειδοποίησαν ότι η εκτέλεση του Σμιθ θα μπορούσε να συνιστά βασανιστήριο, λέγοντας σε ένα δελτίο τύπου: «Ανησυχούμε ότι η υποξία με εισπνοή αζώτου θα οδηγήσει σε έναν επώδυνο και ταπεινωτικό θάνατο».

Ειδικοί εκτιμούν επίσης ότι η έλλειψη οξυγόνου θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιληπτικές κρίσεις, οι οποίες έχουν παρατηρηθεί σε ασθενείς που εμφανίζουν υποξία. 

Υπάρχει επίσης η πιθανότητα ένα άτομο που εκτελείται με αυτή τη μέθοδο να κάνει εμετό μέσα στη μάσκα, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει πνιγμό και άλλες επίπονες επιπλοκές.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA