Μενού
bill-clinton
Μπιλ Κλίντον | Associated Press
  • Α-
  • Α+

Εκατοντάδες σφραγισμένες καταθέσεις στις δικαστικές αρχές που αφορούν τον Τζέφρι Επστάιν πρόκειται να δημοσιοποιηθούν αυτή την εβδομάδα. Στα συγκεκριμένα αρχεία περιλαμβάνονται πολλά εξέχοντα ονόματα, μεταξύ των οποίων και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, ο οποίος αναφέρεται ως «Doe 36».

Όπως αναφέρει το ABC News, η περιφερειακή δικαστής, Λορέτα Πρέσκα έκρινε τον Δεκέμβριο ότι δεν υπήρχε καμία νομική δικαιολογία για να συνεχίσουν να αποκρύπτουν το όνομα του πρώην προέδρου και περισσότερα από 150 άλλων «John και Jane Does» που αναφέρονται στα αρχεία. Η Πρέσκα διέταξε η αποσφράγιση να αρχίσει μετά την 1/1.

Τα έγγραφα προέρχονται από αγωγή του 2015, η οποία αφορούσε καταγγελίες ότι η ερωμένη του Επστάιν, η Γκισλέν Μάξγουελ, διευκόλυνε τη σεξουαλική κακοποίηση της Βιρτζίνια Τζιούφρε, φερόμενου θύματος εμπορίας ανθρώπων.

Η Τζιούφρε κατηγόρησε επίσης τον Επστάιν και τη Μάξγουελ ότι την ώθησαν να προβεί σε σεξουαλικές περιπτύξεις με τον πρίγκιπα Άντριου και αρκετούς άλλους επιφανείς άνδρες. Ο πρίγκιπας Άντριου αρνήθηκε τους ισχυρισμούς και ισχυρίστηκε ότι δεν θυμάται να έχει συναντήσει ποτέ την Τζιούφρε. Αργότερα υπήρξε συμβιβασμός.

Τα περισσότερα από τα εξέχοντα ονόματα που εμφανίζονται στα έγγραφα έχουν ήδη συνδεθεί με κάποιον τρόπο με τον Τζέφρι Επστάιν για διάφορα αδικήματα, επειδή εργάστηκαν για τον ίδιο, πέταξαν με τα αεροπλάνα του ή επισκέφθηκαν τα σπίτια του.

Η Τζιούφρε πάντως δεν προέβη σε καμία καταγγελία για παράνομη συμπεριφορά του Μπιλ Κλίντον και δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι τα σφραγισμένα αρχεία περιέχουν στοιχεία για κάτι τέτοιο.

Όμως τα προσωπικά ημερολόγια πτήσεων που κρατούσε ένας από τους πιλότους του Επστάιν που ήρθαν στην επιφάνεια σε ξεχωριστές αγωγές εναντίον του έδειξαν ότι ο Κλίντον και η συνοδεία του είχαν πετάξει εκτενώς με το αεροσκάφος του Epstein σε διεθνείς προορισμούς όπως το Παρίσι, η Μπανγκόκ και το Μπρουνέι το 2002 και το 2003. Αλλά κανένα από τα διαθέσιμα αρχεία δεν συμπεριέλαβε τον πρώην πρόεδρο σε ταξίδι στο νησί του Επστάιν.

Τα δικαστικά έγγραφα που θα αποκαλυφθούν αυτή την εβδομάδα αποτελούν τον όγδοο, και πιθανότατα τελευταίο, γύρο αποσφράγισης αρχείων από την υπόθεση από τότε που η Miami Herald παρενέβη για πρόσβαση στα αρχεία το 2018.

Ο Μπιλ Κλίντον που έγινε «Doe 36»

Ο πρώην πρόεδρος Κλίντον, ο οποίος, σύμφωνα με το ABC News, προσδιορίζεται ως «Doe 36», αναφέρεται σε περισσότερα από πενήντα από τα επεξεργασμένα αρχεία, σύμφωνα με τα δικαστικά αρχεία.

Αρκετές από αυτές τις σφραγισμένες ή αναδιατυπωμένες καταχωρίσεις επικεντρώνονται σε μια προσπάθεια των δικηγόρων της Τζιούφρε στα μέσα του 2016 να κληθεί ο επί δύο θητείες Δημοκρατικός πρόεδρος για κατάθεση σχετικά με τη σχέση του με τον Επστάιν.

Σύμφωνα με τμήματα των δικαστικών πρακτικών που δεν σφραγίστηκαν, η νομική ομάδα του Τζιούφρε ξεκίνησε ανεπίσημες συζητήσεις με τους δικηγόρους του τότε ανώνυμου μάρτυρα στις 9 Ιουνίου 2016. Αυτό συνέβη λίγες ημέρες αφότου η σύζυγος του πρώην προέδρου, Χίλαρι Κλίντον, κατέκτησε το χρίσμα των Δημοκρατικών για την προεδρία.

Οι εκπρόσωποι της Τζιούφρε επικοινώνησαν με τους δικηγόρους του πρώην προέδρου το 2016 σχετικά με μια πιθανή κατάθεση, δήλωσε πηγή στο ABC News. Οι δικηγόροι του Μπιλ Κλίντον απάντησαν ότι η κατάθεσή του δεν θα ήταν χρήσιμη για την Τζιούφρε επειδή ο πρώην πρόεδρος δεν είχε ποτέ βρεθεί στο νησί του Επστάιν.

Η Μάξγουελ χαρακτήρισε την κίνηση να ανακριθεί ο Κλίντον «απόλυτη ανοησία» και «διαφανές τέχνασμα της [Τζιούφρε] για να αυξήσει την προβολή των μέσων ενημέρωσης για τις εντυπωσιακές ιστορίες της μέσω παράλληλων καταθέσεων», έγραψε η δικηγόρος της Λόρα Μένινγκερ, σύμφωνα με ένα μη επεξεργασμένο τμήμα της δικαστικής κατάθεσης.

Το όνομα του  Κλίντον αναμένεται επίσης να αποκαλυφθεί σε καταθέσεις που αφορούν ξεχωριστές προσπάθειες των Μάξγουελ και Τζιούφρε να υποχρεώσουν τον Επστάιν να απαντήσει σε ερωτήσεις.

Ο καταδικασμένος για σεξουαλικά αδικήματα επικαλέστηκε τα συνταγματικά του δικαιώματα κατά της αυτοενοχοποίησης σε κάθε έρευνα κατά τη διάρκεια μιας κατάθεσης τον Σεπτέμβριο του 2016, όπως είχε κάνει πολλές φορές στο παρελθόν σε αστικές αγωγές εναντίον του.

Σύμφωνα με μια διαδικασία που καθιέρωσε η Πρέσκα, στους δικηγόρους καθενός από τους «Does» προσφέρθηκε μια προεπισκόπηση των δικαστικών φακέλων που περιείχαν το όνομά τους πριν αποφασιστεί η αποσφράγιση των αρχείων.

Σε κάθε πρόσωπο δόθηκε η ευκαιρία να επιχειρηματολογήσει υπέρ της διατήρησης του απορρήτου των αρχείων. Η νομική ομάδα του Κλίντον, αφού εξέτασε τα αποσπάσματα, δεν υπέβαλε αντιρρήσεις για τη δημοσίευση των εγγράφων, σύμφωνα με τη διαταγή της Πρέσκα τον περασμένο μήνα. Εκπρόσωπος της Κλίντον αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA