Ένα παραδοσιακό, ελληνικό προϊόν με μακρά και πλούσια ιστορία, είναι ένας από τους πρωταγωνιστές της υγιεινής διατροφής και συγκαταλέγεται στην κατηγορία των superfood με παγκόσμια απήχηση.
Πρόκειται για τη μαστίχα Χίου, η οποία χαρακτηρίζεται από παγκόσμια μοναδικότητα αφού η συγκεκριμένη ρητίνη (που αποτελείται από 80 διαφορετικά συστατικά) εκκρίνεται από ποικιλία σχίνου, η οποία καρποφορεί μόνο στο νησί της Χίου. Η μαστίχα συλλέγεται από τη ρητίνη των δέντρων και ξεραίνεται, μέχρι που γίνεται ελαστική και κατάλληλη για μάσηση.
Το εξαιρετικό αυτό superfood θεωρείται φυσικό φάρμακο, καθώς αποτελεί ένα πολύ ισχυρό φυσικό αντιοξειδωτικό, ενώ χάρη στην αποδεδειγμένη ισχυρή αντιμικροβιακή και αντιφλεγμονώδη δράση της, δρα ευεργετικά στην υγεία της στοματικής κοιλότητας.

Η συλλογή της μαστίχας γίνεται με παραδοσιακό τρόπο. Εργάτες ισοπεδώνουν το χώρο γύρω από το δέντρο και σχίζουν τον κορμό σε συγκεκριμένα σημεία. Η μαστίχα αρχίζει να ρέει και σε 15 περίπου μέρες σταθεροποιείται και είναι έτοιμη προς συλλογή.
Η συλλογή ξεκινά από το Δεκαπενταύγουστο μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου. Ύστερα το προϊόν κοσκινίζεται, πλένεται και καθαρίζεται κομμάτι-κομμάτι, πριν διατεθεί στο εμπόριο.
Στην απαιτητική καθημερινότητα, η μαστίχα Χίου κατέχει σίγουρα μια πολύτιμη θέση, ως ένας ασφαλής σύμμαχος υγείας, που αξίζει να ενσωματωθεί στη διατροφή μας. Πρόκειται για την ιδανική λύση για όσους υποφέρουν από συμπτώματα κακής λειτουργίας του πεπτικού τους συστήματος, παρουσιάζοντας για παράδειγμα σχετικές φλεγμονές σε έντερο και στομάχι.
Αυτή η πολύτιμη ρητίνη δίνει την εναλλακτική, φυσική και πάνω από όλα ασφαλή λύση για την φροντίδα ολόκληρου του γαστρεντερικού μας συστήματος.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.