Μενού
palestini
Η σημαία της Παλαιστίνης σε τοίχο | AP
  • Α-
  • Α+

Στο παγκόσμιο επίκεντρο βρίσκεται για ακόμα μία φορά η Παλαιστίνη με αφορμή τη νέα έξαρση στο Μεσανατολικό και τη σύρραξη με το Ισραήλ, η οποία έχει λάβει ξανά ανεξέλεγκτες διαστάσεις με εκατοντάδες νεκρούς και από τις δύο πλευρές.

Το Κράτος της Παλαιστίνης βρίσκεται στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, είναι μερικώς αναγνωρισμένο και διεκδικεί δύο αποκομμένα εδάφη του Ισραήλ, τη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη.

Η ετυμολογία

Η ονομασία της Παλαιστίνης προέρχεται από τους Φιλισταίους καθώς ιστορικά θεωρείται πιθανό να υπάρχει σύνδεση με κάποια φυλή που έφυγε από την αρχαία Κρήτη και αναφέρεται μεταξύ άλλων σε κείμενα της Γραμμικής Β (η πρώτη γραφή της ελληνικής γλώσσας) ως «Πελεστέτ». Η αρχαία εβραϊκή λέξη «Pleseth» σημαίνει «η χώρα των Φιλισταίων».

Η ονομασία «Παλαιστίνη» είναι ελληνική. Οι Ρωμαίοι, τον 2ο αιώνα π.Χ., ονόμαζαν την περιοχή «Παλαιστίνη της Συρίας», ως περιοχή της Συρίας. Το όνομα «Παλαιστίνη» αναβίωσε και καθιερώθηκε επίσημα ως ανεξάρτητο έδαφος από τον Ιορδάνη ποταμό μέχρι τις ακτές της Μεσογείου μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν δημιουργήθηκε ως κράτος κατ΄ εντολή και παραχωρήθηκε υπό την προστασία των Άγγλων.

Ο όρος «Παλαιστίνη» (στα Λατινικά, Palæstina) πιστεύεται ότι ήταν ένας όρος ο οποίος επινοήθηκε από τους αρχαίους Έλληνες για την περιοχή της γης που κατείχαν οι Φιλισταίοι, αν και υπάρχουν άλλες εξηγήσεις σχετικά με τη προέλευση του όρου.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA