Μενού
Πόλεμος στην Ουκρανία
Πόλεμος στην Ουκρανία | ΑΠΕ - ΜΠΕ
  • Α-
  • Α+

Εναπόκειται στην Ουκρανία να αποφασίσει αν θα συνεργαστεί ή όχι στη συζήτηση για ένα μνημόνιο που θα καθορίζει το πλαίσιο μιας μελλοντικής ειρηνευτικής συμφωνίας - κάτι που έχει προτείνει η Μόσχα, δήλωσε σήμερα (20/5) η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.

Χθες, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Ουκρανία για τη σύνταξη ενός τέτοιου μνημονίου που θα συμπεριλαμβάνει ενδεχόμενη κατάπαυση του πυρός και τα βασικά σημεία για τη διευθέτηση του πολέμου.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην τακτική συνέντευξη Τύπου, η Ζαχάροβα τόνισε παράλληλα σήμερα ότι οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι της Ουκρανίας επιδίωξαν, αλλά δεν κατάφεραν να αποτρέψουν την επανέναρξη του απευθείας διαλόγου Κιέβου - Μόσχας.

Αντιδρώντας στη νέα σειρά ευρωπαϊκών κυρώσεων, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ είπε πως η Ρωσία δεν απαντά ποτέ σε τελεσίγραφα.

Νωρίτερα σήμερα (20/5)  η Ευρωπαϊκή Ενωση ενέκρινε το 17ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας που θέτει ως στόχο τα νέα τάνκερ φαντάσματα του σκιώδους στόλου της Ρωσίας που βοηθούν τη Μόσχα να παρακάμπτει τις κυρώσεις που πλήττουν τις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου.

Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν - Τραμπ 

Δίωρη τηλεφωνική συνομιλία είχαν ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, και ο Ρώσος ομόλογός του, Βλαντιμίρ Πούτιν, τη Δευτέρα, με τις εξελίξεις στον πόλεμο στην Ουκρανία να εισέρχονται, όπως όλα δείχνουν, σε νέα φάση.

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι Ρωσία και Ουκρανία θα ξεκινήσουν άμεσα διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός και τον τερματισμό του πολέμου.

Την ίδια ώρα, ο Πούτιν εμφανίστηκε πιο επιφυλακτικός, κάνοντας λόγο για «μνημόνιο ειρήνης» και την ανάγκη για περαιτέρω συμβιβασμούς.

Μάλιστα, σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, τις οποίες επικαλέστηκαν ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία η διαδικασία για τη σύνταξη κοινού κειμένου ειρήνης και κατάπαυσης του πυρός μεταξύ Μόσχας και Κιέβου θα είναι περίπλοκη, επομένως δεν μπορεί να τεθεί συγκεκριμένη προθεσμία.

Τι συμφώνησαν Τραμπ και Πούτιν

Ο Τραμπ χαρακτήρισε τη συνομιλία με τον Πούτιν ως «πολύ καλή» και υποστήριξε ότι οι δύο πλευρές θα ξεκινήσουν άμεσα διαπραγματεύσεις για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός και τον τερματισμό του πολέμου. Πρότεινε μάλιστα το Βατικανό ως πιθανό τόπο διεξαγωγής των συνομιλιών.

Ανέφερε επίσης ότι η πρωτοβουλία για τις διαπραγματεύσεις έχει ήδη κοινοποιηθεί στον Ουκρανό Πρόεδρο Ζελένσκι, καθώς και σε ηγέτες της ΕΕ, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Φινλανδίας, μέσω ομαδικής κλήση

Από την πλευρά του, ο Πούτιν εξέφρασε τη διάθεση της Ρωσίας να συνεργαστεί με την Ουκρανία για τη σύνταξη ενός μνημονίου ειρήνης, επισημαίνοντας την ανάγκη για αμοιβαίους συμβιβασμούς.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εξέφρασε την ανησυχία του για τον ενδεχόμενο αποκλεισμό της Ουκρανίας από τις διαπραγματεύσεις και τόνισε ότι η χώρα του δεν θα αποδεχθεί καμία συμφωνία που θα γίνει χωρίς τη συμμετοχή της. Επίσης, ζήτησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες να μην απομακρυνθούν από τις συνομιλίες και την επιδίωξη της ειρήνης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε την ανησυχία της για τον αποκλεισμό της από τις διαπραγματεύσεις και τόνισε την ανάγκη για ενεργό συμμετοχή της Ευρώπης στη διαδικασία ειρήνευσης. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ευχαρίστησε τον Τραμπ για τις προσπάθειές του και επανέλαβε τη δέσμευση της ΕΕ για στήριξη της Ουκρανίας στην αναζήτηση μιας διαρκούς ειρήνης.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA