Μενού
Starbucks
Starbucks | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Τα Starbucks μπορεί να είναι μια από τις πιο αναγνωρίσιμες αλυσίδες καφέ στον πλανήτη, αλλά πολλοί θαμώνες τους ακόμα δεν γνωρίζουν πώς πήρε το όνομά της η θρυλική μάρκα. 

Πρόσφατα όμως, η ιστορία προέλευσης του πασίγνωστου franchise ήρθε στο φως, αφού ένας περίεργος χρήστης του Reddit δημοσίευσε μια σχετική ερώτηση, γράφοντας: «Από πού προήλθε το όνομα "Starbucks";».

Η ερώτηση πυροδότησε ορισμένες αμφίβολες απαντήσεις σχετικά με την ονομασία της αλυσίδας, η οποία άνοιξε το πρώτο της κατάστημα το 1971 στη διάσημη αγορά Pike Place του Σιάτλ.

Starbucks όπως... ελάφια;

Ένας Redditor δήλωσε εσφαλμένα ότι «ο ιδρυτής Robert K. Johnson» (τα Starbucks ιδρύθηκαν στην πραγματικότητα από τους Jerry Baldwin, Gordon Bowker και Zev Siegl) εμπνεύστηκε από τα ταξίδια κυνηγιού ελαφιών που έκανε με τον παππού του όταν ήταν παιδί (buck = ελάφι).

Όπως αποδεικνύεται, αυτό απέχει πολύ από τις πραγματικές καταβολές του ονόματος. Οι πραγματικοί ιδρυτές, Baldwin, Bowker και Siegel άρχισαν να σχεδιάζουν το εμπορικό σήμα τους το 1971 με τον καλλιτέχνη Terry Sheckler.

Ήθελαν το όνομα της εταιρείας να υποδηλώνει μια αίσθηση περιπέτειας, μια σύνδεση με τις βορειοδυτικές πολιτείες αλλά και με τη ναυτική παράδοση των πρώτων εμπόρων καφέ, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα τους.

Αρχικά ο Bowker πρότεινε να ονομαστεί η καφετέρια «Pequod», από το όνομα του πλοίου στο εμβληματικό μυθιστόρημα του Herman Melville «Moby-Dick». Γρήγορα απορρίφθηκε, αλλά μετά από λίγη σκέψη, οι τρεις ιδρυτές επανήλθαν στο διάσημο έργο, καθώς θυμήθηκαν το όνομα του έπαρχου στο ίδιο πλοίο: Starbuck.

Μετά, ακόλουθα με τη ναυτική θεματολογία της εταιρείας, ο Sheckler αποφάσισε να κάνει τη μασκότ μια γυμνόστηθη γοργόνα, αφού εμπνεύστηκε από ένα παλιό ξύλινο γλυπτό μιας θαλάσσιας σειρήνας.

Ενώ η εταιρεία αγοράστηκε από τον Howard Shultz το 1987, οι νέοι ιδιοκτήτες αποφάσισαν να διατηρήσουν το λογότυπο, αλλά το επανασχεδίασαν ώστε να είναι πολύ λιγότερο προκλητικό από το αρχικό σχέδιο.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA