Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι γίνονται προετοιμασίες για τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του προέδρου Βλαντίμιρ Β. Πούτιν και του Ντόναλντ Τραμπ, την ώρα που εγείρονται ερωτήματα σχετικά με τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου.
Μεταξύ άλλων, μέσα απ' όσα είπε ο Τραμπ νωρίτερα, σήμερα, στο επίκεντρο της τηλεφωνικής επικοινωνίας θα τεθούν οι πυρηνικοί σταθμοί και το «μοίρασμα» των ουκρανικών περιουσιακών στοιχείων.
Το πολυαναμενόμενο τηλεφώνημα, που έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη, θα είναι η πρώτη γνωστή συνομιλία μεταξύ των δύο ηγετών από τότε που η Ουκρανία συμφώνησε να υποστηρίξει την υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ πολύμηνη κατάπαυση του πυρός, εφόσον η Ρωσία κάνει το ίδιο, γράφουν οι New York Times.

Τραμπ: Ποιος είναι ο στόχος του Πούτιν
Ενώ ο κ. Τραμπ έχει δηλώσει απερίφραστα την επιθυμία του να μεσολαβήσει για κάποιου είδους εκεχειρία το συντομότερο δυνατό, ο κ. Πούτιν φαίνεται να επιδιώκει να εκμεταλλευτεί τη στιγμή για να κερδίσει περισσότερες παραχωρήσεις.
Μιλώντας στο Air Force One το βράδυ της Κυριακής, ο κ. Τραμπ δήλωσε ότι αναμένεται να συζητήσει εδαφικά ζητήματα με τον κ. Πούτιν, καθώς και την τύχη των ουκρανικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής. Σημείωσε επίσης ότι έχουν ήδη γίνει συζητήσεις σχετικά με το «μοίρασμα ορισμένων περιουσιακών στοιχείων».
«Θέλουμε να δούμε αν μπορούμε να τερματίσουμε αυτόν τον πόλεμο» δήλωσε ο κ. Τραμπ. «Ίσως μπορούμε. Ίσως δεν μπορούμε, αλλά νομίζω ότι έχουμε πολύ καλές πιθανότητες».
Διαβάστε ακόμη: Νέο βίντεο από το κλαμπ στη Βόρεια Μακεδονία: Προσπαθούσαν να σβήσουν τη φωτιά με έναν πυροσβεστήρα
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου επιβεβαίωσε τη Δευτέρα ότι το τηλεφώνημα αναμένεται να πραγματοποιηθεί την επόμενη ημέρα. Όταν ρωτήθηκε αν θα συζητηθούν οι ουκρανικοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής, ο εκπρόσωπος, Ντμίτρι Σ. Πεσκόφ, δήλωσε ότι «δεν προτρέχουμε ποτέ», καθώς κατά τη Μόσχα «το περιεχόμενο των συνομιλιών μεταξύ των δύο ηγετών δεν μπορεί να συζητηθεί εκ των προτέρων».
Τραμπ: Ανησυχία για τους πυρηνικούς σταθμούς
Η αναφορά του κ. Τραμπ σε «εργοστάσια παραγωγής ενέργειας» ήταν η τελευταία ένδειξη ότι θα μπορούσαν να αποτελέσουν παράγοντα σε οποιαδήποτε τέτοια διπλωματία γύρω από μια κατάπαυση του πυρός. Ενώ ο πρόεδρος δεν διευκρίνισε, τα σχόλιά του έγιναν την ίδια ημέρα που ο κ. Γουίτκοφ ανέφερε έναν «πυρηνικό αντιδραστήρα» σε συνέντευξή του στο CBS News.
Αυτό φαίνεται ότι ήταν μια αναφορά στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια στη νότια Ουκρανία, το οποίο η Ρωσία κατέλαβε στις αρχές του πολέμου και εξακολουθεί να ελέγχει.
Ο σταθμός με τους έξι αντιδραστήρες, ο μεγαλύτερος της Ευρώπης, δεν παρέχει ενέργεια στο δίκτυο της Ουκρανίας από την κατάληψή του. Η γειτνίασή του με την πρώτη γραμμή μάχης έχει προκαλέσει εδώ και καιρό ανησυχίες σχετικά με τον κίνδυνο ραδιολογικής καταστροφής.
Η Ουκρανία έχει επανειλημμένα απαιτήσει από τις ρωσικές δυνάμεις να εγκαταλείψουν το εργοστάσιο προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος πυρηνικού ατυχήματος και να μειωθούν οι ελλείψεις ενέργειας στη χώρα. Αλλά αυτή η πιθανότητα έχει γίνει όλο και πιο απίθανη καθώς η Ρωσία ενισχύει την επιρροή της στα κατεχόμενα εδάφη στην Ουκρανία.
Η Viktoria Hryb, επικεφαλής της υποεπιτροπής του ουκρανικού κοινοβουλίου για την ενεργειακή ασφάλεια, δήλωσε ότι ήταν «λίγο έκπληκτη που το ζήτημα του εργοστασίου προέκυψε» στις παρατηρήσεις του κ. Τραμπ και του Γουίτκοφ.
«Η Ουκρανία το θέλει πίσω» είπε, αλλά δεν είναι σαφές γιατί η Ρωσία θα το έδινε. Ο πυρηνικός σταθμός βρίσκεται στη νότια περιοχή Ζαπορίζια της Ουκρανίας, την οποία η Ρωσία έχει επισήμως προσαρτήσει παρά το γεγονός ότι ελέγχει μόνο ένα μέρος της επικράτειάς της.
Δεν είναι σαφές τι θα μπορούσε να ζητήσει η Ρωσία σε αντάλλαγμα για την επιστροφή του εργοστασίου της Ζαπορίζια στον ουκρανικό έλεγχο.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.