Μενού
imamoglu
Ο Εκρέμ Ιμάμογλου. | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Όπως το 2019, έτσι και στις φετινές δημοτικές εκλογές στην Τουρκία ο Εκρέμ Ιμάμογλου αναδείχθηκε σε μεγάλο πρωταγωνιστή, ενώ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είδε τις δυνάμεις του να ροκανίζονται στις μεγάλες πόλεις της χώρας.

Με βάση αποτελέσματα, που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο ειδήσεων εξασφαλισμένη πρέπει να θεωρείται η νίκη των υποψηφίων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP για τη δημαρχία στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα.

Με καταμετρημένο πάνω από το 50% των ψήφων, ο Ιμάμογλου συγκεντρώνει 50,12% στις δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη και φαίνεται ότι επανεκλέγεται για δεύτερη θητεία.

Δεύτερη θητεία εξασφαλίζει και ο δήμαρχος της Άγκυρας Μανσούρ Γιαβάς και αυτός υποψήφιος του CHP.

Ιμάμογλου: «Πολύ χαρούμενος»

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου, δήλωσε «πολύ χαρούμενος» με τα αρχικά αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών στη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, με σχεδόν το 40% των ψήφων καταμετρημένο.

Παράλληλα ο δήμαρχος της Άγκυρας Μανσούρ Γιαβάς, ο οποίος είναι επίσης υποψήφιος του CHP, κήρυξε τη νίκη του σύμφωνα με τα αρχικά αποτελέσματα, τα οποία δείχνουν ότι προηγείται του αντιπάλου του από το κυβερνών Κόμμα ΑΚ κατά σχεδόν 20%.

Στη Σμύρνη ο Κεμίλ Τουγκάι του CHP προηγείται του Χάμζα Ντάγκ με 11 μονάδες.

«Νομίζω ότι είναι η αρχή μιας νέας εποχής. Υπάρχουν πολύ παρόμοια αποτελέσματα σε ορισμένες από τις περιοχές μας. Ωστόσο, ακόμη και στη χειρότερη μορφή του, είναι σαφές ότι περισσότερες περιοχές θα είναι δικές μας σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο», είπε ο Τουγκάι.

Το κόμμα του Ερντογάν φαίνεται να χάνει τη δύναμή του και σε εθνικό επίπεδο, αφού σύμφωνα με τις ψήφους που πήραν τα κόμματα στις δημοτικές έρχεται δεύτερο πίσω από το Ρεπουμπλικανικό.

Το εκλογικό αποτέλεσμα που προκύπτει από τις ψήφους περισσότερων από 10 εκατομμυρίων κατοίκων της Κωνσταντινούπολης θα διαμορφώσει τις πολιτικές συνθήκες στο εσωτερικό της Τουρκίας για τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με αναλυτές.

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, ο Ιμάμογλου θέλει να δημιουργήσει μια νέα βάση ψηφοφόρων που στο εγγύς μέλλον θα λειτουργήσει ως αντίβαρο των εκατομμυρίων φανατικών υποστηρικτών του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ποιος είναι ο Ιμάμογλου

Ο 53χρονος Εκρέμ Ιμάμογλου είναι αυτοδιοικητικός καριέρας, ο νυν δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης που έσπασε την κυριαρχία του κόμματος του Ερντογάν το 2019.

Είναι κεμαλιστής, μέλος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος και βασικός πολιτικός αντίπαλος του Τούρκου προέδρου, ο μόνος που κατάφερε να τον κερδίσει σε εκλογές.

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου θεωρείται σήμερα ο πιο ισχυρός πολιτικός που έχει αναδείξει το στρατόπεδο της κεμαλικής αντιπολίτευσης τα τελευταία 20 χρόνια και ο μόνος αξιόπιστος δυνητικός αμφισβητίας του Ερντογάν.

Στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές του 2019 κατόρθωσε να πάρει έπειτα από 25 χρόνια τον μεγαλύτερο δήμο της Τουρκίας, την Κωνσταντινούπολη. Ήταν ένα σοκ για τον Ερντογάν.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA