Μενού
Ο αείμνηστος ηθοποιός Σπύρος Φωκάς
Σπύρος Φωκάς | ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ/EUROKINISSI
  • Α-
  • Α+

Θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο σκόρπισε η είδηση ότι ο σπουδαίος ηθοποιός Σπύρος Φωκάς, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 86 ετών. Τη δυσάρεστη είδηση έκανε γνωστή η σύζυγός του, Λίλιαν Φωκά, με ανάρτησή της στο Facebook. «Καλή αντάμωση Σπύρο μου» γράφει η ανάρτηση, συνοδευόμενη από το τραγούδι «Τα Δειλινά» της Βίκυς Μοσχολιού. 

Ποιος ήταν ο Σπύρος Φωκάς

O Σπύρος Ανδρουτσόπουλος (Πάτρα, 17 Αυγούστου 1937- 10 Νοεμβρίου 2023) καλλιτεχνικά γνωστός ως Σπύρος Φωκάς, ήταν Έλληνας ηθοποιός με σημαντική καριέρα στο εξωτερικό καθώς έχει παίξει σε ταινίες, όπως Ο Ρόκο και τ' Αδέλφια του, του Λουκίνο Βισκόντι και Το διαμάντι του Νείλου.

H πρώτη εμφάνιση του Σπύρου Φωκά σε ξενόγλωσση ταινία ήταν το 1960 στο «Morte di un amico», ιταλικής παραγωγής. Στην Ιταλία εξάλλου, στα στούντιο της Τσινετσιτά, αξιοποίησε τις οντισιόν και τις ευκαιρίες που του παρουσιάστηκαν.

Έτσι, συμμετείχε σε διεθνείς παραγωγές. Κινηματογραφικά απογειώνεται με την εμφάνισή του στην ταινία του Φράνκο Ρόσι «Ο Θάνατος ενός Φίλου», όπου κερδίζει βραβείο ερμηνείας στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο. Στη συνέχεια κάνει το μεγάλο βήμα προς το Χόλυγουντ, συμμετέχοντας πλέον σε αμιγώς αμερικάνικες παραγωγές.

Στα μέσα της δεκαετίας του ’60 επιστρέφει στην Ελλάδα και συμμετέχει στις ταινίες του Γιάννη Δαλιανίδη, παραγωγής Φίνος Φιλμ, πλάι στην Ζωή Λάσκαρη, τον «Εγωισμό» και τη «Στεφανία».

Στη συνέχεια επιστρέφει στην Αμερική, όπου πρωταγωνίστησε σε ταινίες που έκαναν μεγάλη εμπορική επιτυχία, όπως το «Διαμάντι του Νείλου» του Λουίς Τίγκι δίπλα στον Μάικλ Ντάγκλας, την Κάθριν Τέρνερ και τον Ντάνι ντε Βίτο και «Ράμπο 3» του Πήτερ Μακ Ντόναλντ με τον Σιλβέστερ Σταλόνε. Στο «Διαμάντι του Νείλου» ενσάρκωσε τον πιο εμβληματικό ρόλο της καριέρας του, τον Ομάρ Σαρίφ.

Σε όλη την κινηματογραφική καριέρα του έπαιξε με επιτυχία σε πάνω από 30 ταινίες.

Οι γυναίκες της ζωής του

Ο Σπύρος Φωκάς ήταν ένας άκρως γοητευτικός άνδρας και πολλές ήταν οι γυναίκες που θέλησαν να κάνουν σχέση μαζί του. Εκείνος ήταν μονογαμικός και όποια γυναίκα ερωτευόταν έντονα, την παντρευόταν.

Έκανε τέσσερις γάμους στη ζωή του. Ο πρώτος έγινε σε ηλικία μόλις 21 ετών όταν παντρεύτηκε στην Αγία Φιλοθέη τη Νία Λιβαδά, μαζί με την οποία έζησε στην Ιταλία για 10 χρόνια.

Στη συνέχεια γνώρισε και παντρεύτηκε μία αεροσυνοδό της «Ολυμπιακής», την Βέτα Ρεμπετσέρι με την οποία πέρασε άλλα 10 χρόνια της ζωής του. Ο γάμος τους έγινε στη Μύκονο, στα τέλη του ’60.

spyros-fokas
Ο Σπύρος Φωκάς με τη σύζυγό του, Λίλιαν | NDP

Ο γάμος που τον κατέστρεψε οικονομικά

Ο τρίτος του γάμος ήταν εκείνος που τον σημάδεψε και τον κατέστρεψε οικονομικά όπως είχε δηλώσει. Με την τρίτη σύζυγό του, την Ελληνοαμερικανίδα Ρενέ Πάπας, έζησε επίσης μαζί της για μία δεκαετία. 

«Είχα τέσσερις γυναίκες στη ζωή μου και τις παντρεύτηκα όλες. Α, και μια γκόμενα. Πέντε σύνολο. Η τρίτη σύζυγος μου έβαλε τα δυο πόδια σε ένα παπούτσι. Μάλιστα λέει ότι έφυγε ο Φωκάς και δεν μας έδωσε φράγκο. Τα είχε πάρει όλα. Μισό εκατομμύριο δολάρια. Για εμένα είναι πολλά, για τον Λάτση μπορεί να μην είναι τίποτα» είχε αποκαλύψει ο ίδιος σε συνέντευξή του.

Το 2007 ο έρωτας του «χτύπησε» και πάλι την πόρτα όταν γνώρισε την ηθοποιό Λίλιαν Παναγιωτοπούλου. Το 2013 παντρεύτηκαν με πολιτικό γάμο στο Δημαρχείο Αμαρουσίου. Ο Σπύρος Φωκάς είχε πει ότι η τελευταία σύζυγός του ήταν ο απόλυτος έρωτας της ζωής του. Έζησε μαζί της μέχρι σήμερα που έφυγε από τη ζωή. 

Δείτε επίσης:

Έκρηξη σε κτίριο στις Σέρρες: Χωρίς τις αισθήσεις του άνδρας

Flyover στη Θεσσαλονίκη: Έτσι θα είναι η «ιπτάμενη» περιφερειακή οδός - Πώς θα βοηθήσει στην κίνηση

Να αφοριστεί η Θέμις Μπαζάκα ζητούν ιερείς: «Θέλετε τα παιδιά μας αλιβάνιστα και άθεα;»

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA