Μενού
Waco American Apocalypse
Waco American Apocalypse | Netflix
  • Α-
  • Α+

Το 2022 στην Αμερική παρήχθησαν 599 τηλεοπτικές σειρές, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ στην ιστορία της αγγλόφωνης μυθοπλασίας.  Στη Βρετανία επίσης σημειώθηκαν επιδόσεις ρεκόρ, ενώ και στη χώρα μας οι επενδύσεις στη μυθοπλασία αυξήθηκαν αρκετά, τόσο στην ιδιωτική, όσο και στην κρατική τηλεόραση. Αυτό σημαίνει πως το 2023 είχαμε πολλές, ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΕΣ σειρές σε πρώτη προβολή, συνήθως διαθέσιμες σε κάποιες από τις γνωστές πλατφόρμες streaming εκεί έξω. 

Παράλληλα, το καλοκαίρι της απερχόμενης χρονιάς, είχε και τα δικά του κινηματογραφικά events: Barbie και Oppenheimer, δύο κινηματογραφικές υπερπαραγωγές, των οποίων η κάθε προβολή ήταν ένα γεγονός που έπρεπε να είσαι εκεί για να το ζήσεις, και να το μοιραστείς με την παρέα σου. Το χειμώνα εμφανίστηκαν κι άλλες καλές ταινίες. Οι «Περασμένες Ζωές», οι «Δολοφόνοι του Ανθισμένου Φεγγαριού» του Μάρτιν Σκορτσέζε, η «Ζώνη Ενδιαφέροντος» του Τζόναθαν Γκλέιζερ, ήταν κι αυτές, ταινίες - events. Έπρεπε να έχεις πολύ καλούς (τηλεοπτικούς) λόγους για να μείνεις μέσα και να μη «κοινωνήσεις» τη θέαση τους. 

Διαβάστε επίσης: Ελληνικές σειρές που σταμάτησαν ενώ σάρωναν - Οι λόγοι που οι συντελεστές είπαν «τέλος»

Είναι ασφαλές να πούμε ότι το σινεμά συνάντησε ξανά το FΟΜΟ εν έτει 2023, ενώ και αυτό που ορίζουμε ως «καλή τηλεόραση» είχε τολμηρές, σφιχτοδεμένες ιστορίες, με κινηματογραφική οπτική στη σκηνοθεσία και τις ερμηνείες, από τον πιλότο ως το φινάλε. Η μικρή οθόνη «ανταγωνιζόταν την μεγάλη, με παραγωγές όπως οι 10 που επέλεξα παρακάτω. Συνολικά, ο πήχης του τι σημαίνει «καλή τηλεόραση» έχει ανέβει σε δυσθεώρητα επίπεδα πια. 

Milky Way (2023)

Σε μια εποχή που η συντηρητικοποιήση της εγχώριας τηλεοπτικής μυθοπλασίας φοράει τον μανδύα της ψεύτο-ψαγμένης προσέγγισης του κάθε σκηνοθέτη, που «πειραματίζεται» με ινσταγκραμικά φίλτρα στις εικόνες, πλάνα με drones και υπέρ - δραματικά ουρλιαχτά, ο Βασίλης Κεκάτος έκανε κάτι σοκαριστικό: Έφτιαξε μια ιστορία που διαδραματίζεται στο σήμερα, με πρωταγωνιστές νέους, από εκείνους που όντως μιλάνε και φέρονται ως νέοι, με στιγμές cringe, δραματικές, τρομακτικές, αστείες, όπως είναι κάθε - δύσκολή εφηβεία.

Μακάρι το Netflix - ή οποιαδήποτε άλλη πλατφόρμα - να περιμένει στην γωνία του του 2024 τον Βασίλη Κεκάτο και τους υπόλοιπους συντελεστές του Milky Way. Τους αξίζει.  

Διαβάστε επίσης: Οι καλύτερες κωμικές σειρές των 90s: (feat. Άννα Χατζησοφιά, Πάνος Αμαραντίδης)

The Other Black Girl (2023)

Επιτέλους, φέτος, μετά από αρκετά χρόνια, είδαμε αξιομνημόνευτες κωμωδίες τρόμου. Στο «The Other Black Girl» όλα ξεκινούν με μια στερεοτυπική «είμαστε μια καλή ατμόσφαιρα» εικόνα μιας μιντιακής εταιρείας, με τα μάτια της πολλά υποσχόμενης δημιουργού Νέλλα, μέχρι που όλα μετατρέπονται σε εφιάλτη. Η Χέιζελ, η νέα της συνάδελφος, χαμογελά, είναι φιλική και συνεργάσιμη με όλους, ενώ ταυτόχρονα, της σκάβει το λάκκο (#διπλής). 

The Last of Us (2023)

Η blockbuster τηλεόραση στα καλύτερα της. Η εκδοχή ενός μετά-πανδημικού κόσμου όπου οι επιζώντες παλεύουν μέρα και νύχτα για τη ζωή τους και ένα εντελώς αταίριαστο ζευγάρι, αναζητά μια όχι και τόσο βέβαιη σωτηρία, μας καθήλωσε, και ανυπομονούμε για τη συνέχεια της. 

Breeders (2020-2023)

O Πολ (Μάρτιν Φρίμαν) και η Άλι (Ντέζι Χάγκαρντ), και τα παιδιά τους. Ένα ρεαλιστικό πορτρέτο για το «χτίσιμο» μιας οικογένειας, από την εποχή της «ανέμελης» συγκατοίκησης, ως την εφηβεία των παιδιών τους και την αναγγελία του ενός εκ των δύο, πως πρόκειται να γίνει πατέρας. Το συγκινητικό αντίο μιας πανέμορφης δραμεντί, που ποτέ δεν ωραιοποίησε τις θυσίες που απαιτούνται σε κάθε επίπεδο για τη δημιουργία μιας οικογένειας. 

Waco: American Apocalypse (2023)

Στο κεφάλαιο «ντοκιμαντέρ σε φορμάτ επεισοδίων» είχαμε ένα σωρό αξιοπρόσεκτες παραγωγές και φέτος. Με μικρή διαφορά, ξεχώρισε η διήγηση της σοκαριστικής πολιορκίας της αίρεσης του Ντέιβιντ Κορές, από τα σώματα της αστυνομίας και του στρατού, που διήρκεσε 51 ημέρες (!).

The Bear (2022-2023)

«Αυτή η σειρά που όλοι φωνάζουν μέσα σε μια κουζίνα» εξελίχθηκε σε μια γλυκιά δραματική κωμωδία, η οποία στο δεύτερο κύκλο της, αφού έθεσε το βασικό ζήτημα της πλοκής (το εστιατόριο πρέπει να στηθεί ξανά από το μηδέν), δόμησε την αφήγηση της ιστορίας από την οπτική γωνία του κάθε χαρακτήρα, πραγματοποιώντας και ορισμένα αξιόλογα φλάσμπακ, τα οποία φώτισαν επαρκώς χαρακτήρες όπως αυτόν του νευρωτικού ξαδέλφου Ρίτσι, αλλά και του «μεγάλου αδελφού» Μπερζάτο, εκείνου του οποίου η σκιά βαραίνει τον Κάρμεν Μπερζάτο ως και σήμερα.  

Poker Face (2023)

Η περίπτωση «Columbo» του 2023! Ο Ράιαν Τζόνσον δημιούργησε μια σειρά τόσο αισθητικά άρτια, που από το πρώτο της κάδρο σου δίνει την αίσθηση πως παρακολουθείς σινεμά τσέπης. Πρόκειται όμως για ένα τηλεοπτικό procedural, δηλαδή, μια σειρά αυτοτελών επεισοδίων, όπου το «μυστήριο» απαιτεί την προσοχή σου μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο της κάθε ιστορίας. Η Νατάσα Λιόν και το κρυφό της «χάρισμα» είναι τουλάχιστον απολαυστικά. Οι γκεστ σταρ (Άντριεν Μπρόντι, Κλόι Σεβινί, Νικ Νόλτε, Έλεν Μπάρκιν) είναι οι πιο φαντεζί βοηθητικοί «τροχοί» που θα μπορούσαμε να δούμε σε μια τηλεοπτική παραγωγή. Οι νουάρ ιστορίες της πρώτης σεζόν, ακροβατούν ανάμεσα στο μυστήριο, τον τρόμο και την κωμωδία. Μακάρι ο Ράιαν Τζόνσον να σκαρώσει εκατοντάδες νέα επεισόδια!

Barry (2018-2023)

Ένας βετεράνος στρατιώτης, επιστρέφει στον κόσμο των απλών θνητών, και κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα: αναλαμβάνει δολοφονίες, έναντι αμοιβής. Όταν μια σειρά από συγκυρίες, τον φέρνει μέσα σε μια δραματική σχολή, και προσθέτει το όνομα του στην επετηρίδα των «νέων ταλέντων» του Hollywood, η ζωή του γίνεται ένα εφιαλτικό, οριακά τραγικό, αστείο. Ο Μπιλ Χέιντερ, ίσως ο πιο ευφυής δημιουργός κωμικής μυθοπλασίας στο Χόλιγουντ σήμερα, έβαλε τέλος στο αριστούργημα 

Murder At The End Of The World (2023)

Άλλη μια περίπτωση whodunnit ιστορίας που θυμίζει Αγκάθα Κρίστι, και οι εκπλήξεις δεν σταματούν εκεί. Η ιστορία μας ταξιδεύει στην Ισλανδία, σε μια σκηνοθετική προσέγγιση που μοιάζει με  όνειρο επεξεργασμένο από την φαντασία μιας ΑΙ μηχανής. Η Ντάρμπι Χαρτ (Έμμα Κορίν), ως μέλος μιας ομάδας πεφωτισμένων, καλείται στο σπίτι ενός δισεκατομμυριούχου (Κλάιβ Όουεν), με μάλλον «ομιχλώδεις» προθέσεις. 

Succession (2018-2023)

Είναι η μετάβαση ή το τέλος της δυναστείας των Roys; Είναι τηλεόραση αυτό που είδαμε ή μιας ανώτερης μορφής μυθοπλασία που «εγκλωβίστηκε» στις οθόνες μας; Το αριστούργημα του Τζέσι Άρμστρονγκ είχε ένα φινάλε σκληρό, κυνικό, μελαγχολικό. Μιλώντας με όρους αρχαίου δράματος, η νέμεσις προς τα παιδιά του Λόγκαν Ρόϊ μετατράπηκε σε μια τίσις που μπορεί να περιγραφεί και ως «πήρε ο καθένας αυτό που πραγματικά άξιζε». Αν υπάρχει - μεταφορικά - ένα όρος Ράσμορ, στο οποίο καταγράφονται οι καλύτερες σειρές όλων των εποχών, το Succession έχει ήδη γράψει το όνομα του πάνω στο νταμάρι. 

Αξίζει να αναφερθούν:

  • Lessons in Chemistry 

Η Μπρι Λάρσον υποδύθηκε την Ελίζαμπεθ Ζοτ, μια καθηγήτρια χημείας που εκδιώχθηκε ατιμασμένη από το εργαστήριο της, για να βρει μια δεύτερη καριέρα ως μαγείρισσα σε τηλεοπτική εκπομπή. Μια τηλεοπτική βιογραφία άρτια γυρισμένη, μια καλή ευκαιρία για να θυμηθούμε πόσο σπουδαία ηθοποιός είναι η Μπρι Λάρσον.

  • Hijack

Αεροπειρατεία! Μόνο ο Σαμ Νέλσον (Ίντρις Έλμπα) μπορεί να μας σώσει. Εδώ συναντήσαμε ένα σενάριο - ενίοτε - τραβηγμένο από τα μαλλιά. 

  • Slow Horses

Η χειρότερη αστυνομική υπηρεσία στην ιστορία της Μi5 και ο Γκάρι Όλντμαν είναι το αφεντικό της. Άχαστη μαύρη κωμωδία. 

  • Based on a True Story

Η Κέϊλι Κουόκο στη μετά-Big Bang Theory πορεία της, μας χαρίζει άλλη μια σκοτεινή κωμωδία, 

  • House of Kardashian

Η ζωή της οικογένειας Καρντάσιαν σε ένα ντοκιμαντέρ, το οποίο ίσως και να ήταν το πρώτο που δεν ωραιοποίησε άτομα και καταστάσεις. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA