Μενού
Η ηθοποιός Κριστίνα Άπλγκεϊτ στα βραβεία Emmy
Κριστίνα Άπλγκεϊτ | (Jordan Strauss/Invision/AP)
  • Α-
  • Α+

Η Σάνεν Ντόχερτι, η Κριστίνα Άπλγκεϊτ και η Γουάντα Σάικς είναι μερικές από τις κυρίες της διεθνούς showbiz που έχουν μιλήσει ανοιχτά για τη μάχη τους με τον καρκίνο του μαστού, κυρίως για να ευαισθητοποιήσουν γυναίκες να κάνουν τις εξετάσεις τους, αλλά και για να δώσουν δύναμη σε όσες δίνουν μάχη με την ασθένεια.

Ο καρκίνος του μαστού είναι μία από τις πιο συχνές μορφές καρκίνου μεταξύ των γυναικών παγκοσμίως. Ο τύπος και το στάδιο του καρκίνου είναι αυτά που θα καθορίσουν τις θεραπευτικές επιλογές. Εμφανίζεται και στους άνδρες, αν και σε πολύ χαμηλότερα ποσοστά.

Οι 10 celebrities που μίλησαν για τον καρκίνο του μαστού

  • Σάνεν Ντόχερτι

Τον Αύγουστο του 2015, η ηθοποιός Σάνεν Ντόχερτι, γνωστή για τους ρόλους της στις σειρές Beverly Hills, 90210 και Charmed, επιβεβαίωσε στο περιοδικό People ότι υποβάλλεται σε θεραπεία για καρκίνο του μαστού. Η είδηση έγινε γνωστή αφού αναφέρθηκε στο TMZ ότι η ηθοποιός μήνυσε τον πρώην μάνατζέρ της επειδή δεν πλήρωσε την ασφάλειά της με αποτέλεσμα να λήξει η κάλυψή της και να εντοπιστεί ο καρκίνος σε μεταγενέστερο στάδιο από ό,τι θα είχε γίνει διαφορετικά.

Σύμφωνα με την αγωγή, ο καρκίνος ήταν «μεταστατικός σε τουλάχιστον έναν λεμφαδένα» κατά τη στιγμή που ανακαλύφθηκε. Το 2017, ενημέρωσε πως η νόσος ήταν σε ύφεση, αλλά το 2019, ο καρκίνος επέστρεψε και την επόμενη χρονιά διαγνώστηκε με μεταστατικό καρκίνο σταδίου 4. Τον Ιούνιο του 2023, η Σάνεν Ντόχερτι ενημέρωσε πως ο καρκίνος έχει κάνει μετάσταση στον εγκέφαλο και είχε υποβληθεί σε επέμβαση για την αφαίρεση όγκου, τον οποίο αποκαλούσε "Bob"  - μη θέλοντας να χάσει την αίσθηση του χιούμορ. 

Η Σάνεν Ντόχερτι σε συνέντευξή της πριν από μερικές ημέρες στο περιοδικό People, αποκάλυψε ότι ο καρκίνος έχει κάνει μετάσταση και στα οστά. Συνεχίζει τις θεραπείες και δηλώνει πιο αποφασισμένη από ποτέ να παλέψει. «Δεν έχω τελειώσει με τη ζωή. Δεν τελείωσα με την αγάπη. Δεν τελείωσα με το να δημιουργώ. Δεν τελείωσα με την ελπίδα να αλλάξω τα πράγματα προς το καλύτερο. Απλά, δεν έχω τελειώσει» δήλωσε. 

  • Τζούλια Λούις Ντρέιφους

Ήταν 28 Σεπτεμβρίου του 2017 όταν η Τζούλια Λούις Ντρέιφους, γνωστή από το Seinfeld και το Veep, ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι είχε καρκίνο του μαστού. «Μία στις 8 γυναίκες παθαίνει καρκίνο του μαστού» έγραψε η 56χρονη βραβευμένη με Emmy ηθοποιός. «Σήμερα, εγώ είμαι η μία». 
«Τα καλά νέα είναι ότι έχω την πιο ένδοξη ομάδα υποστηρικτικών και στοργικών οικογενειών και φίλων και φανταστική ασφάλιση μέσω του σωματείου μου» είχε γράψει. «Τα κακά νέα είναι ότι δεν είναι όλες οι γυναίκες τόσο τυχερές, οπότε ας καταπολεμήσουμε όλους τους καρκίνους και ας κάνουμε την καθολική υγειονομική περίθαλψη πραγματικότητα».

Μιλώντας στο Vanity Fair τον Αύγουστο του 2019, η ηθοποιός αποκάλυψε ότι είχε υποβληθεί σε έξι γύρους χημειοθεραπείας και διπλή μαστεκτομή, μετά την οποία επέστρεψε για να γυρίσει την τελευταία σεζόν του Veep, η οποία της χάρισε μια έβδομη υποψηφιότητα για Emmy.

  • Τζουλιάνα Ράνσικ

Η πρώην παρουσιάστρια του E! News και πρωταγωνίστρια της εκπομπής «Giuliana & Bill» του E!, Τζουλιάνα Ράνσικ, αποκάλυψε ότι είχε διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού σε πρώιμο στάδιο τον Οκτώβριο του 2011. 

Η 36χρονη τότε Τζουλιάνα Ράνσικ είχε κάνει μαστογραφία πριν λάβει έναν ακόμη γύρο θεραπείας εξωσωματικής γονιμοποίησης για υπογονιμότητα, όταν ο γιατρός της ανακάλυψε τον όγκο. Τον Δεκέμβριο του 2011, υποβλήθηκε σε διπλή μαστεκτομή και επέμβαση αποκατάστασης.

Η παρουσιάστρια αρνήθηκε να αφήσει τη διάγνωσή της να μπει εμπόδιο στην απόκτηση παιδιών. Η ίδια και ο σύζυγός της απέκτησαν έναν γιο μέσω παρένθετης μητέρας τον Αύγουστο του 2012. Ξεκίνησε επίσης το Fab-U-Wish, μια πρωτοβουλία που πραγματοποιεί ευχές με θέμα τη μόδα, την ομορφιά και τις ευχές σε γυναίκες που υποβάλλονται σε θεραπεία για καρκίνο του μαστού, την οποία λειτουργεί πλέον σε συνεργασία με τη μη κερδοσκοπική οργάνωση The Pink Agenda.

  • Γουάντα Σάικς

Η κωμικός Γουάντα Σάικς ανακάλυψε ότι είχε καρκίνο του μαστού σταδίου 0 κατά τη διάρκεια παρακολούθησης της επέμβασης μείωσης του στήθους της το 2011. Δεδομένου ότι είχε ιστορικό καρκίνου από την πλευρά της οικογένειας της μητέρας της, η 47χρονη τότε ηθοποιός αποφάσισε να κάνει προληπτική διπλή μαστεκτομή. 

«Αφαίρεσα και τους δύο μαστούς γιατί τώρα έχω μηδενικές πιθανότητες να πάθω καρκίνο του μαστού» είχε πει σε συνέντευξή της στο The Ellen Degeneres Show.

  • Μελίσα Έθεριτζ

Η διάσημη τραγουδίστρια, Μελίσα Έθεριτζ, διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού σταδίου 2. Η βραβευμένη με Grammy τραγουδίστρια όχι μόνο νίκησε τον καρκίνο του μαστού, αλλά έγραψε και ένα τραγούδι αφιερωμένο στις επιζώντες του καρκίνου του μαστού με τίτλο «I Run for Life».  Δώρισε όλα τα πνευματικά δικαιώματα από το τραγούδι σε φιλανθρωπικές οργανώσεις για τον καρκίνο του μαστού. 

Όπως δήλωσε η Μελίσα Έθεριτζ στο Everyday Health, μετά τη διάγνωσή της με καρκίνο του μαστού σταδίου 2 το 2004, υποβλήθηκε σε οσφυονωτιαία εκτομή, αφαίρεσε 15 λεμφαδένες και υποβλήθηκε σε πέντε κύκλους χημειοθεραπείας και ακτινοβολίας. 

  • Κριστίνα Άπλγκεϊτ

Ο καρκίνος του μαστού είναι πολύ πιο συχνός μεταξύ γυναικών μεγαλύτερης ηλικίας, αλλά μερικές φορές εμφανίζεται και σε νεότερες γυναίκες. Παράδειγμα αποτελεί η ηθοποιός Κριστίνα Άπλγκεϊτ, η οποία διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού τον Απρίλιο του 2008 σε ηλικία 36 ετών. 

Η ηθοποιός ανακάλυψε ότι έχει τη γενετική μετάλλαξη BRCA1 (ένα γονίδιο που σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου τόσο του μαστού όσο και των ωοθηκών) και επέλεξε να κάνει διπλή μαστεκτομή και στη συνέχεια αφαίρεση των ωοθηκών και των σαλπίγγων της.

Η Κριστίνα Άπλγκεϊτ πρωταγωνίστηκε στη σειρά «Dead to Me» του Netflix, όπου υποδύεται έναν χαρακτήρα που υποβλήθηκε σε προληπτική διπλή μαστεκτομή λόγω του γονιδίου BRCA1.

Μιλώντας στο The Wrap τον Αύγουστο του 2019, η ηθοποιός σημείωσε ότι ο χρόνος της στη σειρά ήταν «καθαρτικός για μένα, για να μπορέσω να πάω εκεί και να ανοίξω ξανά αυτές τις πόρτες και να εξετάσω αυτή την απώλεια και τον πόνο που έπρεπε να αντιμετωπίσω στη ζωή μου».

  • Σίνθια Νίξον

Η διάσημη ηθοποιός Σίνθια Νίξον διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού το 2006, υποβλήθηκε σε οσφυονωτιαία εκτομή και στη συνέχεια σε ακτινοθεραπεία εξήμισι εβδομάδων, όπως δήλωσε χρόνια αργότερα στο Good Morning America.

Η ηθοποιός που έγινε διάσημη με τον ρόλο της Μιράντα Χομπς στο «Sex and the City» δήλωσε ότι γνωρίζοντας την περιπέτεια που είχε περάσει η μητέρα της «με έκανε πιο συνειδητοποιημένη και πιο δυνατή όταν αντιμετώπισα τη δική μου διάγνωση». Εντάχθηκε επίσης στην οργάνωση Susan G. Komen για να βοηθήσει στην ενημέρωση των γυναικών σε όλο τον κόσμο σχετικά με τον καρκίνο του μαστού.

  • Τζάκλυν Σμιθ

Η Τζάκλυν Σμιθ ανακάλυψε ότι έχει καρκίνο του μαστού μέσω της ετήσιας μαστογραφίας της και προχώρησε σε οσφυονωτιαία αφαίρεση και ακτινοβολία το 2002. Μια συμβουλή που μοιράστηκε με το CNN.com η ηθοποιός είναι να μην το κάνετε μόνη σας. Αν και ο σύζυγός της, γιατρός και ο ίδιος, ήταν μεγάλη πηγή δύναμης και υποστήριξης, η Σμιθ σημείωσε: «Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε είναι να θυμάστε τη δύναμη των φίλων». Μάλιστα, μια φίλη που βοήθησε ιδιαίτερα τη Τζάκλυν Σμιθ ήταν και η ίδια επιζών από καρκίνο του μαστού.

  • Ρίτα Γουίλσον

Η Ρίτα Γουίλσον δήλωσε στο περιοδικό People τον Απρίλιο του 2015 ότι υποβλήθηκε σε διπλή μαστεκτομή μετά από διάγνωση διηθητικού λοβιακού καρκινώματος. Η Γουίλσον, η οποία είναι παντρεμένη με τον ηθοποιό Τομ Χανκς, παρακολουθείτο για λοβιακό καρκίνωμα in situ (LCIS) για κάποιο χρονικό διάστημα.

Ωστόσο, όπως δήλωσε στους New York Times, όταν ένα πρώιμο τεστ βγήκε αρνητικό -αλλά κάτι εξακολουθούσε να μην της φαίνεται σωστό- απαίτησε μια δεύτερη γνώμη και μόνο τότε ανακαλύφθηκε ο καρκίνος. Η Γουίλσον δεν χρειάστηκε χημειοθεραπεία ή ακτινοβολία μετά τις μαστεκτομές της, και στη συνέχεια υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση αποκατάστασης.

Σύμφωνα με τον V.K. Gadi, MD, ογκολόγο στο Seattle Cancer Care Alliance, η ύπαρξη LCIS στον ένα μαστό αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης οποιουδήποτε καρκίνου σε οποιονδήποτε από τους δύο μαστούς, όπως αναφέρει το everydayhealth.com.

  • Τζάνις Ντίκινσον

Το πρώην σούπερ μόντελ και ριάλιτι σταρ, Τζάνις Ντίκινσον, αποκάλυψε στη Daily Mail τον Μάρτιο του 2016 ότι είχε διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού, αφού ένας γιατρός εντόπισε έναν όγκο μεγέθους μπιζελιού στο δεξί της στήθος. 

Μια βιοψία διαπίστωσε ότι είχε πρώιμου σταδίου DCIS, μια μορφή καρκίνου του μαστού που ξεκινά από τους γαλακτοφόρους πόρους. Σύμφωνα με την ίδια «αρχικά, όταν ο γιατρός βρήκε το εξόγκωμα, πονούσε. Έγινε αρκετά επώδυνο όταν το άγγιζα. Αυτό ήταν το σημείο που κατάλαβα ότι πρόκειται για κάτι σοβαρό».

Παρά το σοκ και τον φόβο της, ωστόσο, η Τζάνις Ντίκινσον είχε δηλώσει: «Δεν θα αφήσω αυτό να με καθορίσει, τον φόβο. Θα το ξεπεράσω, θα είμαι μια χαρά».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA