Μενού
milky way
Milky Way | Glomex/MEGA
  • Α-
  • Α+

Κινηματογραφικό, ρεαλιστικό και γοητευτικά καθημερινό, το νέο σίριαλ του Mega μας καλεί σε ένα ταξίδι ενηλικίωσης, που όμοιό του δεν έχουμε ξαναδεί στην ελληνική τηλεόραση.

Και ξαφνικά ένας νέος κόσμος άνοιξε στις τηλεοράσεις μας. Ένας κόσμος που δεν έχει τον πλούτο της οικογένειας των Πανθέων, ούτε τους έρωτες, τις μάχες και τις ίντριγκες της «Μάγισσας», ούτε καν το δράμα μιας αληθινής τραγωδίας στη βάση της, όπως το Ναυάγιο. Ένας κόσμος τωρινός, ρεαλιστικός, ταπεινός, γοητευτικά ωμός κι αδυσώπητα καθημερινός. Καλώς ορίσαμε στον Γαλαξία του «Milky Way».

Σε αυτό τον νέο Γαλαξία, η τηλεοπτική μυθοπλασία, αλλά και η τηλεόραση γενικότερα, δεν είναι αυτή που έχουμε συνηθίσει τις τελευταίες δεκαετίες. Από τους τίτλους κιόλας της σειράς, από τα πρώτα πλάνα, καταλαβαίνεις ότι κάτι συμβαίνει εδώ, η τηλεόραση που πρεσβεύει η νέα σειρά δεν είναι αυτή που ξέραμε, δεν είναι καν αυτή που απολαμβάνουμε στις μεγάλες διεθνείς πλατφόρμες. Μπορεί να είναι πολλά περισσότερα.

Κινηματογράφος στη μικρή οθόνη

Είναι κινηματογράφος, που έχει τη δύναμη να σε ταξιδέψει, γι’ αυτό το Milky way το απολαμβάνεις σε σκοτεινά δωμάτια, μέσα σε απόλυτη σιωπή - κι αν ψάξουμε να του βρούμε ψεγάδι, ίσως ο ήχος σε κάποια σημεία, να μην είναι τόσο καθαρός. Αλλά μιλάμε για λεπτομέρειες, που δεν παίζουν ουσιαστικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα.

Συχνά όταν ένα τηλεοπτικό προϊόν, διαφημίζεται πολύ και δημιουργεί μεγάλη αναμονή κοινού, αδικείται εν τέλει από τις υψηλές προσδοκίες που δημιούργησε. Εδώ συμβαίνει το αντίθετο. Το «Milky way» ξεπέρασε τις προσδοκίες ακόμα κι όσων περιμέναμε ότι η σειρά του βραβευμένου στις Κάννες, Βασίλη Κεκάτου, θα έφερνε κάτι νέο στην τηλεοπτική μυθοπλασία.

Με κινηματογραφικά πλάνα αποτύπωσε σε όλο της το εύρος την ομορφιά και την απομόνωση μιας μικρής επαρχιακής πόλης, απομακρυσμένης από την
πρωτεύουσα. Έδωσε φωνή στους 17άρηδες, μέσα από μια απολύτως σύγχρονη ματιά στο πώς πραγματικά είναι οι νέοι σήμερα. Κι έφερε στο επίκεντρο πρωταγωνιστές άφθαρτους και καθημερινούς, συνδυάζοντας μέσα σε ένα πλάνο όλη τη διαφορετικότητα, την αποδοχή και την επίφαση αποδοχής της.

Ταξίδι ενηλικίωσης μακριά από στερεότυπα

Το πρώτο επεισόδιο της σειράς μας γνώρισε τη 17χρονη Μαρία και την παρέα της, που ζουν σε μια μικρή πόλη κι ονειρεύονται τη ζωή στην πρωτεύουσα. Η παρέα έγινε και δική μας από την πρώτη στιγμή. Τα μέλη της ήρωες αληθινοί, οι μεταξύ τους διάλογοι φυσικοί, βγαλμένοι από την καθημερινότητα, χωρίς εκρήξεις και δραματικές εξάρσεις και η γλώσσα τους σύγχρονη χωρίς να προσπαθεί να γίνει σύγχρονη μέσα από άκρατο υβρεολόγιο ή αγγλικές εκφράσεις, που αγαπούν τα social media.

Κι ίσως αυτό είναι το μεγάλο μυστικό του «Milky way», της «Γαλακτικής οδού», όπως θα μπορούσαμε να αποδώσουμε στα ελληνικά τον τίτλο του, που ουσιαστικά αναφέρεται στον Γαλαξία και στον μύθο της δημιουργίας του από το γάλα της Ήρας.

Στο γεγονός ότι δεν προσπαθεί να παραστήσει κάτι, αλλά να δημιουργήσει κάτι καινούριο. Δεν θέλει να κατακτήσει το κοινό μέσα από στερεότυπες συνταγές επιτυχίας, υπερβολές, τραγικές συμπτώσεις και δραματικά παιχνίδια της μοίρας, αλλά με απόλυτη φυσικότητα τον καλεί να μοιραστεί μαζί με τους ήρωες του ένα ταξίδι ενηλικίωσης (όπως έκανε ο Σάλιντζερ στον «Φύλακα στη σίκαλη») στον μικρό μεγάλο Γαλαξία του.

Εκεί όπου συναντάμε πολλά από τα θέματα που μας απασχολούν, όπως η αποδοχή της διαφορετικότητας, η οικογένεια, το εκπαιδευτικό σύστημα, το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση, οι σχέσεις των ανθρώπων, τα όνειρα και τα κοινωνικά ταμπού (όπως η δυσκολία στην οποία βρίσκεται μια 17χρονη σε μια μικρή κοινωνία, ακόμα και στο να αγοράσει τεστ εγκυμοσύνης).

Η Μαρία θέλει να ταξιδέψει και να χορέψει, όμως είναι εγκλωβισμένη σε ένα περιβάλλον με πολύ κλειστά όρια και σε μια σχέση με το αγόρι που αγαπά και που μετά τον έρωτα, η πρώτη ατάκα του είναι: «Babe έφαγα ένα μπέργκερ πριν, δυναμίτης…». Μια απλή πρόταση, 5-6 λέξεων, που δίνει ένα χαρακτηριστικό στίγμα των προοπτικών ζωής της. Απλά, λιτά, καθημερινά και εύστοχα.

Προσωπική αφήγηση και ταξιδιάρικη ατμόσφαιρα

Το εύρημα της προσωπικής αφήγησης βάζει τον θεατή ακόμα πιο βαθιά στον κόσμο της κεντρικής ηρωίδας, που υποδύεται με φυσικότητα η Κορίνα Ντουλάαρτ, όσο για τη μουσική επένδυση (που υπογράφουν ο Κωστής Μαραβέγιας και η Kid Moxie) συνοδεύει ιδανικά την εξέλιξη της ιστορίας και της εικόνας, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην ταξιδιάρικη ατμόσφαιρα της σειράς (που έχει κάτι από space western).

Όλοι οι ηθοποιοί, πρωτοεμφανιζόμενοι ή πιο έμπειροι, υπηρετούν με το σωστό μέτρο τους ρόλους τους, σε μια σειρά που φέρει την προσωπική υπογραφή του υπεύθυνου για το σενάριο και τη σκηνοθεσία, Βασίλη Κεκάτου, ο οποίος ήρθε στην τηλεόραση για να την αλλάξει, να την οδηγήσει σε ένα νέο Γαλαξία, όπου -όπως είπε η ηρωίδα του- «οι άνθρωποι ταξιδεύουν στην απέραντη νύχτα ανεξάρτητοι και ελεύθεροι…».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA