Μενού
dilek-ekrem-imamoglou
Ντιλέκ και Εκρέμ Ιμάμογλου | AP
  • Α-
  • Α+

Η Τουρκία «βάφτηκε» κόκκινη καθώς τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών έδειξαν τεράστιες απώλειες για το AKP του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογαν. Μεγάλοι κερδισμένοι ήταν οι κεμαλιστές του CHP με τον Εκρέμ Ιμάμογλου να αναδεικνύεται σε πρωταγωνιστή των εκλογών

Από τους 14 μητροπολιτικούς δήμους της Τουρκίας το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) πήρε τους 12, ενώ από τους 35 μικρούς δήμους πήρε τους 25. Το AKP έχασε την πρωτεύουσα Άγκυρα, τη Σμύρνη αλλά και την Κωνσταντινούπολη, στην οποία εκλέχτηκε ο μεγάλος αντίπαλος του Ερντογάν, Εκρέμ Ιμάμογλου. 

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου

Ο 53χρονος Εκρέμ Ιμάμογλου είναι αυτοδιοικητικός καριέρας, ο νυν δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης που έσπασε την κυριαρχία του κόμματος του Ερντογάν το 2019.

Είναι κεμαλιστής, μέλος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος και βασικός πολιτικός αντίπαλος του Τούρκου προέδρου, ο μόνος που κατάφερε να τον κερδίσει σε εκλογές.

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου θεωρείται σήμερα ο πιο ισχυρός πολιτικός που έχει αναδείξει το στρατόπεδο της κεμαλικής αντιπολίτευσης τα τελευταία 20 χρόνια και ο μόνος αξιόπιστος δυνητικός αμφισβητίας του Ερντογάν.

Στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές του 2019 κατόρθωσε να πάρει έπειτα από 25 χρόνια τον μεγαλύτερο δήμο της Τουρκίας, την Κωνσταντινούπολη. Ήταν ένα σοκ για τον Ερντογάν.

Πλέον ο Εκρέμ Ιμάμογλου βάζει πλώρη για τις προεδρικές εκλογές του 2028.

Η Ντιλέκ Ιμάμογλου 

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου είναι παντρεμμένος από το 1995 με την Ντιλέκ Ιμάμογλου. Ήδη από τη στιγμή που διεκδικούσε για πρώτη φορά τη δημαρχία Κωνσταντινούπολης, ο τουρκικός Τύπος έγραφε πως πρόκειται για τον άνθρωπο που ενθάρρυνε τον πολιτικό να θέτει όλο και πιο ψηλά τον πήχη. 

Η Ντιλέκ Ιμάμογλου γεννήθηκε στις 18 Νοεμβρίου του 1974 στην Τραπεζούντα. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης στο Τμήμα Τουρισμού. Αφού ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές του σπουδές, έκανε το μεταπτυχιακό της στη δημόσια διοίκηση.

Η εικόνα της Ντιλέκ Ιμάμογλου δεν θυμίζει σε τίποτα την Εμινέ Ερντογάν αφού η πρώτη αρνείται να φορέσει μαντήλα, έχει βάψει τα μαλλιά της ξανθά, έχει τατουάζ στο μπράτσο και χρησιμοποιεί τα social media. 

Τον Οκτώβριο του 2019, η Ντιλέκ Ιμάμογλου εμφανίστηκε στο εξώφυλλο του περιοδικού «Madame Figaro» της Τουρκίας με τον τίτλο «Πρώτη Κυρία της Κωνσταντινούπολης».

Η Ντιλέκ Ιμάμογλου είναι πολύ ενεργή στα κοινωνικά ζητήματα και συμμετέχει συχνά σε δραστηριότητες για την ευαισθητοποίηση των ατόμων με αναπηρία, τα δικαιώματα των γυναικών και την εκπαίδευση των παιδιών.

Χαρακτηριστικό της δράσης της το ότι γύρισε την Κωνσταντινούπολη με αναπηρικό αμαξίδιο για μια ημέρα συνοδευόμενη από την Semra Çetinkaya, αντιπρόεδρο του Συλλόγου Παραλυτικών Νωτιαίου Μυελού της Τουρκίας, «για να νιώσει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία και να ευαισθητοποιηθεί».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA