Μενού
  • Α-
  • Α+

Το μεσημέρι της Παρασκευής θύμισε για μερικές ώρες ένα…τρενάκι τρόμου. Η κατ’ αρχάς διαρροή από τη συνεδρίαση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων ήταν πως οι ειδικοί επιστήμονες εγκρίνουν τη λειτουργία του click in shop, δηλαδή του ραντεβού στα καταστήματα, για όλη τη χώρα, με εφαρμογή της μεθόδου του click away για τις «κόκκινες» περιοχές της χώρας. Το reader.gr, όμως, εγκαίρως μετέφερε χθες το μεσημέρι ότι η απόφαση δεν θα περιλαμβάνει ραντεβού στα καταστήματα, εκτός από τις «κόκκινες» περιοχές, εκτός από περιορισμούς στην ώρα που θα μπορεί κανείς να είναι εκτός, προκειμένου να ψωνίσει, όσο και στους πελάτες ανά τετραγωνικά σε καταστήματα και εμπορικά κέντρα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του reader.gr και με όπλο τα επιδημιολογικά δεδομένα των προηγούμενων ημερών, η κυβέρνηση πήρε την απόφαση να προωθήσει ένα πιο αποφασιστικό άνοιγμα της αγοράς, ακόμα και από αυτό που διαρρεόταν λίγες ώρες πριν την ανακοίνωση της απόφασης. Η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης προσήλθε στην τηλεδιάσκεψη με τους ειδικούς επιστήμονες που ξεκίνησε λίγο μετά τις 10:00 με τη γραμμή να ανοίξει το λιανεμπόριο γενικώς και χωρίς ραντεβού, από τη στιγμή που τα επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα ήταν πολύ καλύτερα από τα μέσα Δεκεμβρίου, όταν και αποφασίστηκε η επαναλειτουργία των καταστημάτων με την παράδοση εκτός καταστήματος. Με βάση, δε, τα μοντέλα των λοιμωξιολόγων, η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου συνετέλεσε σε ένα 4-5% αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο μετά τις γιορτές. Συνυπολογιζομένων και των νοσηλευομένων στις ΜΕΘ που έχουν φτάσει σχεδόν στους 300, η κυβέρνηση πήρε την απόφαση να δώσει ανάσα στην αγορά. Σύμφωνα, δε, με τις πληροφορίες του reader.gr, η συγκατάθεση των ειδικών επιστημόνων ήταν…σαρωτική, με ελάχιστες ενστάσεις να κατατίθενται, μεταξύ αυτών, του γνωστού καθηγητή Νίκου Σύψα.

Αποφασιστικός παράγοντας για την απόφαση να προωθηθεί ένα πιο θαρραλέο άνοιγμα της αγοράς ήταν το μηνιαίο κόστος, αλλά και η προοπτική να χαθεί πλήρως και η περίοδος των εκπτώσεων που έχει «τζίρο» περί τα 5 δισ. ευρώ. Ειδικά, δε, για καταστήματα ένδυσης και υπόδησης που δεν λειτούργησαν καλά με το click away, κυβερνητικοί επιτελείς εκτιμούσαν ότι η απώλεια της περιόδου των εκπτώσεων θα συνιστούσε «θανατική καταδίκη». Παράλληλα, όπως επισημαίνει αρμόδια πηγή του υπουργείου Υγείας, η απόφαση δεν ελήφθη μόνο με επίγνωση της οικονομικής κατάστασης, αλλά πρωτίστως με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα που επέτρεψαν μια πιο προωθημένη προσέγγιση.

Βεβαίως, όπως υπογράμμισε ο Άδωνις Γεωργιάδης, εφόσον διαφανεί τάση αύξησης των κρουσμάτων από τη χαλάρωση του λιανεμπορίου, τότε οι αυστηρότεροι περιορισμοί μπορεί να επανέλθουν. Υψηλόβαθμη πηγή των εμπόρων, πάντως, έλεγε στο reader.gr ότι «στρατηγικός στόχος είναι να μην ξανακλείσουν τα μαγαζιά», εξ ου και οι έμποροι δέχθηκαν την αυστηρότερη αναλογία του ενός πελάτη ανά 25 τετραγωνικά, προκειμένου να μην βρεθούν εκ νέου προ της προοπτικής του λουκέτου. Ο κ. Μητσοτάκης, δε, ανακοίνωσε χθες από τη Βουλή την παράταση του μέτρου για μειωμένα κατά 80% ενοίκια και για τον Φεβρουάριο, με δεδομένη την απώλεια τζίρου, αλλά και σε μια προφανή προσπάθεια να στηριχθεί η αγορά.

Παράλληλα, όπως επεσήμαινε προ ημερών το reader.gr, η απόφαση της κυβέρνησης δεν θα πρέπει να διαβάζεται ανεξάρτητα από τη «γραμμή» του κ. Μητσοτάκη υπέρ της μεσαίας τάξης και του πολιτικού κέντρου, με δεδομένο ότι το λιανεμπόριο αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της μεσαίας τάξης. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA