Μενού
Τεθωρακισμένο του Ισραήλ
Επιχείρηση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας | AP Photos / IDF
  • Α-
  • Α+

Μετά τη λήξη του πολεμικού συμβουλίου του Ισραήλ το απόγευμα της Δευτέρας (15/4), από το οποίο προέκυψαν κάποιες αποφάσεις, ο αρχηγός του επιτελείου IDF, Χέρτσι Χαλέβι, στάθηκε στην επίθεση του Ιράν το προηγούμενο Σάββατο.

«Αυτή η εκτόξευση τόσων πολλών πυραύλων, πυραύλων Κρουζ και μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο ισραηλινό έδαφος θα έχει απάντηση» ανέφερε ο κ. Χαλέβι, μιλώντας από την αεροπορική βάση Νεβατίμ στο νότιο Ισραήλ, η οποία υπέστη κάποια ζημιά στην επίθεση.

«Το Ιράν ήθελε να βλάψει τις στρατηγικές δυνατότητες του Κράτους του Ισραήλ – αυτό είναι κάτι που δεν είχε συμβεί πριν. Ήμασταν προετοιμασμένοι για την επιχείρηση «Σιδερένια Ασπίδα» — προετοιμασία που έφερε το Ιράν να έχει επίσης την αεροπορική υπεροχή» πρόσθεσε στη συνέχεια.

«Την περασμένη Δευτέρα, είδαμε τι οργανώθηκε και πιστεύουμε ότι το κράτος του Ισραήλ είναι πολύ ισχυρό και ξέρει πώς να το αντιμετωπίσει μόνο του, αλλά με μια απειλή τόσο πολυάριθμη και τόσο μακριά, είμαστε πάντα χαρούμενοι που έχουμε [τις Ηνωμένες Πολιτείες] μαζί μας» κατέληξε, μεταξύ άλλων.

Ισραήλ: Οι πρώτες αποφάσεις του πολεμικού συμβουλίου

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, η στάση του πολεμικού συμβουλίου του Ισραήλ είναι αρνητική στην «ανάφλεξη της σύγκρουσης με το Ιράν», αλλά κρίνεται απαραίτητη η απάντηση στην Τεχεράνη.

Συγκεκριμένα, το πολεμικό συμβούλιο, που συγκλήθηκε υπό τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, κάνει λόγο πως «πρέπει να υπάρξει απάντηση στο Ιράν, αλλά οι επιλογές που εξετάστηκαν είχαν έναν συγκεκριμένο στόχο. Να μην δημιουργηθεί περαιτέρω ανάφλεξη και να μην μπλοκαριστεί άμεσα από τις ΗΠΑ».

Η πιθανή απάντηση του Ισραήλ στο Ιράν - Η επιχείρηση «Ολυμπιακοί Αγώνες»

Σύμφωνα με τον καθηγητή πυρηνικής φυσικής και στρατιωτικών επιστημών, Θεόδωρο Λιόλιο, ο οποίος μίλησε στο Mega, ένας από τους τρόπους, που μπορεί να χτυπήσει το Ισραήλ το Ιράν, είναι με την επιχείρηση «Ολυμπιακοί Αγώνες»απόρρητο πρόγραμμα της Μοσάντ καταστροφής των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν με κυβερνοεπιθέσεις.

Πρόκειται για ένα απόρρητο πρόγραμμα, το οποίο εφαρμόζει τα τελευταία χρόνια το Τελ Αβίβ σε βάρος της Τεχεράνης, και είναι γνωστός ως ιός «Stuxnet». Έχει προκαλέσει, όπως αναφέρεται, καταστροφή των φυγοκεντριστών των πυρηνικών εργοστασίων του Ιράν.

Όπως είπε ο κ. Λιόλιος, οι πιθανές περιοχές του Ιράν, που μπορεί να μπουν στο επίκεντρο των επιθέσεων του Ισραήλ, είναι οι λεγόμενες «πυρηνικές» όπου φιλοξενούνταν οι μονάδες παραγωγής πυρηνικής ενέργειας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA