To μήνυμα του 112 έχει προειδοποιήσει με ένα «παραμείνετε σε ετοιμότητα» τους κατοίκους Ίου, Αμοργού, Σαντορίνης και Ανάφης. Καθηγητής ηφαιστειολογίας στο Reader έχει διαψεύσει όσους συνδέουν το μπαράζ σεισμικής δραστηριότητας στα νησιά των Κυκλάδων με το ηφαίστειο της Σαντορίνης. Όλοι περιμένουν έναν μεγάλο σεισμό μέσα στις επόμενες ώρες ή/και μέρες στις Κυκλάδες.
Ένα ερώτημα τίθεται εδώ: Τι συμβαίνει όταν γίνεται σεισμός σε ένα τουριστικό spot μιας χώρας και πόσο πρέπει να ανησυχούμε;
Το παράδειγμα της Ταϊβάν, όταν στις 21 Σεπτεμβρίου 1999 στην περιοχή Τζίτζι έγινε σεισμός μεγέθους 7,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, δίνει απαντήσεις.
Σε έναν σεισμό που έμεινε στη συλλογική μνήμη των πολιτών ως "9-21" (κάτι ανάλογο με την 11/9 των ΗΠΑ), υπήρξαν αμέτρητες απώλειες. Περισσότεροι από 2.400 άνθρωποι σκοτώθηκαν, πάνω από 13.000 τραυματίστηκαν, 10.000 έμειναν άστεγοι, πολλά κτίρια καταστράφηκαν και τα οδικά δίκτυα, καθώς και τα συστήματα ύδρευσης, αποχέτευσης, αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος διακόπηκαν.
Όλο αυτό βέβαια ήταν ένα χτύπημα νοκ άουτ στην οικονομία της χώρας, που προκάλεσε μείωση της εκτιμώμενης ανάπτυξης του ΑΕΠ για το τέταρτο τρίμηνο του 1999 στο 5,3% από 5,7. Αυτό βέβαια δεν ήταν το μόνο χτύπημα.
Ο πανικός που προκλήθηκε από τα μέσα ενημέρωσης, καθώς και οι παραπλανητικές αναφορές ότι ο σεισμός είχε πλήξει ολόκληρο το νησί, προκάλεσαν τρόμο σε ένα σωρό επισκέπτες του νησιού. Σύμφωνα με έκθεση του Γραφείου Τουρισμού, κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 1999, οι αφίξεις επισκεπτών κατέγραψαν αύξηση 15% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, καθώς η Ασία ανέκαμπτε από την οικονομική κρίση του 1997-98.
Ωστόσο, υπήρξε δραματική μείωση στις αφίξεις τουριστών κατά την περίοδο μετά τον σεισμό. Ο αριθμός των επισκεπτών από το εξωτερικό μειώθηκε κατά 15% την περίοδο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα του 1998, ενώ ο αριθμός των επισκεπτών σε 230 σημαντικά τουριστικά αξιοθέατα μειώθηκε κατά 27%.
Στα ξενοδοχεία συνέβη ένα μικρό Βατερλό. Ο ακυρώσεις κρατήσεων διεθνών αεροπορικών εισιτηρίων εκτοξεύθηκαν στις 210.000 για το διάστημα Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 1999 και τα ξενοδοχεία έχασαν ένα 60% από τα κλεισμένα δωμάτια τους. Τίποτα από όλα τα παραπάνω όμως δεν μπορούσε να συγκριθεί με το συλλογικό τραύμα που προκάλεσε αυτό το γεγονός, όταν ένα σωρό σύγχρονα κτίρια κατέρρευσαν σαν χάρτινοι πύργοι και χιλιάδες άνθρωποι βρήκαν τραγικό θάνατο. Κάπου εκεί φανερώθηκε κι ένα σκάνδαλο.
Με άμμο θαλάσσης
Ο Ρούπερτ Γουίνγκφιλντ στο BBC καταγράφει μια (τραγική) λεπτομέρεια για το σεισμό. Αποκαλύφθηκε πως αρκετά κτίρια στην περιοχή της Ταϊπέι έίχαν κατασκευαστεί με σκυρόδεμα από θαλάσσια άμμο. Η θαλάσσια άμμος είναι πολύ φθηνότερη από την ποταμίσια, αλλά έχει πολύ υψηλότερη περιεκτικότητα σε αλάτι. Αυτό διαβρώνει τις χαλύβδινες ράβδους οπλισμού, προκαλώντας τη λεγόμενη «καρκινογένεση του σκυροδέματος». Τα κτίρια ήταν ευάλωτα ακόμα και σε μεσαίους μεγέθους σεισμού.
Σε μια άλλη έρευνα, που διεξήχθη από τον δήμαρχο της Ταϊπέι, αποκαλύφθηκε πως μέσα στους στύλους ενός νέου κτιρίου είχαν τοποθετηθεί παλιοί τενεκέδες λαδιού.Η κατασκευαστική εταιρεία κατηγορήθηκε ότι χρησιμοποίησε αυτήν την πρακτική για να μειώσει την ποσότητα του σκυροδέματος και να αυξήσει το κέρδος της. Το συγκεκριμένο σκάνδαλο έγινε η απαρχή για να αλλάξουν δια παντός οι κατασκευαστικοί κώδικες της χώρας.
Με πληροφορίες από Science Direct
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.