Μενού
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν | ΑΠΕ-ΜΠΕ/GAVRIIL GRIGOROV / SPUTNIK
  • Α-
  • Α+

Μεγάλες  διεθνείς εξελίξεις σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, με αποκορύφωμα την φημολογούμενη συνάντηση του Πούτιν με τον Ζελένσκι στην Κωνσταντινούπολη την Πέμπτη (15/5).

Υπενθυμίζεται ότι, οι ευρωπαϊκές δυνάμεις απαίτησαν την άνευ όρων κατάπαυση του πυρός για 30 ημέρες από τη Δευτέρα (12/05). Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, απορρίπτοντας εμμέσως την προσφορά για εκεχειρία 30 ημερών πρότεινε αντ' αυτού απευθείας συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη

Η «πίεση» της Ευρώπης προκάλεσε την απάντηση του Βλαντιμίρ Πούτιν στο «τελεσίγραφο» που έθεσαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στο Κίεβο. Συγκεκριμένα, ο Ρώσος πρόεδρος κατηγόρησε τις ευρωπαϊκές δυνάμεις ότι μιλούν στη Ρωσία «με άξεστο τρόπο και με τη βοήθεια τελεσίλογων».

Το Σάββατο (10/5), ο Κιρ Στράμερ δήλωσε ότι «αν ο Πούτιν είναι σοβαρός σε όσα λέει για την ειρήνη, τότε έχει την ευκαιρία να το δείξει».

Διαβάστε επίσης: Γερμανικό τελεσίγραφο σε Ρωσία: Νέες κυρώσεις εάν δεν ισχύσει από σήμερα η 30ήμερη εκεχειρία

Το ερώτημα που προκύπτει από τα παραπάνω γεγονότα είναι το εξής: Είναι η προσφορά του Κρεμλίνου μια σοβαρή ειρηνευτική πρωτοβουλία; Ή είναι απλώς μια προσπάθεια της Μόσχας να παίξει με το χρόνο και να παρατείνει τον πόλεμο; Και, με αυτή την πρόταση, μήπως η Ρωσία προσπαθεί επίσης να διασπάσει τον δυτικό συνασπισμό που στηρίζει την Ουκρανία;

Θέλει ο Βλαντιμίρ Πούτιν την ειρήνη;

Σύμφωνα με το BBC, o Ρώσος πρόεδρος ισχυρίζεται ότι επιδιώκει ειρήνη αλλά μόνο με τους όρους της Ρωσίας.

Η Μόσχα θεωρεί ότι έχει ελάχιστα να κερδίσει από μια 30ήμερη κατάπαυση του πυρός χωρίς όρους, ειδικά από τη στιγμή που οι Ρώσοι πιστεύουν ότι αυτή τη στιγμή έχουν την πρωτοβουλία στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία.

Ωστόσο, ούτε η Ρωσία θέλει να θεωρείται εμπόδιο στην ειρήνη. Επιθυμεί να διατηρήσει μια καλή σχέση με την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, με την οποία το Κρεμλίνο εργάζεται σκληρά για τη βελτίωση των δεσμών.

Εάν συνεχιστεί η προσέγγιση ΗΠΑ-Ρωσίας, το Κρεμλίνο θα ελπίζει σε ταχεία ανακούφιση από τις κυρώσεις και οικονομική ώθηση.

Προτείνοντας απευθείας συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη, ο πρόεδρος Πούτιν στέλνει ένα μήνυμα στον Λευκό Οίκο: «Είμαι άνθρωπος της ειρήνης».

Αλλά με τη μη δέσμευση για άμεση κατάπαυση του πυρός για 30 ημέρες, το πιθανότερο είναι ότι η Ρωσία θα συνεχίσει τον πόλεμο και θα προχωρήσει στην κατάληψη και κατοχή περισσότερων ουκρανικών εδαφών.

Η αόριστη αναφορά του ηγέτη του Κρεμλίνου ότι «δεν αποκλείεται» οι συνομιλίες της Κωνσταντινούπολης να οδηγήσουν σε «νέα κατάπαυση του πυρός» θα γίνει δεκτή με βαθύ σκεπτικισμό από το Κίεβο.

Χθες το βράδυ (11/5), ο Πούτιν δήλωσε: «Υπάρχει συνεχής μάχη, πόλεμος. Αλλά προσφερόμαστε να συνεχίσουμε τις συνομιλίες που διακόπηκαν, και όχι από εμάς. Τι κακό έχει αυτό;»

Οι στόχοι του Κρεμλίνου

Ακόμη, η ανάλυση του BBC, τονίζει ότι η στρατηγική του Κρεμλίνου παραμένει ασαφής, αλλά φαίνεται να έχει πολλαπλούς στόχους.

Πρώτα από όλα θέλει να κερδίσει χρόνο για να ενισχύσει τη στρατιωτική της θέση, να διχάσει τις δυτικές συμμαχίες και να αποκαταστήσει τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, έχοντας κατά νου την ελπίδα της άρσης των κυρώσεων και της οικονομικής αποκατάστασης.

Ο Τραμπ χαιρετίζει την συνάντηση Πούτιν - Ζελένσκι

O πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ  χαιρέτισε σήμερα (12/5) την είδηση μίας πιθανής συνάντησης μεταξύ Βλαντίμιρ Πούτιν και Βλαντίμιρ Ζελένσκι την Πέμπτη (15/05).

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το Sky News, ο Αμερικανός πρόεδρος δηλώνει ότι η συνάντηση είναι «πολύ σημαντική» και δηλώνει «πολύ επίμονος» στο να γίνει πραγματικότητα η πολυπόθητη συνομιλία των δύο ηγετών.

«Νομίζω ότι από αυτή τη συνάντηση μπορούν να προκύψουν καλά πράγματα», επισημαίνει ο Αμερικανός Πρόεδρος.

«Να σταματήσει η αιματοχυσία. Είναι ένα λουτρό αίματος», δηλώνει ο Τραμπ από τον Λευκό Οίκο.

Μάλιστα, όπως δήλωσε σήμερα (12/5), αφήνει «ανοιχτό» το ενδεχόμενο να παρευρεθεί στην Κωνσταντινούπολη την Πέμπτη και να συμμετάσχει στις συνομιλίες Ζελένσκι - Πούτιν.

Διαβάστε επίσης: Ερντογάν σε Πούτιν: «Έτοιμη η Κωνσταντινούπολη να φιλοξενήσει τις συνομιλίες για το ουκρανικό»

Η Γαλλία επιμένει στην 30ημερη κατάπαυση του πυρός

Ο Εμανουέλ Μακρόν χαρακτήρισε την προσφορά του Πούτιν για συνομιλίες στην Τουρκία, ως «ένα πρώτο βήμα, αλλά όχι αρκετό». Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι «μιας άνευ όρων κατάπαυσης του πυρός δεν προηγούνται διαπραγματεύσεις».

Ο Πούτιν ανακοίνωσε την πρότασή του σε μια δήλωση που παραδόθηκε αργά το βράδυ μέσα στο Κρεμλίνο.

Γερμανία: Τελεσίγραφο εκεχειρίας 

Υπενθυμίζεται ότι, το Σαββατοκύριακο, η Γερμανία έδωσε τελεσίγραφο στον Βλαντίμιρ Πούτιν, καθώς θέλει να προετοιμάσει κυρώσεις κατά της Ρωσίας σε συντονισμό με τους ευρωπαίους εταίρους της – εάν η Μόσχα δεν εφαρμόσει την 30ήμερη κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο στην Ουκρανία που απαίτησαν το Σάββατο ο καγκελάριος Μερτς και τρεις άλλοι ευρωπαίοι αρχηγοί κυβερνήσεων.

Συγκεκριμένα, ο Φρίντριχ Μερτς δήλωσε, στη διάρκεια του ταξιδιού του στο Κίεβο με άλλους τρεις Ευρωπαίους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων (Μακρόν, Στάρμερ, Τουσκ) και τον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ (που συνδέθηκε μέσω κινητού τηλεφώνου), ότι θα υπάρξει «μαζική αυστηροποίηση των κυρώσεων» κατά της Ρωσίας και «περαιτέρω μαζική βοήθεια για την Ουκρανία – πολιτικά, οικονομικά, αλλά και στρατιωτικά», αν δεν επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός. 

Η θέση της Κομισιόν

Η θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παραμένει η ίδια ως προς το ουκρανικό ζήτημα: «Η κατάπαυση του πυρός είναι απαραίτητη για να πραγματοποιηθούν οι ειρηνευτικές συνομιλίες».

Αυτό δήλωσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ανίτα Χίμπνερ, κατά τη σημερινή ενημέρωση της Επιτροπής προς τον Τύπο, σημειώνοντας ωστόσο ότι «η Ουκρανία είναι αυτή που θα αποφασίσει» τί θα πράξει.

Η ίδια εκπρόσωπος τόνισε ότι «δεν έχουμε εμπιστοσύνη στη Ρωσία» και πρόσθεσε ότι «αν η Ρωσία συνεχίσει να βομβαρδίζει την Ουκρανία, αν δεν έχουμε εκεχειρία, δεν μπορούν υπό αυτές τις συνθήκες να διεξαχθούν ειρηνευτικές συνομιλίες».

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος της Επιτροπής, Πάουλα Πίνιο σημείωσε ότι για ακόμα μια φορά βλέπουμε ότι «ο Ζελένσκι είναι αυτός που δέχεται να κάνει το επιπλέον βήμα προς την κατεύθυνση των ειρηνευτικών συνομιλιών, αλλά δεν βλέπουμε αυτό να είναι αμοιβαίο. Αναμένεται η απάντηση του Κρεμλίνου».

Ερωτηθείσα τί είδους κυρώσεις βρίσκονται στο τραπέζι από πλευράς ΕΕ, πέραν του ήδη υπό συζήτηση 17ου πακέτου κατά της Μόσχας που στοχεύει το «σκιώδη στόλο», η εκπρόσωπος Π. Πίνιο απάντησε ότι σύμφωνα με την Πρόεδρο Φον ντερ Λάιεν, μία επιλογή είναι να ληφθούν μέτρα κατά της κοινοπραξίας του NorthStream2.

Με αυτό τον τρόπο θα σταλεί ένα μήνυμα ότι δεν αξίζει να επενδύσει κανείς στον NorthStream2, ο οποίος ούτως ή άλλως αυτή τη στιγμή δεν είναι σε λειτουργία, σημείωσε η ίδια εκπρόσωπος.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA